Közélet

RENDKÍVÜLI: Azonnal leváltották a Szegedi Törvényszék elnökét!

RENDKÍVÜLI: Azonnal leváltották a Szegedi Törvényszék elnökét!

2020. június 17., szerda
RENDKÍVÜLI: Azonnal leváltották a Szegedi Törvényszék elnökét!

Az Országos Bírósági Hivatal még januárban indított vizsgálatot a Szeviép-ügy vádlottjait felmentő bírák ellen. A vizsgálati jelentés elkészült, amelynek eredményeként az OBH elnöke visszavonta dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnökének vezető megbízását, valamint további egy érintettel szemben fegyelmi eljárás kezdeményezésére került sor – derül ki a biroság.hu sajtóközleményéből.

Így most már három érintett ellen folyik fegyelmi eljárás. Az egyik érintettel szemben a fegyelmi eljárást felfüggesztették a Szeviép-ügyben folyamatban lévő harmadfokú büntetőeljárás jogerős befejezéséig. A harmadfokú eljárás a Pécsi Ítélőtáblán jelenleg is folyamatban van.

Az érintettek fegyelmi felelősségéről a szolgálati bíróság jogosult dönteni.

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról az erre vonatkozó törvény értelmében a fegyelmi eljárást és az előzetes vizsgálatot a nyilvánosság kizárásával kell lefolytatni. Ezt meghaladóan

az OBH elnöke dr. Tárkány-Szűcs Babett – a Szegedi Törvényszék elnöki feladatainak ellátására szóló – megbízását 2020. június 17. napjával visszavonta.

  A rendkívüli menesztése azért furcsa, mert a hivatalos vizsgálat szerinta fegyelmi felelősségen túlmenően nem merült fel bűncselekmény gyanúja a Szeviép-ügyet tárgyaló bírókkal kapcsolatban. "Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke idén januárban belső vizsgálatot rendelt el az ún. Szeviép-ügyben, amely vizsgálat több adminisztratív, igazgatási szabálytalanságot tárt fel. Az OBH elnöke a vizsgálat anyagát annak lezárása után – feljelentés megtétele nélkül, tájékoztatásul – megküldte az ügyészségnek. Az ügyészség megvizsgálta a jelentést, és – egyetértve az OBH belső vizsgálatának következtetéseivel – megállapította, hogy a tanácsban részt vett bírák vonatkozásában, illetve az ügyelosztás kapcsán – a fegyelmi felelősségen túlmenően – nem merült fel olyan körülmény, amely bűncselekmény gyanúját keltette volna fel, továbbá a közérdekvédelmi ügyészi fellépés sem indokolt" – közölte az ügyészség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.