Közélet

Szociális segélyt kért Czutor Zoltán, a Szeged „választási himnuszát" szerző zenész is

Szociális segélyt kért Czutor Zoltán, a Szeged „választási himnuszát" szerző zenész is

2020. május 6., szerda
Szociális segélyt kért Czutor Zoltán, a Szeged „választási himnuszát" szerző zenész is

A járvány az előadóművészek zömének zsebét sem hagyta érintetlenül. Ezért az utóbbi hetekben több jogdíjkezelő is rendkívüli szociális támogatásokat hirdetett meg előadóknak és zenészeknek, azonban az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda) és az Artisjus támogatottakról szóló listáján találni érdekes neveket - írja az Index.

A laphoz eljutott lista alapján az látszik, hogy még a legismertebb magyar előadó- és színművészek is rendkívüli támogatást igényeltek, amelynek összege 70-120 ezer forint között mozog. Pár érdekesebb név és összeg a listáról:

  • Falusi Mariann, Ihos József, MC Hawer, Nyertes Zsuzsa, Pokorny Lia, Rekop György (88 ezer Ft)
  • Győzike (112 ezer)
  • Kálloy Molnár Péter, Laár András, LL Junior, Xantus Barbara (96 ezer)
  • R. Kárpáti Péter, Terecskei Rita, Törőcsik Franciska, Vásáry André, Vitáris Iván (72 ezer)

Az EJI mellett az Artisjus is meghirdette támogatását. Az EJI esetében láthatóan egyéni elbírálás alapján ítélték meg a szociális támogatásokat, a szerzői jogokkal foglalkozó Artisjusnál viszont egységesen mindenki bruttó 160 ezer forintot igényelhetett.

Ez a rendkívüli pályázati felhívás kizárólag a könnyűzenei szerzőknek szól, akik jelentős bevételkiesést szenvednek el a koronavírus miatt például, de nem kizárólag az elmaradó fellépéseik okán

–szerepel az Artisjus honlapján a felhívás, ahol

már el is érhető a támogatottak teljes névsora

. A támogatást kérő zenészek listáját látva Majka nagyon kiakadt közösségi oldalán: A nem publikus posztban többek között azt írja, hogy az ő zenekarából is jelentkezett egy ember, de a pénzt aztán jótékony célra ajánlotta fel.

Gusztustalannak és szánalmasnak tartom ezt az egészet!

–mondta telefonos megkeresésünkre. Majka posztja alatt egyébként megjelent Vastag Tamás énekes is, aki már korábban egy publikus posztban kérte azt, hogy jól gondolja meg mindenki, él-e a támogatással, mert olyanoktól vehetik el a helyet, akiknek valóban szüksége van bruttó 160 ezer forintra. További részletek

ITT

olvashatók. A listán szerepel egyébként

Czutor Zoltán is, aki egy éve azzal került a hírekbe, hogy megírta Szeged - nem mindenki által örömmel vett - himnuszát

. Ő egyébként

2011 ÓTA AZ ARTISJUS VEZETŐSÉGI TAGJA, ÍGY ELVIEKBEN DIREKT RÁHATÁSA LEHETNE A PÁLYÁZATOK ELBÍRÁLÁSÁRA

- emelte ki az Index, de szerintük Czutor nem volt benne a pályázat elbírálásában.

UPDATE: Czutor reagált

A zenész

a Facebookon reagált a hírre

. Azt írta: "Mennyire beteg az az ország, aki saját bajba jutott művészeitől még azt a pénzt is sajnálja, amit a művészek maguknak tettek félre baj esetére? Mennyire haldoklik a szolidaritás és beteg lelkű az a társadalom, ahol nem azért harcolnak, hogy valakinek legyen támogatása, ha bajba kerül, hanem vért is hánynak azért, hogy ne lehessen? 10 millió másik zsebébe látó országa! Minek ide a NAV? Elég megkérdezni az orruknál vezethetők valamelyik szócsövét, majd ő előírja, hogy kinek mije van A népítélethez már elég egy süvöltő bunkó is, hogy minden bajbajutott még bűnös is legyen."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.