Kultúra

A végéhez közelít a Móra Ferenc Múzeum nagyszabású felújítása

A végéhez közelít a Móra Ferenc Múzeum nagyszabású felújítása

2020. május 28., csütörtök
A végéhez közelít a Móra Ferenc Múzeum nagyszabású felújítása

A Móra Ferenc Múzeum főépületét érintő külső munkálatok nagy része már befejeződött: megújult a homlokzat, kicserélték a tetőt, jelenleg a lábazatot csinálják a kivitelezők. Az épületen belül továbbra is gőzerővel folyik munka, ugyanis több új, állandó kiállítás lesz majd a főépületben.

–Lesz egy új, állandó természettudományi kiállítás, ami a korábbihoz képest múzeumpedagógia foglalkoztató teremmel és különböző interaktív elemekkel, játékokkal bővül. A téma is változik: a Tisza és árterének élővilága lesz a középpontban – avatta be lapunkat Hegedűs Anita, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense. Hangsúlyozta, a kiállítás célja, hogy a családok számára, kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes legyen.

A külső munkálatok jelentős részét már elvégezték a főépületen (Fotó: Sándor Judit)

  A másik új, állandókiállítás a

Móra rengeteg

nevet viseli majd és a kultúrpalota névadójának életművét lesz hivatott bemutatni. Hegedűs Anita elmondta, eddig a Móra kiállítást egy emlékszobában mutatták be, de a megnyitást követően ez a tárlat olyan kiállítótérben lesz, amely kialakításához falakat bontottak el és eddig irodahelyiségeként funkcionáló szobákat alakítottak át. Érdekesség, hogy Móra Ferenc dédunokája, Vészits Andrea lesz a kiállítás kurátora.

Népszerűek az online kiállítások

A koronavírus-járvány idején a múzeum honlapjára felkerült több virtuális kiállítás is

, többek között a Fekete-házról, a nagyárvízről, valamint a néprajzi gyűjteményről. Hegedűs Anita elmondta, a statisztikák alapján kijelenthető, hogy az emberek szívesen kattintják ezeket az anyagokat. Hozzátette, a kultúrpalota közösségi oldalaira rendszeresen posztolnak a fotótárból válogatott régi fényképeket, melyek szintén nagy népszerűségnek örvendenek.

Megújul a vár és a kőtár

A Móra Ferenc Múzeum mellett megújul a szegedi vár, valamint a kőtár is. –Eddig a Tisza felől lehetett bemenni a Várba, de a felújítás után a város felől lesz majd a bejárat. A korábbi gödör eltűnt, burkolatot kapott a bejárati rész. Jelenleg növénytelepítés zajlik. A várkertben duplájára nő a kőtár területe, így még több építészeti emléket tudunk majd bemutatni – részletezte a sajtóreferens.

Mint arról már beszámoltunk

, a vár új állandó tárlatán Szeged múltjának ikonikus eseményeit mutatják be interaktív módon. Bárki kipróbálhatja például, hogy kiállja-e a boszorkányság próbáját: egy gépezet dönti el, hogy túl könnyű vagy túl nehéz-e a vádlott, ahogyan ez régen a boszorkányok ítéleteinél is történt. Az ítélet pedig (csakúgy, mint anno) nagy valószínűséggel: „bűnös” lesz. Emellett a látogatók megismerkedhetnek a betyárság világával, Rózsa Sándor legendájával, valamint az árvíz és az egykori vár történetével is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.