Közélet

Április bolondja, május szamara

Április bolondja, május szamara

2020. április 1., szerda
Április bolondja, május szamara

Nevezetes nap volt egykor a mai: szokásban voltak ilyenkor az ugratások, s nem mindig voltak azok ártatlan tréfák. Ám ez mára jórészt kikopott. Most, válságidőben végképp nem hiányzik. Egy történetet emlékeztessen most a szokásra; abból az időből való, amikor egy lottószelvény ára három forint harminc fillér volt…

A kisváros nevezetes figuráját, Bandit, közismert nevén a Sántát sötét legendák lengték körül, de egy se volt igaz. A jámbor öreg a légynek sem ártott. Egyszerűen csak szabad életet élt. Csavargott. A szokásosan az utcán bandázó gyerekek egyszer gonosz áprilisi tréfát eszeltek ki. A heti lottósorsolás után, a számok ismeretében kiállítottak egy szelvényt két „találattal”. Ehhez nem kellett nagy trükk: a háromosztatú lottószelvény két tagját letépték, az „igazoló” részt megőrizték, azon a számok fölötti x-jelek hitelesnek tűntek. Másnap reggel lesték, mikor érkezik Bandi a szokásos körútján.

Végre a kispostánál befordult a sarkon, csámpázva közeledett, már előttük volt, amikor a kölkök eljátszották, hogy rátalálnak a földön heverő „nyertes” szelvényre. Kettes találat, biztos a magáé – mondták az öregnek, de az egyre szabadkozott, hogy lehetetlen, mert ő sosem lottózik. Akkor is, maga látta meg elsőként – kötötték az ebet a karóhoz, addig-addig, hogy Bandi elfogadta a nem várt ajándékot. Ment boldogan beváltani. Nem fizetett sokat a kettes, de a nincstelennek a kevés is ajándék volt. Vagyis… lett volna, ha a lottózóban a kisasszony meglelte volna a sorszámát a nyerőlistán.

De ott nyoma sem volt. Leforrázva állt a férfi. Elmesélte a csodás esetet, a kisasszony erre csak annyit mondott: na, magát jól becsapták! Ekkor sírta el magát az öreg. Híre ment a dolognak. Az emberek sajnálták őt, és átkozták a kölköket. Az egyiket, az ötlet kiagyalóját elszámoltatta az apja. Először kiosztott a csemetéjének két pofont. Aztán megnézte az újságban, mennyit fizetett a kettes. A pénzt kiszámolta a konyhaasztalra, azzal, hogy a fia rögvest fölkerekedik, és addig járja a várost, amíg nem bukkan a Sánta Bandi nyomára, odaadja neki a „nyereményt”, és jó hangosan bocsánatot kér. Így is lett. Bandi attól fogva a gyerek apját az utcán csak így köszöntötte: tiszteletem, igazgató úr! Hiába mondta, hogy ő csak könyvelő a régi Kodak-gyárban, a jámbor csavargó számára örökre igazgató úr maradt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.