Gazdaság

A járványra szabják a munkahelyeket

A járványra szabják a munkahelyeket

2020. április 27., hétfő
A járványra szabják a munkahelyeket

Elrendezésében és működésében is merőben átalakult munkahelyekre tér vissza világszerte a legtöbb munkavállaló. Az új eljárások azért fontosak, hogy a járványhelyzet miatt elrendelt, többhetes korlátozások feloldásával az állampolgárok kezébe kerül a koronavírus elleni védekezés, a főszabállyá pedig a másfél-két méteres távolságtartás válhat - írja a Magyar Nemzet.

Biztonságosabb, a koronavírus-járvány miatt átalakított munkahelyekre térhetnek vissza világszerte a dolgozók a többhetes hatósági korlátozásokat követően. Ezeknek a szigorú korlátozásoknak a feloldása pedig azzal jár, hogy az állampolgárok kezébe kerül a felelősség, így a munkáltatóknak is merőben új kihívással, járványbiztos munkahely kialakításával kell szembenézniük. Ehhez az Európai Betegségvédelmi és Járványügyi Központ iránymutatásokat is kidolgozott.

Az általános ajánlások szerint a legalapvetőbb szabály a távolságtartás garantálása: a munkavállalók elhelyezésével, üvegfalak, egyéb válaszfalak beépítésével, a mosdó- és ebédlőhasználat korlátozásával lehet elérni azt, hogy az emberek megtartsák a másfél-két méteres távolságot. A távolságtartásra vonatkozó előírások betartása mellett szigorú higiéniai szabályoknak kell eleget tenni, ehhez pedig az eszközöket – védőmaszk, védőruha, fertőtlenítő – a munkáltatónak kell biztosítania. A járványügyi központ ajánlása szerint érdemes minél több tájékoztatót kihelyezni a munkahelyeken a maszkok és kesztyűk felhelyezésének megfelelő technikájáról, a szabályos kézmosásról, vagy akár annak fontosságáról és arról, hogy aki enyhe tüneteket észlel, inkább maradjon otthon.

Míg korábban az otthoni munkavégzés jelentette a veszélyforrást a munkáltatók számára, a járvány miatt átalakult szemlélet éppen azt támogatja, aki teheti, dolgozzon otthonról. Az iránymutatások szerint ehhez a megfelelő technikai háttér mellett szükséges a dolgozók informálása, illetve azok az ajánlások, amelyek a home office alatt a mentális és testi egészség megőrzését segítik.

A munkáltatókat arra is figyelmeztetik, az emberek félnek a járványtól, amely sokakat anyagilag is megviselt, ráadásul nem a megszokott környezetükbe térnek vissza dolgozni. Ezért felértékelődik a munkaadóknál az egészségügyi tanácsadás és a stresszkezelés szerepe, a menedzsment részéről a folyamatos informálás.

Merőben új munkaszervezést követel meg a világjárvány, amelynek alapja, hogy minél több távollét mellett, akár elenyésző létszámmal is fenn lehessen tartani a munkavégzést. Ennek egyik eleme a home office, mint lehetőség fenntartása, adott esetben állandósítása. A munkavállalók leterheltsége akkor sem nőhet, ha sokan távol vannak. Helyettesítésükhöz elengedhetetlen, hogy a dolgozók többsége a legtöbb feladatot el tudja látni, ehhez pedig képzésekre lesz szükség. A nemzetközi szervezetek azzal számolnak, a járványhelyzet, illetve annak ma még kevéssé ismert hatásai hosszú távon velünk maradnak, így a munkahelyek átalakítása elkerülhetetlen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.