Közélet

Zsebükbe nyúlnak az áruházláncok

Zsebükbe nyúlnak az áruházláncok

2020. április 4., szombat
Zsebükbe nyúlnak az áruházláncok

– Nem ismerjük azokat a részleteket, amelyek alapján kiderülhet, hogy melyik multinacionális cég mekkora mértékben járul majd hozzá a válságalaphoz. Ezzel együtt természetesen nem kérdés, hogy a jogszabály által kötelezettek maradéktalanul teljesíteni fogják az új előírást – mondta a Magyar Nemzetnek a multinacionális áruházláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György arra a bejelentésre reagált, amely a szombati Kormányinfón hangzott el, eszerint a válság kezelésére kétféle alapot állít fel a kormány. Az egyik egy 1345 milliárd forintos gazdaság-újraindítási alap, amit a költségvetés átcsoportosításával töltenek fel, míg a másik egy 663 milliárd forintos járvány elleni védekezést szolgáló alap. Ezt Gulyás Gergely miniszter tájékoztatása szerint a multinacionális kiskereskedelmi láncoktól beszedett 36 milliárd forintból töltik fel, illetve a bankok részéről 55 milliárd, az önkormányzatoktól pedig 34 milliárd forint befizetésére, és további átcsoportosításokból származó forrásra számítanak majd. A részleteket a GDP 18-22 százalékát érintő nagy gazdasági akciócsomag tartalmazza, amelyhez a válságkezeléssel kapcsolatos döntéseket hétvégi ülésén hozza meg a kormány, hétfőn és kedden pedig bemutatják az intézkedéseket. A kereskedelmi szövetség főtitkára rámutatott: egyelőre annyi derült ki, hogy a koronajárvány okozta válság kezelésére olyan alapot is létrehoznak, amelyhez a nagyobb bevételű, nemzetközi cégek is hozzá fognak járulni. – A kereskedelmet érintő összeget megismertük, de, hogy ezt milyen határidővel és ütemezésben, illetve milyen jogcímen kell megfizetni, egyelőre nem tudjuk. Az érintett vállalkozások a részletek ismeretében fogják megkezdeni a felkészülést a válságalaphoz való hozzájárulásra – fogalmazott Vámos György. Mint mondta, az elmúlt napokban megismert különféle válságkezelési javaslatokban már szerepelt, hogy a kormány vis maior pénzügyi válságalapot is létrehozhat, most már ismertté vált, hogy ebben az áruházláncoknak is közre kell működniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.