Közélet

Latin-Amerikában és Ázsiában is terjed a járvány

Latin-Amerikában és Ázsiában is terjed a járvány

2020. június 28., vasárnap
Latin-Amerikában és Ázsiában is terjed a járvány

Jelenleg Latin-Amerika a világjárvány góca, az Egyesült Államok után a fertőzöttek és a halálesetek alapján a második helyen álló Brazíliában vasárnapra egy nap alatt 1109-cel, 57 070-re nőtt a halálozások száma. Huszonnégy óra alatt 38 693 új fertőzöttet jelentettek a brazil egészségügy-minisztérium napi adatai szerint, országszerte 1 313 667 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2. Az ország legnépesebb államában, Sao Paulóban a legsúlyosabb a járványhelyzet, 14 263 halálesetet és 265 581 fertőzöttet tartanak nyilván.

A perui egészségügy-minisztérium szombati jelentése szerint a fertőzöttek száma egy nap alatt 3625-tel, 275 989-re nőtt, a halálesetek száma 9135. A kormány pénteken jelentette be, hogy június 30-án feloldják a korlátozó intézkedéseket, de Martin Viscarra elnök közölte, hogy a korlátozások a hét érintett régióban továbbra is életben maradnak. Peruban március 16-án kötelező karantént és kijárási tilalmat vezettek be. Kolumbiában egy nap alatt 4149 új fertőzöttet jelentettek, ez már egy hét alatt a harmadik rekord. A fertőzöttek száma 88 591, több mint Kínában. A halálesetek száma 2939, 128 ember pénteken vesztette életét. A délkelet-mexikói Chiapas államban péntek este kórházakat és rendőrautókat rongáltak meg Larrainzar településen, miután olyan álhírek terjedtek el, amelyek szerint füstöléssel szándékosan terjesztik a vírust. Több chiapasi közösség ellenzi a dengue-láz elleni füstölést és a Covid–19 ellen alkalmazott fertőtlenítő spray-ket. Egyesek azt hiszik, hogy a kormány szándékosan terjeszti így a vírust. Ez volt a harmadik alkalom, hogy Chiapasban hamis hírek alapján erőszakcselekményeket követtek el kórházak ellen. A 127 milliós lélekszámú Mexikóban 208 392 fertőzöttet és 25 779 halálesetet jelentettek.

Ázsiában, ahonnan – a közép-kínai Vuhanból – a világjárvány kiindult, a korlátozó intézkedések enyhítésével ismét nőtt a fertőzöttek száma. Dél-Koreában április óta a legtöbb napi új fertőzöttet regisztrálták, miután góc alakult ki egy nagybani piacon. Szombaton 62 új fertőzöttet jelentettek, 12 715-re nőtt a SARS-CoV-2 által fertőzöttek száma a koreai járványügyi központ szerint. Újabb haláleset nem történt, 282 maradt a vírus halálos áldozatainak száma. A betegségből 11 354-en gyógyultak meg.

Kínából 17 új fertőzést jelentettek, valamennyien Pekingben fertőződtek meg. Új halálesetet nem jelentettek, így Kínában 83 500 fertőzött közül 4634-en haltak bele a Covid–19-be. Indonéziából 1189 új fertőzöttet és 34 halálesetet jelentettek vasárnap, az igazolt fertőzöttek száma 54 010-re, a halálos áldozaté pedig 2754-re nőtt. Tokióban vasárnap 60 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek, a legtöbbet a veszélyhelyzet május 25-i feloldása óta. A japán fővárosban fertőző gócok alakultak ki az éjszakai mulatókban és a zenés szórakozóhelyeken.

Indiában, a világ második legnépesebb országában (1,3 milliárd lakos), ahol az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a félmilliót, a haláleseteké 15 685, szakértők szerint a járvány még nem érte a csúcspontját. Július végére csak Újdelhiben ötszázezer lesz a fertőzöttek száma a becslések szerint, a város vezetése vasúti kocsikat, szállodákat és rendezvénycsarnokokat vesz igénybe a kórházak tehermentesítésére.

Pakisztánban az igazolt fertőzöttek száma 202 944, a haláleseteké pedig 4118 volt, a napi új fertőzések száma szombatról vasárnapra legalább 4072, a halálozásoké pedig 82 volt. Az ázsiai országban azután kezdett ismét erőteljesebben terjedni a járvány, hogy Imram Han kormányfő a múlt hónapban feloldotta a kijárási korlátozásokat. Az afrikai kontinens leginkább sújtott országából, a Dél-afrikai Köztársaságból szombaton egy nap alatt 7210 új fertőzöttet jelentettek, a járvány kezdete óta a számuk eléri a 131 800-at, a 73 új halálesettel a járvány áldozatainak száma 2413 – közölte az egészségügy-minisztérium. Világszerte megközelítette a tízmilliót a koronavírus-fertőzöttek száma, hét hónap alatt a vírus okozta Covid–19 szövődményeibe közel félmillióan hunytak el, miközben a járvány által súlyosan érintett országok enyhíteni kezdtek a korlátozásokon. A tízmillió fertőzött kis híján a kétszerese az évente feljegyezett súlyos influenzás megbetegedéseknek, míg a több mint 497 ezer haláleset nagyjából megegyezik az influenza okozta halálesetek éves számával az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.