Közélet

Már nem jelenti a betegeket a szegedi egyetem, mert minek!

Már nem jelenti a betegeket a szegedi egyetem, mert minek!

2020. április 1., szerda
Már nem jelenti a betegeket a szegedi egyetem, mert minek!

A szegedi egyetem már nem akarja tudni, hogy van-e fertőzött náluk - címmel írt egy cikket a 444 tegnap. Ebben arról írnak, hogy az egyetem főigazgatója, Dömötör Máté még február 27-én, tehát a rektor ausztriai sportüdülése előtt, körlevélben szólította fel az egyetem vezető munkatársait, hogy egy kifejezetten erre a célra létrehozott e-mail-címre jelentsék, amennyiben az egyetem dolgozói illetve hallgatói közül valaki megfertőződne. Egy űrlapot is mellékelt a körlevélhez, hogy milyen adatokat (név, elérhetőség, esetleges külföldi tartózkodás) kell a fertőzöttekről megadni.

Március 30-i keltezéssel Dömötör Máté újabb körlevelet írt, amelyben megszünteti a jelentési kötelezettséget, és felszólítja az egyetemi polgárokat, hogy se a dolgozókról, se a hallgatókról ne küldjenek bejelentéseket - írja a lap. A 444 nem értette ennek az okát.

Zárva az egyetem

Bár március közepe óta zárva az egyetem, vagyis tanárok sincsenek, azért rákérdeztünk mi is a SZTE-nél arra, hogy mi áll a háttérben. Megtudtuk, hogy

mivel a járvány már a tömeges megbetegedések szakaszában tart, vagyis bárki, bárhol megfertőzhet bárkit, nincs értelme a kontaktkutatásnak. Ezért - és az egyébként is erős - bürokratikus kötelezettség csökkentése miatt vonták vissza a jelentéseket. Ennek ugyanis csak a járvány korai szakaszában volt jelentősége, ma már nincs.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.