Közélet

Ezért fontos, hogy plazmát adjunk a koronavírus-járvány alatt

Ezért fontos, hogy plazmát adjunk a koronavírus-járvány alatt

2020. május 2., szombat
Ezért fontos, hogy plazmát adjunk a koronavírus-járvány alatt

A koronavírus-fertőzöttek gyógyításában komoly segítséget jelent a vérplazma. Alkalmazását Magyarországon először tesztelték, és biztató eredményeket értek el vele. Arról, hogy ki alkalmas plazmaadásra, miért fontos, hogyan gyógyítanak vele és mennyi ideig tart dr. Gyimesi Hildát, a Plazmaszolgálat Kft. orvosszakmai vezetőjét kérdeztük.

– Hogyan segítheti a koronavíruson átesettek plazmája a még aktuálisan betegek gyógyulását?

– A koronavírussal fertőzött beteg immunrendszere ellenanyagot, úgynevezett antitestet termel a vírus ellen, ezáltal tudja legyőzni a betegséget. A gyógyult és már egészséges emberek véréből egy speciális eljárással, a plazmaferezissel olyan plazmát tudunk kinyerni, amely a koronavírus elleni ellenanyagokban gazdag. Ez a súlyos állapotban lévő, legyengült immunrendszerű betegek számára nagy segítség, hiszen készen kapják azt az ellenanyagot, ami elpusztítja szervezetükben a koronavírust. Másrészt a plazmában lévő egyéb fehérjék segítenek legyőzni a beteg szervezetében fellépő úgynevezett citokinvihart is.

– Kiket várnak a már gyógyultak közül?

– A fővárosban azokat a férfiakat, akik igazoltan átestek a koronavírus-fertőzésen, minimum két hete tünetmentesek és a karanténállapotot esetükben már feloldották. Fontos, hogy már vírusmentesek legyenek, így kellő mennyiségben van ellenanyaguk. Egyebekben a plazmaadáshoz szükséges feltételeknek kell megfelelnie a jelentkezőknek. A nők plazmája olyan fehérjéket tartalmazhat, amelyek a betegek számára súlyos transzfúziós szövődményt okozhatnak. Az ország hat városában, köztük Szegeden is működő centrumainkban (

www.plazmaadas.hu

) a betegségenátesett nőket és férfiakat egyaránt várjuk természetesen plazmaadásra, az ő plazmájukra az úgynevezett anti-SARS-COV-2 hyperimmunglobulin előállításához van nagy szükség. Ez egy gyógyszergyári körülmények között előállított plazmakészítmény, ami a koronavírus-fertőzött betegek gyógyítására lesz alkalmas.

– Hogy kell elképzelni a plazmaadást? Mennyi időt vesz igénybe?

–A vérplazma vétele plazmaferezis útján történik. A plazmaferezis a véradáshoz hasonló eljárás, csak itt a vért egy speciális készülék segítségével – természetesen egyszer használatos eszközökkel – sejtes elemekre és vérplazmára választjuk szét. A sejtes elemeket (vörösvértest, fehérvérsejt, vérlemezke) visszajuttatjuk a plazmát adó személy szervezetébe, a plazmát pedig felhasználjuk terápiás célra, vagy gyógyszerkiindulási alapanyagként. A plazmaferezis körülbelül egy órát vesz igénybe.

– Egy beteg gyógyításáhozmennyi plazmára van szükség?

– Egy plazmaadó egy betegen tud segíteni a plazmájával.

– Mi a szerepe az országos együttműködésben a plazmapontokat működtető Plazmaszolgálat Kft.-nek?

– A Plazmaszolgálat Kft. szakmai partnere a tudományos konzorciumnak. Ez azt jelenti, hogy fő piaci szereplőként, nagy szakmai tapasztalatunkat kihasználva mi biztosítjuk a plazmaadáshoz szükséges infrastruktúrát és szakképzett személyzetet.

– Miért fontos azoknak is plazmát adniuk, akik nem estek át a koronavírus-fertőzésen?

– A plazma olyan gyógyszerek kiindulási alapanyaga, amelyek ma még laboratóriumi körülmények között nem állíthatók elő. A gyógyítás több területén használják a plazmából készült gyógyszereket. A súlyos, veleszületett vérzékenységben szenvedőknek például hetente több alkalommal van szükségük plazmakészítményekre, hogy a mindennapi emberek életét élhessék. A súlyos immunhiányos betegeknek szintén létszükséglet, hogy hozzájussanak plazmából készült gyógyszereikhez. Mindezek mellett a plazmakészítményeket gyakran alkalmazzák a gyermekgyógyászatban, intenzív osztályokon, onkológiákon is. A jelenlegi, rendkívüli járványhelyzet idején is kiemelten fontos, hogy ezen gyógyszerek mennyiségét folyamatosan biztosítani tudjuk.

– Hol jelentkezhetnek a koronavíruson átesettek plazmát adni?

– Jelenleg a közvetlen transzfúzióra alkalmas plazmakészítményt (klinikai célú felhasználás) csak Budapesten adhatnak a donorok, az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve a Plazmaszolgálat Studium nevű plazmapontján. Az ezzel kapcsolatos információkat a

www.koronavirusplazma.hu

oldalon találják az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.