Közélet

A szocik uniós pénzből gyártott fake news videója felveti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját

A szocik uniós pénzből gyártott fake news videója felveti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját

2020. június 13., szombat
A szocik uniós pénzből gyártott fake news videója felveti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját
Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselőjének egyik Brüsszelben dolgozó munkatársa készítette a magyar egészségügyről álhíreket és rágalmakat terjesztő baloldali kamuvideót. A szocialisták újabb csúfos lebukásán túl azügya tiltott pártfinanszírozás gyanúját is felveti.

A Magyarországnak járóeurópaiuniós források szabályos felhasználásáért nap mint nap aggódó szocialista európai parlamenti képviselő láthatóan nagyvonalúan bánik a saját képviselői irodájának működésére fordítható pénzekkel. Az elmúlt napokban nyilvánosságra került információk szerint Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő egyik Brüsszelben dolgozó munkatársa volt annak, a Magyar Szocialista Párt (MSZP)által megrendelt és közzétett álmentős baloldali kamuvideónak a készítője, amelyben egy magát mentőápolónak kiadó nő számtalan, hazugnak és rágalmazónak bizonyult állítást fogalmaz meg a magyar egészségügyben a koronavírus járvány idején tapasztalt viszonyokról.

Miután kiderült, hogy a nő semmilyen egészségügyi nyilvántartásban nem szerepel, a Magyar Szocialista Párt törölte a videót a közösségi média felületeiről, azonban nem vállalt felelősséget az országos botrányért. KésőbbUjhelyi munkatársa aFacebook-oldalán maga volt kénytelen elismerni, hogy részt vett a baloldali kamu videó elkészítésében.

Az Európai Parlament szabályzata szerint, a képviselők által alkalmazott és a Parlament által fizetett munkatársak tevékenysége kizárólag a képviselő európai parlamentimunkájával összefüggő feladatokra terjedhet ki.

Ujhelyi István munkatársa nem a képviselő, hanem annakpártja számára végzett munkát, ami súlyos szabálytalanságnak éstiltott pártfinanszírozásnak minősül.

Emlékezetes, hogy az MSZP 2013-ban már érintett volt egyvideóhamisításibotrányban, amelyben fizetett szereplők hazugságokkal és álhírekkel akarták lejáratni egy időközi választás kampányában a kormánypártot. A botrány kirobbanása után mindaz MSZP kommunikációs igazgatója, mind az álvideót publikáló ellenzéki portál,hvg.hufőszerkesztője kénytelen volt lemondani a tisztségéről.

Példátlan botrány, hogy egy politikai párt a koronavírus járvány idején ahelyett, hogy aktívan fellépne a járvánnyal kapcsolatos fake news híresztelésekkel szemben, maga gyártat és tesz közzé a hivatalos közösségi média csatornáin keresztül az egészségügy helyzetével kapcsolatos álhíreket és rágalmakat tartalmazó baloldali kamuvideót. A Fidesz

KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja a súlyos botrány kivizsgálása érdekében azeurópai parlament etikai kérdésekben illetékesElnökségéhez, illetve az uniós források felhasználásával megvalósult tiltott pártfinanszírozás gyanújának ügyében az Európai Csaláselleni Hivatalhoz (OLAF)fordul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.