Közélet

Erősödik a migrációs nyomás a magyar határnál

Erősödik a migrációs nyomás a magyar határnál

2020. június 3., szerda
Erősödik a migrációs nyomás a magyar határnál

A koronavírus-járvány előtti időszakra jellemző tömeges jogellenes határátlépés visszatért a korábbi, "aktív szakaszába" - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szerdán.

Bakondi György arról, hogy a pünkösdi hosszú hétvégén több mint 430 migránst tartóztattak fel a magyar határnál, azt mondta: nincs olyan határszakasz, ahol ne próbálkoznának az illegális bevándorlók. Ezért több katona és rendőr teljesít szolgálatot a határoknál, ők komoly technikai háttérrel, kamerarendszerrel, éjjellátó készülékekkel, hőkamerákkal őrzik Magyarországot. Hozzátette: sokan próbálkoznak bejutni Magyarországra például Hercegszántónál, ahol a mocsaras területen nem lehet kerítést építeni, és külön kockázata van a folyókon való átjutási próbálkozásnak is, úgyhogy a honvédség és rendőrség csónakokkal is járőrözik.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint összesen több mint tizenegyezren érkeztek idén a magyar határokhoz a szerb, horvát és a román szakaszon. Arról is beszámolt: idén már 125 embercsempészt fogott el a rendőrség, alapvetően olyan külföldieket - afgánokat, szíreket -, akik átmeneti oltalmazotti státuszba kerültek valahol Európában és most igyekeznek az eddigi embercsempészek szerepét átvenni.

Bakondi György figyelmeztetett: a balkáni útvonalon vannak olyan embercsoportok, amelyek a koronavírus miatt az útvonal valamelyik országában - például Görögországban, Szerbiában vagy Bosznia-Hercegovinában - rekedtek. Ahogy a járvány miatti intézkedéseket feloldják, ez a több mint százharmincezer ember újra útnak indul - mondta. Kiemelte: nemcsak a magyar határon fokozták a készenlétet miattuk, hanem a szlovénok is további, mintegy ezer rendőrt küldtek a horvát határra, és a horvátok is létszámban, technikai támogatásban "erősítettek" a bosnyák határon. A belbiztonsági főtanácsadó a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt hangsúlyozta: a balkáni útvonal országaira 2015 óta változó intenzitással, de nyomás nehezedik. A rádióműsorban kitért a Földközi-tengeri útvonalra is, ahol újra nagyobb számban indulnak el migránsok Európa felé. Annyi változott, hogy többségük már nem Líbiából, hanem átjutva a szomszédos Tunéziába, onnan vág neki a tengeri útnak - mondta Bakondi György.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.