///

Milliárdos veszteséget okoznak az elmaradó programok Szegednek

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Most zajlana a Borfesztivál, jövő héten pedig a Hídi vásár töltené meg Szegedet, a 300 ezer embert vonzó programsorozatról és annak bevételeiről azonban le kell mondania a városnak. Ahogyan nyár végéig az összes többi programról is, ez pedig milliárdos veszteséget jelent az előző évekhez képest – írja összeállításában a Délmagyar.

A héten kezdődött volna a Szeged Napja programsorozat, amelyet előbb a Borfesztivál, majd a következő héten a Hídi vásár tetőzött volna be. A lap cikke szerint ebben a két hétben 300 ezer látogatóra számított a város, és ilyenkor még a környező települések szálláshelyei is megtelnek.

De szinte az összes többi rendezvény is elmarad: például a másik nagy durranás, a Szegedi Szabadtéri Játékok, amely a tavalyi 487 millió forintos jegyárbevétellel szemben idén nulla forinttal és bemutatott produkciók nélkül zárja a szezont.

Az elmaradó programok súlyosan érintik a várost gazdaságilag, hiszen a szálláshelyek és vendéglátóhelyek árbevételei is drasztikusan visszaesnek az előző évhez képest. Egyelőre még csak a márciusi KSH-adatok állnak rendelkezésre, annak a hónapnak pedig csupán a felét érintették a szigorítások, azonban már abból is hatalmas csökkenés látszik. A vendégszám harmadára esett vissza a tavalyi év azonos időszakához képest, közel 30 ezer vendégéjszaka helyett pedig csupán 11 ezret töltöttek Szegeden a turisták.

Ács Szilvia, a Tourinform Iroda ügyvezetője szerint tavaly a kereskedelmi szálláshelyek március és május között közel 777 millió forint bruttó árbevételt könyvelhettek el, a vendéglátásból származó árbevételük pedig bruttó 453 millió forint volt. Ennek idén nyilvánvalóan csak a töredékét tudták eddig elkönyvelni. Tavaly májusban közel 21 ezer vendég érkezett a városba, jelenleg viszont a legtöbb szálláshely még most, a hónap közepén is zárva tart.

 

Előző sztori

Budapesten is feloldják a kijárási korlátozást

Következő sztori

Elbúcsúzhatunk a műanyag szívószáltól és evőeszközöktől

Legutóbbi hasonló cikkek