Egyetem

Az SZTE kiválóan vizsgázott a járvány elleni küzdelemben

Az SZTE kiválóan vizsgázott a járvány elleni küzdelemben

2020. június 5., péntek
Az SZTE kiválóan vizsgázott a járvány elleni küzdelemben

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kiválóan vizsgázott a járvány elleni küzdelemben - jelentette ki Palkovics László pénteken a Tisza-parti városban.

Az innovációs és technológiai miniszter a felsőoktatási intézmény saját képalkotó-diagnosztikai szolgáltatásainak elindulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a tárca a járvány kezdetekor több kutatócsoportot hozott létre, és 24-25 a koronavírushoz kapcsolódó kutatási projektet finanszíroz. A több fővárosi egyetem szakemberei lélegeztetőgépek fejlesztésével foglalkoztak, mások már meglévő gyógyszerek alkalmazásának lehetőségeit vizsgálták, kutatások indultak a fertőzésen átesett betegek véréből nyerhető szérum készítése miatt, és fontos projektek kezdődtek új gyógyszerek előállítása érdekében is - tudatta a politikus.

Az egyik első lépés azonban egy járványmatematikai kutatócsoport létrehozása volt, a kormány intézkedéseinek jó részét e szakemberek modelljeire alapozta - mondta Palkovics László, hozzátéve: az elmúlt hónapokra visszatekintve, a Röst Gergely, az SZTE matematikusa vezette csoport valamennyi előrejelzés megállta a helyét.

Valamennyi kutatás és projekt során fontos volt a hazai felsőoktatási intézmények összefogása, melyek közül a miniszter kiemelte a négy orvosképző egyetem együttműködését. Palkovics László kitért arra, hogy Szegeden nemcsak az egyetem, hanem a ELI-ALPS lézeres kutatóközpont is bekapcsolódott a járvány elleni küzdelembe. Az intézet egyik épületében járványkórházat alakítottak ki.

A miniszter emlékeztetett rá, a kormány három éve döntött arról, hogy 4,8 milliárd forintot biztosít az SZTE számára, hogy kialakítsa saját képalkotó-diagnosztikai rendszerét. Ennek előzménye, hogy az akkori kormány 2004-ben úgy döntött, ezt a betegellátás szempontjából fontos feladatot egy külső cég végzi el. A politikus szerint azonban elfogadhatatlan, hogy egy orvostudományi egyetemnek ne legyen a betegellátásban, az oktatásban és a kutatásban használható saját képalkotó-diagnosztikai rendszere.

Rovó László rektor elmondta, az intézmény csaknem 5 milliárd forintból mintegy száz új készüléket vásárolt, ezzel az SZTE nyolc telephelyen működő képalkotó-diagnosztikai kapacitása európai színvonalúvá vált. A hibridműtők korábbi kialakítása, a fül-orr-gégészeti klinika szeptemberre befejeződő bővítése, a sebészeti és belgyógyászati ellátás korszerűsítése azt a célt szolgálja, hogy az SZTE az ország vezető klinikai központjává váljon - hangsúlyozta a professzor. Fendler Judit, az egyetem kancellárja leszögezte, az SZTE legalább a piaci szolgáltatóval azonos hatékonysággal tudja elvégezni a képalkotó-diagnosztikai vizsgálatokat. A szolgáltatások saját kézbe vétele azonban azt is lehetővé teszi, hogy az intézmény induljon ezen a területen meghirdetett kutatási és fejlesztési pályázatokon, és a külföldi páciensek számára fizetős ellátást nyújtson.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.