/

A Szeviép-ügyben az ügyészség pillanatnyilag nem lát okot feljelentésre

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Budapest, 2020. június 18. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 18-án. MTI/Kovács Tamás

Magyarországon a védekezés sikeresebb volt, mint Nyugat-Európa legtöbb országában. A rendkívüli jogrend tette lehetővé a gyors és hatékony intézkedéseket. 98 nap után köszönetet mondunk mindenkinek, aki részt vett a védekezésben, amiben egyedül az ellenzékre nem lehetett számítani – közölte a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Nemtelen támadások, az ország külföldön való lejáratása és kamuvideók jellemeztek a baloldalt. Három havonta felül fogják vizsgálni a járványügyi készültség intézkedéseit, ami felváltja a veszélyhelyzetet.

Gulyás Gergely arról is tájékoztatott,

a veszélyhelyzet elmúltával a kormány a 65 év felettiek vásárlási idősávját is eltörölte.

A miniszter jelezte, augusztus 15-ig a zenés-táncos eseményekre továbbra is vonatkozik az ötszáz fős korlátozás, de ezt is felül fogják vizsgálni bizonyos időközönként.

Gulyás kijelentette: a határon való átlépést az EU-s országok között a lehető leghamarabb lehetővé kell tenni, hiszen a tagországok esetében indokolt a határok felszabadítása, a szabad átjárás biztosítása.

A menekültügyi kérelmek elbírálására a szomszédos országok nagykövetségein van lehetőség, az elmúlt hónapokban a migráció megállt, a májusi adatok azonban ismét aggasztóak aggasztóak. Gulyás Gergely reméli, a határok megnyitása nem a migráció növekedésével fog járni.

A gazdasági helyzetről is tárgyalt a kormány: komolya hatásokkal járt a járványidőszak, a gazdasági növekedés előrejelzései eltérőek, a kormány hivatalos várakozása a recesszió mértékét illetően a pénzügyminisztérium jelzése alapján -3 százalék.

Az eddigi intézkedéseket a kormány megtárgyalta, a legutóbbi összesítés alapján

1,2 millió munkavállaló munkahelyének megőrzéséhez tudott hozzájárulni a kormány.

Gulyás Gergely megemlékezett az elhunyt két vízilabda-legendáról, Kárpáti Györgyről és Benedek Tiborról is.

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, a főváros korábbi vezetése jó anyagi állapotban adta át a kasszát Karácsony Gergelyéknek, most is 180 milliárd van állampapírban tartalékban, és a kormány továbbra is biztosítja a 6+1 milliárd forintot a Lánchíd felújítására, amit haladéktalanul el kell kezdeni.

Újabb kérdésként merült fel, hogy mekkora összeget szán a kormány az augusztus 20-i tűzijátékra, illetve ki dönti el, hogy indíthatók-e rakéták a Lánchídról? Gulyás Gergely közölte, egyik kérdésről sem született még döntés, a rakéták kilövésének kérdésében pedig ő maga nem kompetens.

A kata-adózás módosításának lehetőségéről Gulyás Gergely azt mondta, egyetért azzal, hogy annak szerkezetét érdemes lenne áttekinteni, azonban a kormány számára jelenleg a gazdasági stabilitás a legfontosabb, ezért nem történt egyelőre módosítás.

A kormány a miniszter tájékoztatása szerint július 20-ától mehet szabadságra, előtte semmiképpen nem,

az augusztus 14-től kezdődő héten azonban az ünnepkör és azzal járó kötelezettségek miatt szinte minden kormánytag dolgozni fog.

A fővárosnál rendelkezésre álló összegből többször is fel lehetne újítani a Lánchidat,

az augusztus 20-ai ünnepségek pedig a belföldi turizmus élénkítését szolgálja, és nem csak Budapesten, de a megyei jogú városokban is rendeznek majd programokat – közölte a miniszter a Magyar Nemzet kérdésére, mely szerint

a baloldal minden fórumon, sőt utcai kampánnyal támadja az augusztus 20-i állami ünnepség megrendezését.

Karácsony Gergely főpolgármester az ünnepség és a rendezvények állami támogatását a fővárosi fenntartású, tulajdonú Lánchíd felújítására fordítaná.

Lapunk következő kérdése volt, hogy hol tart a gyöngyöspatai, több milliós, oktatási szegregációs kártérítés gyakorlattá válást megelőző törvényjavaslat tárgyalása? Gulyás Gergely elmondta, a javaslatot tárgyalja a kormány, de

személyi jogsértés esetében és hasonló esetekben oktatásban lehet a kártérítést megállapítani, hiszen más eljárás csak rontana a helyzeten.

Megjegyezte: ebben a történetben mindenki vesztes.

A Magyar Nemzet utolsó kérdése az volt, hogy hogyan tud a kárpátaljai nemzetrészen segíteni a magyar kormány? A miniszter elmondta, az elmúlt években a kormány a vállalkozókat arra biztatta, a határon túli területeken fektessenek be.

25 milliárd forinttal fogja támogatni a határon túli beruházásokat megvalósító vállalkozásokat a kormány,

hiszen nem csupán arról van szó, hogy felelősséget kell vállalnunk határon túli magyarokért, a gazdaság területén is jelentős profitot hozhat a döntés.

A Szeviép-üggyel összefüggésben menesztett bírósági vezetővel kapcsolatban elmondta, az ügyészség pillanatnyilag nem lát okot feljelentésre.

A Pesti úti idősotthonban történtekkel kapcsolatban a bíróság fog dönteni a felelősség megállapításáról – mondta Gulyás Gergely.

Megkérdezték, mi a véleménye a miniszternek arról, hogy „téglajegyet” lehetne vásárolni a Lánchíd felújítására?

A miniszter megjegyezte, ha Tarlós István lenne a főpolgármester, már folyna a felújítás, egy éven belül meg is lenne, azonban sokatmondó, hogy jelenleg semmit nem lehet tudni a felújításról.

Gulyás Gergely egy másik kérdésre válaszolva elmondta, inkorrektnek tartja, hogy sokan Müller Cecília ellen politikai támadásokat indítottak, de „a kaspós mémeket” viccesnek találta.

– Az Európai Bíróság civil szervezetekkel kapcsolatos ítéletét is tiszteletben tartjuk, mint minden ítéletüket, de a döntés nagyon friss, át kell tanulmányozni – reagált a testület ítéletére Gulyás Gergely, aki a következő Kormányinfóra ígért pontos választ.

Gulyás Gergely azt mondta,

azért indult plakátkampány a nemzeti konzultáció népszerűsítésére, hogy minél többen vegyenek részt abban.

A nyugdíjasoknak szóló, három havonta megjelenő újságot jó kezdeményezésnek tartja.

A miniszter arról is beszélt, hogy a kormány a jövő évi költségvetésben 50 milliárdot szán a kukaholding állampolgároktól beszedett díjak feletti kiadásaira.

Hozzátette: ekkor összeggel kell hozzájárulnia kormánynak a kukaholding díjaihoz azért, hogy a rezsidíjak ne növekedjenek.

Arról is kérdezték a minisztert, hogy vannak, akik féltik a színművészeti egyetemet, tüntetésrekészülnek, mert attól tartanak, hogy a kormánynak korlátlan beleszólása lehet az egyetem ügyeibe. Gulyás Gergely elmondta, a helyzet pont fordított: eddig volt befolyása az államnak az egyetem működésére, mostantól azonban kuratórium dönthet, vagyis az állam beleszólása megszűnik. – A kuratórium tagjai között nehezen lehet elképzelni, hogy kormánytag szerepeljen, pláne, mivel a legtöbben jogászok, vagyis nem kompetensek a művészeti egyetemek tevékenységével kapcsolatban – tette hozzá.

Jó időben jó cél szolgált a Kisfaludy 2030 pályázat, amely szállodák megújítását szolgálja, szobánként egymillió forint támogatással – jelezte a politikus.

Arról is kérdezték a minisztert, hogy Karácsony Gergely Facebook-posztjában azt írta, a kormánynak kilenc éve volt arra, hogy felújítsa a Lánchidat, mégsem tette meg. Gulyás Gergely válaszában úgy fogalmazott:

akkor kell egy hidat felújítani, amikor eljön az ideje, még az ellenzékben lévő baloldal sem vádolta Tarlós Istvánt azzal, hogy késtek volna a hídfelújítással,

amelynek kiadásai jelenleg körülbelül 15 és 30 milliárd közötti összegre tehető. Ez az összeg azonban a késedelemmel napról napra növekszik. Nem szeretne a miniszter pánikot kelteni, bízik benne, hogy az illetékesek fel tudják mérni, mennyire szükséges a felújítás. A miniszter jelezte: az anyagi források többszörösen rendelkezésre állnak. Gulyás hangsúlyozta, méltánytalannak tartja a vitát, hiszen

a szocialistáktól államcsőd közeli helyzetben vették át a kormányzást, ehhez képest Tarlós István után a fővárosi költségvetés plusz 50 százalékával vették át a fővárost októberben az ellenzékiek.

Elhangzott: a héten június 16-án Dobrev Klára posztjában azzal támadta a kormányt, miért nem tartanak Nagy Imre halálának évfordulóján ünnepséget és vádakat fogalmazott meg a kormánnyal szemben. Gulyás Gergelynek ezzel kapcsolatban az a véleménye, Dobrev Klára arcátlanságban versenyzik saját férjével, Gyurcsány Ferenccel, hiszen a Fidesz első nagy sikerű rendezvénye 1989-ben az újratemetés volt.

– Dobrev Klára nagyapja végeztette ki Nagy Imrét, és hiába nem azonosul nagyapja tetteivel, vagy annak mentegetőzésén kapják gyakran, ez olyan „pofátlanság” részéről, amire nem lehet mást mondani

– szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy augusztus 15-ig nem lehet ötszáz fő fölött rendezvényeket tartani, Gulyás Gergely azt mondta, csak zenés táncos rendezvények nem tarthatók, az augusztus 15-i dátum a virológusszakértők véleménye alapján lett kitűzve. – Ezt újra és újra felülvizsgálják, ha nem lesz indokolt, hamarabb is eltörölhetik a dátumot, de ennek egyelőre még nem látják, hogy eljött volna az ideje – jegyezte meg. A miniszter hangsúlyozta, a szakértők véleménye a fontos.

Annak kapcsán, hogy állítólag a mozik nem tudják, milyen egészségügyi szabályok vonatkoznak rájuk, Gulyás Gergely elmondta,

ahol külön nem szabályozták a maszkviselést, ott ennek a szabályai már nem állnak fenn.

– Éjféltől bárki szabadon utazhat, így az egészségügyi és a kormányhivatali dolgozók is – tette egyértelművé Gulyás Gergely. Arról is beszélt, hogy felkérték az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy mérje fel az elhalasztott beavatkozások számát, és tegyék lehetővé a 65 év feletti orvosok munkába állását.

A minisztertől azt is megkérdezték, van-e jelenleg Magyarország területén menedékkérő, nyújtottak-e be kérelmet.

Mintegy 800 menekült van Magyarországon, akik menekültstátuszt kaptak,

de a kérvények számáról nem tud pontos számot mondani.

Arról is kérdezték, hogy tervez-e találkozót Karácsony Gergellyel a Lánchíd kapcsán a kialakult helyzetben? Gulyás Gergely azt mondta, körülbelül egy hónapja találkozott a főpolgármester a miniszterrel és arra kérte, a tanácsülést halasszák el.

A nemzeti légi fuvarozással kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, sajnálatos, hogy a Malév csődbe ment, de nem látják, hogy nyílna piaci lehetőség egy magyar cég létre hozására.
Az unió következő hétéves költségvetés vitájáról pedig azt mondta, az uniónak el kell ismernie a magyar határvédelem költségeit.
– Indokolt lenne, hogy ehhez ők is hozzájáruljanak, hiszen az ország nem csupán saját, de Európa határait is védi – közölte Gulyás.
(M1, MN)
Előző sztori

Újszegeden, Dorozsmán és Rókuson is visszatérő probléma a szeméthelyzet

Következő sztori

Hét kilométeres a kamionsor Csanádpalotánál