A szegedi LMBT-csoport arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza a transzneműeket ellehetetlenítő törvényjavaslatot

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kedden benyújtott törvényjavaslat értelmében mostantól az anyakönyvi nyilvántartás kizárólag a születési nemet tartalmazná, így a személyazonosító okmányokban sem lehetne azt megváltoztatni. A magyar LMBTQ-szervezetek szerint ez ellehetetlenít egy egyébként is nehéz helyzetben lévő társadalmi csoportot.

– A járványhelyzet ellenére is szakított időt a kormány arra, hogy új jogszabállyal alapvető jogaiktól fosszák meg a transznemű magyar állampolgárokat: mostantól az anyakönyvi nyilvántartás kizárólag a születési nemet tartalmazná, így a személyazonosító okmányokban sem lehetne azt megváltoztatni. A törvénytervezet sérti az önazonossághoz való jogot, és erősíti a transznemű emberekkel szembeni diszkrimináció különböző formáit – olvasható a Budapest Pride, a Háttér Társaság és a Prizma Transznemű Közösség által közösen kiadott sajtóközleményben, amelyhez később csatlakozott a Szegedi LMBT Közösségért csoport is.

A közleményükben emlékeztetnek, az általuk kifogásolt rendelkezést tartalmazó törvényjavaslatot kedd éjjel nyújtotta be Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kormány nevében.

Úgy fogalmaznak, hogy a kormány most egy egyébként is nehéz helyzetben lévő társadalmi csoport helyzetének teljes ellehetetlenítésére tesz kísérletet. Ezért a Magyar LMBT+ szervezetek, informális csoportok és aktivisták arra szólítják fel a magyar kormányt és követelik, hogy törölje a törvényjavaslatból a transznemű emberekre vonatkozó rendelkezéseket.

További részletek ITT olvashatók.

Előző sztori

"Különösen szép lenne, ha a Dóm árnyékában kezdhetné újra a város a közösségi életet"

Következő sztori

Orbán: A járvány hosszú lesz, a java most következik

Legutóbbi hasonló cikkek