Hírzóna

Alapjogokért Központ: a tranzitzónák jogi szempontból sem nevezhetők őrizetnek

Alapjogokért Központ: a tranzitzónák jogi szempontból sem nevezhetők őrizetnek

2020. május 23., szombat
Alapjogokért Központ: a tranzitzónák jogi szempontból sem nevezhetők őrizetnek

Jogi szempontból sem nevezhető őrizetnek a magyar tranzitzóna, amely Szerbia felé mindig is nyitva állt - mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője szombaton az M1 aktuális csatornán.

Az Európai Bíróság szerint kifogásolható a tranzitzónák működése, ezért a magyar kormány most megszünteti azokat, a tompait és a röszkeit zárják be - hangzott el a műsorban. Horváth József azt mondta, a tranzitzónákban lehetőség nyílt a menedékkérelmek leadására, a kérelmezők személyazonosságának, születési helyének beazonosítására és a járvány okán egészségügyi vizsgálatok elvégzésére.

A tranzitzónákból mindig is szabadon lehetett távozni, a menedékkérelmet követő eljárás ideje alatt a kérelmezőket a magyar állam ellátásban részesítette, amely kiterjedt az élelmezéstől kezdve a hitéleti szabályok megtartásának biztosításáig - fűzte hozzá.

tranzitzónák bezárása fontos Magyarország biztonsági határzárának vonatkozásában - hangsúlyozta a szakértő, megjegyezve, attól lehet tartani, hogy ez egy folyamat része, amelyben az Európai Unió balliberális oldala következő lépésként a határzárat vagy a kerítést próbálja majd támadni. MTI (Kiemelt képünk illusztráció)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.