Gazdaság

Csányi Sándor szerint sem indokolt a focisták csillagászati fizetése

Csányi Sándor szerint sem indokolt a focisták csillagászati fizetése

2020. május 17., vasárnap
Csányi Sándor szerint sem indokolt a focisták csillagászati fizetése

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke interjút adott az Inforádiónak. Ebben egyfelől azt állította, hogy a magyar bajnokság színvonala határozottan javult, viszont elismerte, hogy tíz éve az új elnökség elszámította magát, amikor tízezres átlagos nézőszámot vizionált az NB I-ben. A sportvezető legizgalmasabb kijelentése, hogy indokolatlanok az NB I-ben a több tízezer eurós fizetések – írja a Magyar Nemzet.

Az interjú elején Csányi – aki a nemzeti válogatottak versenyeztetési bizottságának a vezetője az UEFA-ban – elmondta: eldöntötték, hogy milyen javaslatot terjesztenek az UEFA Végrehajtó Bizottsága elé. A pótselejtezőket – amelyeket a magyar válogatott idegenben kezd Bulgária ellen – ősszel játsszák le a jelenlegi tervek szerint.

Csányi új ötéves ciklusát kezdi az MLSZ élén. Mint mondta, elégedett azzal, hogy helyreállt az elmaradott magyar futball-infrastruktúra. – Nem a stadionokra gondolok elsősorban, hanem arra az ezer pályára, amit felújítottunk és arra a négyszáz újra, amit megépítettünk – hangsúlyozta.
– Arra is büszke vagyok, hogy megduplázódott az igazolt játékosok száma, és negyvennégy év után 2016-ban kijutottunk az Európa-bajnokságra, meg hogy az utóbbi két évben a Videoton és a Fradi is eljutott a csoportkörig az Európa-ligában. Azzal viszont kevésbé vagyok elégedett – és ez nemcsak az én véleményem, hanem a belga Double Pass átvilágító cégé is –, hogy bár az akadémiák jól működnek, de kevésbé képzett alapanyagot kapnak a hozzájuk kerülő tizennégy éves gyerekek képében, mint más európai országokban. Ezért a 6-14 évesek képzését kell erősítenünk. Ehhez javítanunk kell az edzők képzettségét.

Csányi önkritikusan értékelte tíz évvel ezelőtti ígéretét. – Megégettük magunkat 2010-ben, amikor az új elnökég elkezdett dolgozni, mert tízezres átlagos nézőszámot ígértünk az NB I-ben, de sajnos ennek a közelében sem vagyunk. Nagyon furcsa, hogy miközben a magyar televízió futballközvetítései közül a válogatottunk meccsei után az NB I találkozói a legnézettebbek, aközben a stadionokban kevés nézőt látok.

Felvetődik a kérdés, mitől lenne több néző? A jobb stadionoktól vagy a jobb játéktól? – Én azt mondom, a magyar bajnokság színvonala határozottan javult – állította az MLSZ elnöke. – Sokkal több érdekes meccset látunk, nemcsak az NB I-ben, hanem az NB II-ben is. Nyilvánvaló azonban, hogy a kulturált stadion csak a szükséges, de nem az elégséges feltétele a magasabb nézőszámnak. Ahhoz kell a színvonalas támadófoci. Csányi kitért a koronavírus-járvány okozta nehézségekre is. – Véleményem szerint a magyar NB I-ben egyetlen olyan klub sincs, amely ne tudna elindulni a következő bajnokságban. A licenchez különben azt kell tudni bizonyítani az adott klubnak, hogy elegendő pénz áll rendelkezésére nemcsak ahhoz, hogy elkezdje, hanem hogy be is fejezze a bajnokságot. Az NB II-ben talán lehet egy-két klub, amely nem tudja megugrani ezt a magasságot – vélekedett. Végül felvetették Csányinak, hogy a sportolók fizetésének csökkentése az egész világon népszerű téma. Vajon egyetért ezzel az MLSZ első embere?

– Azt gondolom, a világon is, és persze más nagyságrendekkel Magyarországon is kialakultak irreális fizetések, és nyilván – mivel a sportvállalkozások egyszersmind gazdasági vállalkozások is – meg kell nézni, hogy a játékos kitermeli-e a fizetését – szólalt meg Csányiból az üzletember.

– A válság hatására a legtöbb helyen 20-30 százalékkal csökkentették a fizetéseket, és szerintem ez a válság után is így marad, már csak azért is, mert jó néhány klub tönkrement vagy a csőd szélére került. Magyarország azért elég jó helyzetben van ilyen szempontból a profi labdarúgásban, mert az MLSZ központilag értékesíti a fogadási és tévéjogokat, és ez elég jelentős anyagi biztonságot ad a kluboknak. Ha megnézzük, a környékünkön, Szlovákiában, Horvátországban, Szlovéniában sok klub küzd a fennmaradásért, sok szabad játékos lett, ami értelemszerűen letöri a fizetéseket. A másik pedig, hogy irreálisan nagy létszámú keretek alakultak ki nálunk az elmúlt időszakban, és az MLSZ a profi kluboknál 25 főben maximálta a keretek létszámát. Ez a keretcsökkentés szintén megnöveli a piacra kerülő játékosok létszámát. Azt gondolom, indokolt a játékosok fizetésének csökkentése. Mondom ezt annak ellenére, hogy tudom, ezzel nem leszek népszerű a játékosok körében. De vajon mekkora mérséklés indokolt? – Nem lehet egységes számot mondani, mert ötszörös különbség van a topklubok és a hátsó régió bérszínvonala között – mutatott rá Csányi. – Nyilvánvaló, hogy ahol alacsonyak a fizetések, ott nem lehet annyit csökkenteni, mint a magas fizetést adó kluboknál. Meggyőződésem, hogy a magyar bajnokság teljesítménye alapján nem indokoltak a havi több tízezer eurós fizetések.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.