/

Ezért fontos, hogy plazmát adjunk a koronavírus-járvány alatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A koronavírus-fertőzöttek gyógyításában komoly segítséget jelent a vérplazma. Alkalmazását Magyarországon először tesztelték, és biztató eredményeket értek el vele. Arról, hogy ki alkalmas plazmaadásra, miért fontos, hogyan gyógyítanak vele és mennyi ideig tart dr. Gyimesi Hildát, a Plazmaszolgálat Kft. orvosszakmai vezetőjét kérdeztük.

– Hogyan segítheti a koronavíruson átesettek plazmája a még aktuálisan betegek gyógyulását?
– A koronavírussal fertőzött beteg immunrendszere ellenanyagot, úgynevezett antitestet termel a vírus ellen, ezáltal tudja legyőzni a betegséget. A gyógyult és már egészséges emberek véréből egy speciális eljárással, a plazmaferezissel olyan plazmát tudunk kinyerni, amely a koronavírus elleni ellenanyagokban gazdag. Ez a súlyos állapotban lévő, legyengült immunrendszerű betegek számára nagy segítség, hiszen készen kapják azt az ellenanyagot, ami elpusztítja szervezetükben a koronavírust. Másrészt a plazmában lévő egyéb fehérjék segítenek legyőzni a beteg szervezetében fellépő úgynevezett citokinvihart is.

– Kiket várnak a már gyógyultak közül?
– A fővárosban azokat a férfiakat, akik igazoltan átestek a koronavírus-fertőzésen, minimum két hete tünetmentesek és a karanténállapotot esetükben már feloldották. Fontos, hogy már vírusmentesek legyenek, így kellő mennyiségben van ellenanyaguk. Egyebekben a plazmaadáshoz szükséges feltételeknek kell megfelelnie a jelentkezőknek. A nők plazmája olyan fehérjéket tartalmazhat, amelyek a betegek számára súlyos transzfúziós szövődményt okozhatnak. Az ország hat városában, köztük Szegeden is működő centrumainkban (www.plazmaadas.hu) a betegségen átesett nőket és férfiakat egyaránt várjuk természetesen plazmaadásra, az ő plazmájukra az úgynevezett anti-SARS-COV-2 hyperimmunglobulin előállításához van nagy szükség. Ez egy gyógyszergyári körülmények között előállított plazmakészítmény, ami a koronavírus-fertőzött betegek gyógyítására lesz alkalmas.

– Hogy kell elképzelni a plazmaadást? Mennyi időt vesz igénybe?
–A vérplazma vétele plazmaferezis útján történik. A plazmaferezis a véradáshoz hasonló eljárás, csak itt a vért egy speciális készülék segítségével – természetesen egyszer használatos eszközökkel – sejtes elemekre és vérplazmára választjuk szét. A sejtes elemeket (vörösvértest, fehérvérsejt, vérlemezke) visszajuttatjuk a plazmát adó személy szervezetébe, a plazmát pedig felhasználjuk terápiás célra, vagy gyógyszerkiindulási alapanyagként. A plazmaferezis körülbelül egy órát vesz igénybe.

– Egy beteg gyógyításához mennyi plazmára van szükség?
– Egy plazmaadó egy betegen tud segíteni a plazmájával.

– Mi a szerepe az országos együttműködésben a plazmapontokat működtető Plazmaszolgálat Kft.-nek?
– A Plazmaszolgálat Kft. szakmai partnere a tudományos konzorciumnak. Ez azt jelenti, hogy fő piaci szereplőként, nagy szakmai tapasztalatunkat kihasználva mi biztosítjuk a plazmaadáshoz szükséges infrastruktúrát és szakképzett személyzetet.

– Miért fontos azoknak is plazmát adniuk, akik nem estek át a koronavírus-fertőzésen?
– A plazma olyan gyógyszerek kiindulási alapanyaga, amelyek ma még laboratóriumi körülmények között nem állíthatók elő. A gyógyítás több területén használják a plazmából készült gyógyszereket. A súlyos, veleszületett vérzékenységben szenvedőknek például hetente több alkalommal van szükségük plazmakészítményekre, hogy a mindennapi emberek életét élhessék. A súlyos immunhiányos betegeknek szintén létszükséglet, hogy hozzájussanak plazmából készült gyógyszereikhez. Mindezek mellett a plazmakészítményeket gyakran alkalmazzák a gyermekgyógyászatban, intenzív osztályokon, onkológiákon is. A jelenlegi, rendkívüli járványhelyzet idején is kiemelten fontos, hogy ezen gyógyszerek mennyiségét folyamatosan biztosítani tudjuk.

– Hol jelentkezhetnek a koronavíruson átesettek plazmát adni?
– Jelenleg a közvetlen transzfúzióra alkalmas plazmakészítményt (klinikai célú felhasználás) csak Budapesten adhatnak a donorok, az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve a Plazmaszolgálat Studium nevű plazmapontján. Az ezzel kapcsolatos információkat a www.koronavirusplazma.hu oldalon találják az érdeklődők.

Előző sztori

Népszerűbb lett a technikum a gimnáziumnál

Következő sztori

Torlódás alakult ki a nagylaki átkelő kilépő oldalán