Kultúra

Elindult a vásárhelyi Tornyai-múzeum ismeretterjesztő videosorozata

Elindult a vásárhelyi Tornyai-múzeum ismeretterjesztő videosorozata

2020. április 4., szombat
Elindult a vásárhelyi Tornyai-múzeum ismeretterjesztő videosorozata

A Magyarország szovjet megszállásának 75. évfordulója alkalmából készített epizód megjelenésével szombaton elindult a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeum ismeretterjesztő videosorozata.

A filmben Miklós Péter múzeumigazgató, történész azt mondta, 1945. április 4. új korszak kezdődött Magyarország történelmében. Az államszocializmus időszakában április 4-ét a felszabadulás napjaként ünnepelték. Bár elsősorban politikai, történetpolitikai vita folyt az 1944 ősze és 1945 kora nyara közötti időszak elnevezéséről, a mértékadó történeti monográfiák szerzői közt konszenzus van abban, hogy az ország szovjet megszállásának folyamata fejeződött be ekkor, annak ellenére, hogy valóban voltak olyanok, akik megszabadulásként élték meg a történteket. A társadalom túlnyomó része újabb megszállásként tekintett a szovjet csapatok érkezésére - hangsúlyozta a kutató. Miklós Péter rámutatott, noha jellemzően 1948-at tartották a fordulat évének, már a front átvonulását követően megkezdődött a szovjet típusú politikai berendezkedés kiépítése, bizonyos stratégiai ágazatokban egyre inkább a politikailag megbízható, baloldali szociáldemokraták vagy még inkább a kommunisták kerültek vezető pozíciókba.

A megszállás rövid távú következménye volt a fosztogatás, rablás, erőszaksorozat, hét-nyolcszázezer ember elhurcolása malenkij robotra, a termelő eszközök elszállítása. Hosszú távú eredményként Magyarország pedig 1989-ig a keleti politikai struktúrához tartozott, 1991-ig szovjet csapatok állomásoztak az ország területén - közölte a történész.

Az elmúlt két hétben a közgyűjtemény videosorozatának harminc epizódja készült el. Ezek folyamatosan jelennek meg a kiállítóhelyek és a múzeum közösségi oldalain. A felvételeken a Tornyai-múzeum szinte valamennyi szakalkalmazottja, kutatója megszólal. Az Emlékpont munkatársai a 1945 utáni témákról beszélnek, a régészek a gyűjtemény újabb anyagai mellett képet adnak a Csomorkányon folyó feltárásokról, míg a történészek a helytörténeti gyűjtemény kincseiről és a közgyűjtemény első igazgatójának, Kiss Lajosnak emléket állító kiállítást mutatják be. A múzeum művészettörténésze a kiállítások mellett a gyűjtemény gyarapodásáról is beszámol. A sorozat egyes részei emléknapokhoz is kötődnek: így a holokauszt magyarországi áldozatainak vagy a felvidéki magyarok kitelepítésének emléknapja mellett Trianon százéves évfordulójára is készül epizód.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.