Írjon nekünk

Egészség

Az operatív törzs a lehető legrosszabb forgatókönyvre is felkészült

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Az Operatív Törzs szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy a törzs folyamatosan monitorozza a rendkívüli intézkedések eredményességét, illetve a kijárási korlátozás, az üzletek korlátozott nyitvatartásának és az elrendelt házi karanténok szabályainak betartását.

– A rendelkezésre álló adatok alapján az Operatív Törzs arra a megállapításra jutott, hogy a bevezetett intézkedések a járvány elleni védekezés hatékonyságának a növeléséhez, továbbá a megbetegedések számának csökkentéséhez járultak hozzá, ezért a veszélyhelyzet megszűnéséig az intézkedések hatályát fenntartja – tájékoztatott a rendőr alezredes.

Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy a mai napon érkeztek Cargo-járatok a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre. Három repülőgép hozott speciális orvosi maszkokat, overálokat és maszkok gyártásához szükséges alapanyagokat Budapestre. – A nap folyamán további három járat érkezik – folytatta, hozzátéve, hogy ezeket a védőfelszereléseket elsősorban az egészségügyi dolgozók kapják meg.

Mint mondta, ellenőrzik a közterületeken lévő csoportosulásokat, akik a legtöbb esetben együttműködnek a rendőrséggel, de előfordult az is, hogy szabálysértési szankciót kellett alkalmazniuk.

– A kijárási tilalom óta 118 esetben kellett szankcionálni – ismertette. – Eddig 9679 hatósági házi karantént rendeltek el és több mint hetvenezer alkalommal ellenőrizték a betartását. 322 esetben kellett szabálysértési feljelentést tenniük ezzel kapcsolatosan – számolt be Kiss Róbert.

– Ezidáig 112 büntetőeljárást kellett elrendelnünk. 23-at csalás, 10-et járványügyi szabály megszegése, 19-et közveszéllyel fenyegetés és 27-et rémhírterjesztés miatt. 32 főt hallgattunk ki összesen – tájékoztatott.

A rendőr alezredes kijelentette: a határforgalom ellenőrzésében könnyítő intézkedéseket hozott a rendőrség a szomszédos tagállamokkal együttműködésben, például az ingázók esetében nem kérnek tizennégy napos házi karantént.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: az elmúlt 24 órában 525 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. – Napról napra növekszik ez a szám, de úgy látom, hogy a fertőzés mértékének növekedése egyenletes. Ez biztató, nincs ugrásszerű növekedés, még mindig igaz az a tézis, hogy a fertőzöttek egy-két szoros kontaktnak adják át a betegséget, aki a környezetünkben van – fogalmazott. – Az országos tisztifőorvos szerint a környező országokban jellemző ugrásszerű emelkedést nem látni – tette hozzá.

– Van azonban egy nagyon szomorú adat: 4 embertársunkat veszítettük el az elmúlt 24 órában. Mindegyikük idős volt és krónikus megbetegedésben, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedett. Az elhunytak száma ezzel 20 főre nőtt. Az elhunytak átlagéletkora 73 év, körülük 12 férfi, 8 nő – mondta Müller Cecília.

– Az adatokon látszik, hogy elsősorban az időseket és a krónikus betegségben szenvedőket érinti a legnagyobb esetben a megbetegedés, ám nincs kivétel, mindannyian kitettek vagyunk a fertőzésnek – fogalmazott a tisztifőorvos. – Bármely településen jelen lehet a vírus, ezért továbbra is kérjük, hogy aki csak teheti, maradjon otthon és tartsa be a kijárási korlátozásokat, ezzel tudjuk elkerülni az ugrásszerű megbetegedéseket – hívta fel a figyelmet Müller Cecília. – A koronavirus.gov.hu oldalon megyénként is mutatják a fertőzöttek számát, nyilvánvalóan a sűrűbben lakott területeket több a megbetegedés, de továbbra sincs gócpont. A járvány ugyanakkor nem ismer földrajzi határokat – hangsúlyozta.

Az országos tiszti főorvos kiemelte, hogy az eddig azonosított 525 fő 25 százaléka tünetmentes, 35 százalékának enyhe tünetei vannak, 17 fő – vagyis az összes beteg 5 százaléka – lélegeztetőgépen van. További 6 százalék pedig egyéb intenzív ellátásra szorul. 40-en ugyanakkor gyógyultan távoztak a kórházakból.

Müller Cecília jelezte: nagyon fontos a másfél méteres szociális távolság betartása, és a gyakori kézmosás. Azt tanácsolta, ha bevásárolni megyünk, akkor a megérkezésünket követően már az ajtóban tegyük le a bevásárlószatyrot vagy kosarat, és már az előszobában használjunk kézfertőtlenítőt. Vetkőzzünk le, és újra mossunk kezet, majd cseréljünk újra ruházatunkat is és jó, ha le is zuhanyozunk. Azokat a holmikat, amiben kijárunk az utcára, mindenképp elkülönítve kezeljük – hívta fel a figyelmet.

A tiszti főorvos szerint az idős hozzátartozók közelében is helyezzünk el kézfertőtlenítőt és sokkal sűrűbben takarítsunk, a végére hagyva a mellékhelyiséget. – Fontos az is, hogy vírusölő fertőtlenítőket használjunk, ehhez hasonló praktikákkal meg tudjuk védeni a családtagjainkat is – tette hozzá.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, akik két hétig házi karanténban voltak, azok túl van a lappangási időszakon és semmilyen veszélyt nem jelentenek a társadalom többi tagjához viszonyítva, de természetesen nekik is ugyanúgy be kell tartani a higiénés szabályokat.

– A kórházakban fekvők átvehetnek csomagot, de személyesen nem találkozhatnak hozzátartozóikkal, az átadásban a kórházparancsnokok is segíthetnek – mondta a tisztifőorvos.

Müller Cecília a szemét kezelése kapcsán jelezte: duplafalú zacskóban érdemes gyűjteni a szemetet, összekötözve,  néhány órán belül elpusztul a vírus. Ezután vigyük le a szemetet.

A tiszti főorvos arról is tájékoztatott, hogy a hivatalos számok az eddig kimutatott laboratóriumi vizsgálatok számát mutatja, azok esetében, akiknek pozitív lett a tesztje, de nyilvántartják a gyógyultakat is. Magyarországon a többszöröse a fertőzöttek száma annak, mint amit a laboratóriumi vizsgálattal igazolnak – emelte ki.

Az országos tiszti főorvos emlékeztetett, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ raktárában lévő egyéni védőfelszereléseket azonnal kiosztották a háziorvosoknak. – Ez talán néhol fogyóban van, de számos háziorvos jelezte, hogy nem tartott igényt az egyéni védőfelszerelésre, mert jól fel volt szerelkezve – tette hozzá.

Müller Cecília egyúttal türelemre intette a háziorvosokat, és jelezte, hogy őket, valamint a fogorvosokat és az alapellátásban dolgozó összes kollégát mielőbb el fogják látni a szükséges védőfelszereléssel.

Kérdésre jelezte azt is, hogy a Tirolból hazatérő magyaroknak két hétre karanténba kell vonulniuk itthon. – Tirolban a síelők között sokan ugyan már Ausztriában teljesítették ezt a kötelezettséget, ám akinek erről nincsen hivatalos igazolása, arra itthon ismét kéthetes hatósági házi karantén vár – fogalmazott.

– Tömeges megbetegedések időszakára készülünk – hívta fel a figyelmet a tiszti főorvos, ezért továbbra is az a cél, hogy olyan laposan tartsuk a járványgörbét, amennyire csak lehetséges. A kórházi kapacitásokat továbbra is folyamatosan növelik, hogy minden megbetegedettet el tudjanak látni. Már a megyei kórházak fertőző osztályai is bevonódtak és számos további kijelölt intézmény van, felkészültek a lehető legrosszabb forgatókönyvre is – tette hozzá.

Müller Cecília a tbc elleni oltás koronavírussal szembeni hatékonyságáról elmondta, számos kutatás folyik a világban, hogy mi támogathatja a velünk született immunitást, ez a fajta oltás is erősítheti ezt, ám ez még nincs igazolva. – Ha ezt megerősítik, akkor hazánk jó helyzetben van, hiszen ez évtizedek óta kötelező védőoltás Magyarországon – jelentette ki a tisztifőorvos.

– Minden olyan intézkedés, ami elvágja a terjedési láncot, hozzájárul ahhoz, hogy megvédjük magunkat. Saját szervezetünket helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással is tudjuk segíteni – hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

– Jelenlegi tudásunk szerint alapvetően sérülékeny a vírus, könnyen kiszárad a környezetben, de nem kizárt, hogy zárt légtérben megmaradjon a levegőben egy ideig. Kimutatták, extrém esetben az is előfordult, hogy tizenegynéhány óráig életben maradt – mutatott rá, hozzátéve: a gyakori szellőztetés nagyon fontos dolog, otthon, munkahelyen és az üzletekben is!

Annak kapcsán, hogy a gyógyultak továbbra is fertőzhetnek-e, az országos tisztifőorvos közölte: a jelenlegi tudás szerint leginkább abban az időszakba fertőznek a betegek, amikor tüneteket produkálnak. De folynak a kutatások ez ügyben.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tömegközlekedési eszközökön is kiemelt fontosságú a másfél méteres távolság megtartása.

A kérdésre, hogy minden tüdőgyulladásos tünetekkel küzdő betegnél elvégzik-e a tesztet, Müller Cecília azt válaszolta, ezt már korábban elrendelte mindazon esetekben, ahol ismeretlen vírusos eredetű volt, ám eddig egyszer sem igazoltak olyan esetet, amikor tüdőgyulladásos betegnél kimutatták volna a koronavírust.

Újságírói kérdésre Kiss Róbert hangsúlyozta: a nemzetközi teherforgalom szabályainak betartását folyamatosan ellenőrzik. Ezek a járművek csak meghatározott időpontban léphetnek be, a megadott humanitárius korridorokon haladhatnak, és csakis a kijelölt pihenőhelyeken állhatnak meg.

A Magyar Nemzet arról érdeklődött, hogy támogatják-e az ingyenes parkolást. Kiss Róbert jelezte, hogy az Operatív Törzsnek a vonatkozó kormányhatározat nem ad lehetőséget a várakozással kapcsolatos díjfizetési kötelezettség módosítására. – Ilyen jellegű hatáskörrel nem rendelkezünk. Erre a Főváros Önkormányzata jogosult – szögezte le.

A következő kérdésre, miszerint mindenhol ellátják-e az önkormányzatok az időseket, Kiss Róbert azt mondta, ez kötelességük, így bíznak abban, hogy minden településen teljesítik is.

(MN)

Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Tovább olvasom

Egészség

Több tízezren lehetnek azok, akik átestek a fertőzésen, de nem tudnak róla

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Derült ki az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Tovább olvasom

Egészség

Megszűnik a távmunka az SZTE-n

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Visszaáll a veszélyhelyzetet megelőző munkavégzési rend.

Tovább olvasom

Egészség

Négy idős elhunyt, egy új fertőzöttet diagnosztizáltak Csongrádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

509 áldozatnál jár a járvány.

Tovább olvasom

Aktuál