Hírzóna

A vásárlók és a tisztességes piaci szereplők érdeke a szigorú fogyasztóvédelmi ellenőrzés

A vásárlók és a tisztességes piaci szereplők érdeke a szigorú fogyasztóvédelmi ellenőrzés

2020. május 24., vasárnap
A vásárlók és a tisztességes piaci szereplők érdeke a szigorú fogyasztóvédelmi ellenőrzés

Zökkenőmentes volt az üzletek újranyitása, illetve korábbi nyitvatartási rendrevisszaállása, a fogyasztóvédelmi hatósághoz nem érkeztek ezzel kapcsolatos panaszok - közölte Schanda Tamás az MTI-vel. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára hangsúlyozta, hogy a vásárlók és a tisztességes piaci szereplők érdekeinek védelme továbbra is kiemelten fontos a kormányzat számára, ezért a veszélyhelyzet alatt is folyamatosak az ellenőrzések.

Schanda Tamás szerint általánosságban elmondható, hogy magas árazással vagy készlethiánnyal kapcsolatos problémákról sem érkeznek már bejelentések. Sok üzlet, amely a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések miatt nem tudott nyitva tartani, most akciókkal várja a vásárlókat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kereskedők e téren is tisztességesen járnak el. Egy-egy apróbb problémával találkoztak ugyan az ellenőrök, de ezeket az adott üzletek orvosolták is, és kirívó jogsértés sehol nem történt - mondta az államtitkár. Hozzátette, hogy a vírus elleni védekezés nemcsak a vásárlók szokásait változtatta meg, hanem sok esetben az üzletek gyakorlatát is. Hangsúlyozta, hogy mindig érdemes előre érdeklődni a változásokról. Van például olyan üzletlánc, amely most nem teszi lehetővé az ott kapható ruhák felpróbálását, de minden gond nélkül visszaveszik az árut - említette példaként. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a maszkokat kiemelt figyelemmel ellenőrzik a fogyasztóvédelem munkatársai. Elmondása szerint már a vámhatáron vizsgálják a beérkező termékeket, és megtiltják azok behozatalát, amennyiben a szállítmány nem felel meg a leírásnak, illetve nincsen hozzá megfelelő tanúsítvány, vagy még nem kezdték meg a megfelelőség értékelését az arra kijelölt uniós tanúsító intézetnél. Mivel más uniós országból is érkezhetnek maszkok a magyar kereskedelembe, az üzletek és a webáruházak kínálatát is folyamatosan ellenőrzik - mondta Schanda Tamás. Hozzáfűzte, hogy a különböző védőeszközök használatával kapcsolatban mindenképpen az Operatív Törzs útmutatásait kell figyelembe venni. A március elejétől és május 14-éig tartó, fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzésről Schanda Tamás elmondta: a kormányhivatalok országosan összesen közel 1300 üzletben végeztek ellenőrzést, és ezek 11 százalékában találkoztak jogsértéssel. Mivel a kijárási korlátozás miatt megnőtt a webáruházak jelentősége, most tavasszal fokozott figyelmet fordítottak az online kereskedelemre. Tájékoztatása szerint a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai 650 webáruházat ellenőriztek, és a problémás esetek aránya kicsivel magasabb, de nagyságrendileg azonos, 15 százalékos volt a hagyományos kereskedelemben tapasztalttal. Hozzátette: ezek az arányok nem különböznek érdemben a korábbi időszakok eredményeitől. Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a hazai ellenőrzésekkel párhuzamosan Magyarország egy uniós fogyasztóvédelmi akcióhoz is csatlakozott.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.