Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egészség

Tovább enyhítenek vidéken, beülhetünk a szórakozóhelyekre

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta: a tegnapi 12 órás kormányülésen arról döntöttek, hogy a csökkenő fertőzések száma miatt több ponton is lazítanak a korlátozó intézkedéseken.

Így Pest megyében is a többi régióra vonatkozó rendelkezések lesznek érvényesek, Budapesten pedig a vendéglátóhelyek zárt tereit is használatba vehetik a vásárlók jövő hétfőtől.

Ám a távolságtartásra és az arc eltakarására vonatkozó előírások hatályban maradnak. A fővárost érintő további intézkedésekről az Operatív Törzs dönt majd, miután egyeztettek virológusokkal és más szakemberekkel, valamint Karácsony Gergely főpolgármesterrel és a kerületekkel.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a polgármesterek közül sokan egyértelmű véleményt mondtak. A főpolgármesternek nincs határozott álláspontja, de a döntés felelősségét a kormány vállalja. Tarlós István esetében nehezen lehetett volna elhinni, hogy nem képes egy eldöntendő kérdésre egyenes választ adni. Holnap, vagy holnapután mindenki megismerheti a Budapestre vonatkozó döntést.

A szállodák és panziók vidéken fogadhatnak vendégeket, de ügyelni kell a megfelelő távolság betartására – mondta Gulyás Gergely, és hozzátette, hétfőig pedig döntést hoz a kormány, hogy Budapesten milyen intézkedésekre lesz szükség.

A miniszter a megyékre vonatkozó enyhítéseket ismertetve hangsúlyozta, a 1,5 méteres védőtávolságra és az arc eltakarására vonatkozó szabályokat fenntartják, de a vendéglátóhelyek belső zárt részében (különösen étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében, presszóban) a tartózkodás megengedett. Közölte, hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok.

További ügyekről is döntött a kormány tegnapi ülésen. A német alkotmánybíróság döntését elolvasva fontos alapelveket találunk, amelyek fontosságát Magyarország eddig is hangsúlyozta. A nemzeti szuverenitást fontosnak tartó országok győzelmeként értékelte ezt a miniszter, és hangsúlyozta, hogy annak vizsgálata, hogy az EU egy átruházott hatáskörben hoz-e döntést, a nemzeti alkotmánybíróság hatásköre.

Az Európai Bíróság mai döntése arra kényszerítené hazánkat, hogy ne védje kerítéssel a határokat – értékelt Gulyás Gergely felhívva rá a figyelmet, hogy most a belső határok is zárva vannak az EU-ban, és a külső határok védelmében az eddiginél szigorúbb intézkedésekre van szükség. Magyarország minden európai fórumon a külső határvédelem fontosságát fogja hangsúlyozni – tette hozzá.

Magyarországgal szemben boszorkányüldözés zajlik az Európai Parlamentben – mondta Gulyás Gergely és kifejtette, hogy előre megírták az ítéletet és nem engedték elmondani Varga Juditnak azt a beszédet, amit a Facebook-oldalán ma nyilvánosságra hozott. A magyar kormány tagjának nem biztosított lehetőséget az EU a felszólalása. Gulyás Gergely ezt úgy kommentálta, hogy még a kommunista koncepciós perekben is adtak a formákra legalább. Mindez aláássa Brüsszel megítélését.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról számolt be, hogy

vidéken és Pest megyében megtarthatók lesznek a lagzik 200 főig június 1-től.

Gulyás Gergely elmondta: az ottalvást nem igénylő gyermektáborokat nyáron meg lehet tartani. A miniszter tájékoztatott arról, hogy

a kabinet hosszabb időn keresztül szeretne gyermekmegőrzést biztosítani az óvodákban és bölcsődékben, erre jelentős szülői igényt tapasztaltak.

A gyöngyöspatai romák kártérítésére vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely kifejtette: olyan törvénymódosítást terveznek, amely a természetbeni – például pótlólagos oktatással – történő kárpótlást is lehetővé teszi. Hozzátette:

a szegregáció ügyében bírósági eljárást indítók felelőtlenül jártak el, hiszen a megítélt pénzösszeg – összesen közel 100 millió forint – uzsorások kezébe kerülhet.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Gulyás Gergely kiemelte: Karácsony Gergely nem foglalt egyértelműen állást, hogy Budapest újranyitását támogatja-e, de erre következtetnek.

A miniszter újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy a kormány számtalan normatívát úgy alakított át, hogy azok is kaphassanak fizetést, akik olyan intézményeken dolgoznak, amelyek ideiglenesen nem működnek.

Nincs szükség óvodapedagógusok elbocsátására. Az állam a korábbi intézménylátogatási szám szerint fizeti a normatívát.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a gazdasági övezetekről szóló törvénymódosítás kapcsán számtalan tévedés jelent meg a sajtóban. A módosítás csak a jövőben megvalósuló beruházásokra és csak olyan településekre vonatkozik, ahol a megyei közgyűlésnek van hatásköre. A megyei jogú városok és a főváros esetében nem érvényes a módosítás – hangsúlyozta a miniszter.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva, komolyan nem vehetőnek nevezte a Bertelsmann Magyarországot is lejárató országjelentését,

mivel azt részben a Soros György által támogatott egyik szervezet írta, és láthatóan a kormány elleni gyűlölet vezérelte.

Az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatban a miniszter azt hangsúlyozta: a döntést a környezetvédelemmel kapcsolatos uniós normatíva miatt hozták, de a kormány is egyetért annak tartalmával.

Az önkormányzatoktól elvont 34 milliárd forintnyi gépjárműadót arányosnak nevezte a miniszter, a vírus elleni védekezéshez való hozzájárulásként, hiszen a helyhatóságokhoz összesen 1800-1900 milliárd folyik be az említett adónemben.

A Bahart nyilvános pályázatot ír ki vitorláskikötők bérbe vételére és üzemeltetésére. Nem adják át a tulajdonjogot – mondta Gulyás Gergely, hangsúlyozva, hogy számos tévedés kering a sajtóban az üggyel kapcsolatban.

A miniszter beszélt arról is, hogy

mind a központi raktárban, mind a kórházakban megfelelő mennyiségű védőfelszerelés áll rendelkezésre, és 10 napnyi tartalék is van.

A kórházak napi jelentései alapján rendszeresen szállítanak utánpótlást az intézményekbe, és nincs olyan kórház, ahol ne állna rendelkezésre megfelelő tartalék.

A miniszter kijelentette, hogy

több tucat eljárás van folyamatban rémhírterjesztés miatt, amelyeket jogi kritikával senki sem illetett.

A sajtóban két ügy van, amelyre hivatkozni szoktak. Ha a hatóság hibázik, kártérítési felelőssége van – húzta alá Gulyás Gergely, aki szerint a jogállam erejét mutatja, hogy amikor tévedés történt, az ügyészség néhány órán belül megfelelően lépett.

Gulyás Gergely beszámolt róla, hogy

egyetértés van a szakértők között arról, hogy komoly egy második hullám veszélye, és a járvány levonulása járhat még néhány napos emelkedésekkel.

Ezért a felszabadított kórházi ágyakat fokozatosan vehetik igénybe majd ismét a betegek.

Gulyás Gergely közölte: reméli, hogy a Budapesten bevezetett kijárási korlátozás feloldásával – amire akár június végén sor kerülhet – a kormányinfót újból újságírók részvételével tarthatják.

A veszélyhelyzet fenntartását indokoltnak nevezte, amiért különböző korlátozó intézkedéseket a normál jogrendben nem lehet megtenni.

A miniszter

bírálta a román kormánynak azt a döntését, hogy június 4-ét, tehát a trianoni szerződés napját ünneppé nyilvánították.

Mint mondta, a hasonló döntések elidegeníthetik az ott élő kisebbségeket. Modern városok program tervezett beruházásaival kapcsolatban megjegyezte: nehéz megjósolni, milyen keretek állnak majd rendelkezésre a projektre a jövő évben.

Bérlő és bérbeadó vis maiorra hivatkozással köthet külön megállapodást a polgári törvénykönyv szerint – mondta Gulyás Gergely, aki szerint a felek ezt, észszerű keretek között, megtehetik a jelenlegi helyzetben. A kormány viszont nem szeretne a bíróság helyébe lépni, ha polgári peres eljárásra kerül sor. A miniszter úgy látja,

két hónapra mérsékelhetők a járvány okozta károk, és reményei szerint meg tudnak a bérlők és a bérbeadók állapodni.

A miniszter arról is beszélt, hogy a járványveszély kezdetekor hazánknak 2800 lélegeztetőgép állt rendelkezésre, amiből közel ezer foglalt volt. A virológusok ekkor azt mondták, ha a járványt nem sikerül megfékezni, akár 8000 lélegeztetőgépre is szükség lehet, hogy ne kelljen az orvosoknak emberéletek közül választania. A kormány mindent megtett azért, hogy lélegeztetőgépeket vásároljon, de a piacon csekély volt a kínálat a megnövekedett kereslethez viszonyítva. A kormány lekötött minden lehetséges szállítmányt, de csak azokról számolt be, amelyek Magyarországra is érkeztek. Jelenleg hazánkban az Operatív Törzs szakértői készletezik a beérkező lélegeztetőgépeket.

Ma majdnem 5000 használható lélegeztetőgép van biztosan a kórházakban, és ez a szám még bővülni fog,

tehát elérhetik a garanciát jelentő nyolcezres számot.

Nem állhat elő olyan helyzet, hogy valaki lélegeztetőgép hiánya miatt veszítse el az életét

– hangsúlyozta a miniszter.

A kormány a saját prognózisai alapján tervez a költségvetés kapcsán – mondta Gulyás Gergely.

A hivatalos álláspont a pénzügyminisztériumé, ami háromszázalékos recesszióval számol.

Ennek megfelelően történik a büdzsé tervezése.

A miniszter kifejtette, elfogadhatatlannak tartják az Európai Parlament hazánk ellen folytatott eljárását, ami összeegyeztethetetlen az uniós értékekkel, és a másik fél meghallgatásának jogi elvével. Mindez árt az Uniónak, és az európai együttműködésnek – fogalmazott a miniszter.

A miniszter közölte:

a kormány a veszélyhelyzet végéig tervezi fenntartani az ingyenes közterületi parkolást, amit a járványügyi és a forgalmi adatok is igazoltak.

Gulyás Gergely a schengeni határok megerősítésének fontosságáról is beszélt. Mint mondta, ellenkező esetben minden bizonnyal felerősödik a migrációs nyomás.

Arra is kitért, hogy az osztatlan tulajdonú földterületekkel kapcsolatban

olyan törvénymódosítást is benyújtanak, amely garantálja a területeken található sírok végtisztességét.

Szavai szerint a diplomáciai nagyüzem is járvány lecsengése után indulhat be. A Covid-19 miatt számos találkozót lemondtak, és zömében telefonon folytatták le a diplomáciai egyeztetéseket.

(M1, MN)

Tovább olvasom

Egészség

Jelenleg 24 aktív fertőzöttet tartanak nyilván Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

És hatan hunytak el koronavírus miatt.

Tovább olvasom

Egészség

Újabb áldozatot szedett a kór hazánkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Megyénkben nincs új megbetegedés.

Tovább olvasom

Egészség

Tovább növelik a betegbiztonságot a Klinikai Központban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

359 darab hidraulikus betegágy érkezett az Állami Egészségügyi Ellátó Központból.

Tovább olvasom

Aktuál