Közélet

Hamarosan feloldhatják a vásárlási idősávot

Hamarosan feloldhatják a vásárlási idősávot

2020. május 31., vasárnap
Hamarosan feloldhatják a vásárlási idősávot

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt kérdezte a Pesti Srácok többek között a vásárlási idősáv feloldásának lehetőségéről, a vendéglátóegységekben dolgozók maszkhasználatáról és arról is, mi most a legfontosabb a járványügyi védekezésben. A kormányszóvivő reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogya vásárlási idősávot hamarosan feloldhatják.

A kormányszóvivő szerint a koronavírus-járvány miatt számos intézkedést hozott a kormány a magyar emberek egészségének védelme érdekében, különösen ami a 65 év felettieket illeti. Ahogyan Európa számos országában, külön idősávot – hazánkban 9 és 12 óra között – alakítottak ki az idősek számára, hogy minél inkább csökkenteni lehessen a kontaktusok számát.

Fontos megjegyezni, hogy az önkormányzatok az előbb említetteken túl is rendelkezhetnek arról, hogy a fenntartásukban lévő piacokon módosítsanak a fenti idősávon, természetesen úgy, hogy a háromórás időtartam megmaradjon.

Az élelmiszerboltokon, drogériákon, gyógyszertárakon, piacokon kívül egyébként nincs ilyen korlátozás, ezeket korlátozás nélkül mindenki látogathatja. Igaz ez tehát az éttermekre, vendéglátóhelyekre is, figyelemmel a higiénés szabályok, valamint az egyes asztalok közötti védőtávolság betartására.

A tömegközlekedéssel kapcsolatban a kormány elrendelte a maszk vagy az arcot eltakaró kendő, illetve sál viselését, valamint a tömegközlekedési eszközökön a túlzsúfoltság elkerülése érdekében az egész országban a személyautók parkolását is ingyenessé tette.

A kormányrendelet értelmében a szájat és orrot eltakaró eszköz használata a vendéglátóhelyeken az ott dolgozók számára kötelező, a szabályok betartása az üzemeltető felelőssége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.