Közélet

Milliárdos veszteséget okoznak az elmaradó programok Szegednek

Milliárdos veszteséget okoznak az elmaradó programok Szegednek

2020. május 16., szombat
Milliárdos veszteséget okoznak az elmaradó programok Szegednek

Most zajlana a Borfesztivál, jövő héten pedig a Hídi vásár töltené meg Szegedet, a 300 ezer embert vonzó programsorozatról és annak bevételeiről azonban le kell mondania a városnak. Ahogyan nyár végéig az összes többi programról is, ez pedig milliárdos veszteséget jelent az előző évekhez képest - írja összeállításában a Délmagyar.

A héten kezdődött volna a Szeged Napja programsorozat, amelyet előbb a Borfesztivál, majd a következő héten a Hídi vásár tetőzött volna be. A lap cikke szerint ebben a két hétben 300 ezer látogatóra számított a város, és ilyenkor még a környező települések szálláshelyei is megtelnek. De szinte az összes többi rendezvény is elmarad: például a másik nagy durranás, a Szegedi Szabadtéri Játékok, amely a tavalyi 487 millió forintos jegyárbevétellel szemben idén nulla forinttal és bemutatott produkciók nélkül zárja a szezont. Az elmaradó programok súlyosan érintik a várost gazdaságilag, hiszen a szálláshelyek és vendéglátóhelyek árbevételei is drasztikusan visszaesnek az előző évhez képest. Egyelőre még csak a márciusi KSH-adatok állnak rendelkezésre, annak a hónapnak pedig csupán a felét érintették a szigorítások, azonban már abból is hatalmas csökkenés látszik. A vendégszám harmadára esett vissza a tavalyi év azonos időszakához képest, közel 30 ezer vendégéjszaka helyett pedig csupán 11 ezret töltöttek Szegeden a turisták. Ács Szilvia, a Tourinform Iroda ügyvezetője szerint tavaly a kereskedelmi szálláshelyek március és május között közel 777 millió forint bruttó árbevételt könyvelhettek el, a vendéglátásból származó árbevételük pedig bruttó 453 millió forint volt. Ennek idén nyilvánvalóan csak a töredékét tudták eddig elkönyvelni. Tavaly májusban közel 21 ezer vendég érkezett a városba, jelenleg viszont a legtöbb szálláshely még most, a hónap közepén is zárva tart.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.