/

Apátfalva több bértámogatási konstrukcióban is részt vesz, segítve lakosai elhelyezkedését

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A helyi és megyei paktumokról, illetve a foglalkoztatási helyzet alakulásáról szóló cikksorozatot a Csongrád Megyei Önkormányzat indította, ennek következő állomása Apátfalva, ahol Szekeres Ferenc polgármester úr nyilatkozott.

– Természetesen hallottunk a megyei, illetve a helyi paktumok támogatási lehetőségeiről, több apátfalvi lakosunk is támogatásban részesült a Makói Foglalkoztatási paktum keretében is.

Elmondható, hogy jó az együttműködésünk a Makói Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályával, hiszen a közfoglalkoztatási programok is az ő közreműködésükkel történnek, továbbá az önkormányzat más bértámogatási programban is részt vesz.

A kistérségi Start mintaprogramokra például (mezőgazdasági program, állattartás, varroda, betonelem gyártás, utcabútor gyártás, brikettálás) az idén nyertünk több, mint 125 millió forintot. Az a 100 fő apátfalvi lakosunk, akiknek munkát biztosítunk, erre nagyon számított. Számukra ez biztosítja a megélhetést. Évről-évre csökken a közfoglalkoztatottjaink létszáma, ez a program sikerességét is bizonyítja, hiszen nagyon sok dolgozónk el tudott helyezkedni a versenyszférában.

–A rendszerváltás utáni években Apátfalván jelentősen megnőtt a munkanélküli lakosok száma, mivel számos munkahely megszűnt, átalakult, de mára a munkanélküliség megoldódni látszik. 2019. december végén 81 fő apátfalvi álláskereső szerepelt, mely létszám 76.7%-kal esett vissza a 2010. év végi 348 főhöz képest. A települési munkanélküliség mérésére alkalmazott ún. relatív mutató, Apátfalván a 2010. december végi 16.87%-ról 12,84 százalékponttal 4.03%-ra csökkent 2019.év végére. Makó közelsége és a Makón létrehozott munkahelyek (Contitech Kft, Givaudan Kft, Vall-Ker Kft ) nagyon sok apátfalvi lakosunknak munkát biztosít. Apátfalván a legfőbb foglalkoztató az önkormányzat, ami intézményeiben nagyobb létszámban ad munkát. A Start Értékteremtő közmunka is jól működik, és 2015 óta a Szefo Zrt. is 40 főnek biztosít munkát a településen.

– Az elmúlt években, mind a versenyszférában, mind a mezőgazdaságban, mind pedig a közszférában érezhetően nőtt a bérszínvonal a településen.

– A jelenlegi járványhelyzettel kapcsolatban az önkormányzat munkáltatóként megpróbál lehetőségeihez mérten a lehető legjobban “vigyázni” a munkavállalóira és a lakosaira, ezért Apátfalván is rendkívüli szünet van elrendelve az óvodákban és bölcsődékben, valamint az önkormányzati intézmények a művelődési ház, könyvtár, sportcsarnok, szigetház is zárva tartanak.

– Bár nem látjuk még a rendkívüli helyzet végét, bízunk benne, hogy sikerül átvészelnünk ezt az időszakot. A vállalkozói szféra információi az országos átlagot támasztják alá: a vendéglátóhelyek létszámleépítésre kényszerültek, azonban az önkormányzat egyelőre nem észlelt tömeges munkanélküliséget.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Projekt címe: Csongrád Megyei Gazdaság- és Foglalkoztatás-fejlesztési Együttműködési Program (PAKTUM)

Projekt azonosító: TOP-5.1.1-15-CS1-2016-00001

Előző sztori

Kidőlt fa veszélyeztette a közlekedőket a szegedi Tisza-parton

Következő sztori

Vidéken kötelező a szájmaszk a Volánbuszokon