Tápai Péter: A koronavírus

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

“Sokszor tájékoztattam a szegedieket szeretett városunkkal kapcsolatos ügyekben. Voltak kritikák a városvezetést illetően, voltak javaslatok, amelyek sok ember életét befolyásolták. Most, hogy az ember karanténban van és rádöbben mennyire hiányzik neki a társaság, az ölelés, a jó szó vagy éppen a Tisza partja, a városháza harangjának zenéje rádöbbent valamire! Szeretünk együtt lenni, szeretünk szabadban élni, szeretünk szabadon élni, SZERETÜNK ÉLNI!

Úgy tűnik néhány renitens ellenkezőt leszámítva mindenki azon fáradozik, hogy még sokáig élhessünk és élvezhessük szeretteink társaságát, hogy ugrathassuk a barátainkat, sőt ahogyan az otthoni karanténban eltöltött napok száma növekszik már egy szemlesütésekkel tarkított szülői értekezlet is jólesne! Ebben az elmeállapotban született egy gondolatom, hogy hogyan lehetne érthetően átadni néhány gondolatot magunknak, segítve ezzel a vírusfertőzés kialakulásának és terjedésének mikéntjét, választ adni arra, hogy miért van vagy nincs vagy sok vagy kevés szűrés, teszt és miegymás. Miért kell otthon maradni stb. Szeretném megérteni, szeretnénk megérteni mi miért történik. Remélem ezzel a néhány gondolattal közelebb kerülhetünk a megértés állapotához és könnyebben elfogadjuk a helyzetet, a döntéseket, amelyeket értem, értünk hoznak. Mert ha segítünk magunkon, talán segíthetünk a bolti eladón, fuvaroson, buszvezetőn, ápolón, orvoson, vagy éppen az okoskodó gyermekünkből okos embert faragni akaró tanáron, akik értünk fáradoznak nap mint nap!

Megkértem egy hozzám közel álló kedves barátomat, egy neves professzort, hogy meséljen nekem erről a láthatatlan fenevadról, aki le akarja teríteni Európát.

A koronavírus (COVID-19 járvány) két olyan állatfaj (denevér és a tobzoska) koronavírusainak az „összeolvadásával” jött létre, amelyek a természetben nem szoktak találkozni. Erre a Vuhan város állatpiacán volt lehetőség, és a két eddig távoli vírus törzsből létrejött egy új (hibrid) törzs, amely korábban nem létezett, és ezáltal az embereknek védettségük sincs ellene. A pontos eredete és kialakulása még további megfigyeléseket igényel, de azok a mendemondák, hogy szándékos fertőzés történt, teljesen alaptalanok és tévesek! Ilyen új vírustörzsek gyakran alakulnak ki, azonban ez a törzs lényegesen nagyobb fertőzőképességgel rendelkezik, mivel hibrid és sajnos sokkal súlyosabb tünetekkel jár, mint például a sima influenzavírus.

Ebből már a kezdet kezdetén is látszott, hogy világméretű járvány lesz és hamar nyilvánvalóvá vált, mint ahogy az is, hogy a járványt nem lehet megállítani, azonban van esély kordában tartani!

Az eddigi adatok alapján a fertőzés leggyakrabban (~80%) tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel lezajlik, míg a fennmaradó esetekben kórházi kezelés, sőt lélegeztetés is szükségessé válhat. A súlyos betegek gyógyulási esélyei attól (is) függnek, hogy az egészségügy milyen kapacitással (hány ággyal és lélegeztetőgéppel) rendelkezik. Így minden ország erőfeszítése arra irányult, hogy minél inkább elhúzzák, lassítsák az emberek megfertőződését, és ezzel időt nyerjenek az egészségügyi rendszer felkészítésére, továbbá folyamatosan a kezelhető darabszámú betegnél több ne jelentkezzen egy időben az egészségügyi intézményekben.

Ennek a vírusnak a fertőzőképessége 2,5, ami azt jelenti, hogy minden fertőzött további 2,5 fertőzést okoz és így tovább. (A normál influenzának ez a képessége kb. 1,2, amiből látszik mennyivel gyorsabb!) Azt is fontos tudni, hogy minél többen átesnek majd a fertőzésen (ez szinte elkerülhetetlen, annál kevesebb az új beteg, így azokat már könnyebben el tudják látni. Ez azért van, mert a fertőzésen átesett egyének védettséget kapnak, a megmaradt, még meg nem fertőzött személyek ugyanolyan intenzitással fertőződnek meg, csak éppen egyre többször találkozik a vírus (a statisztika alapján) olyan személlyel, aki már védett. Tehát a cél az kell, hogy legyen, hogy minél később kapjuk meg a fertőzést! Ezért (is ) szükséges otthon maradni!

A fertőzés méretét és e méretből fakadó szükséges teendők alapján 3 nagy csoportot különböztetünk meg:

  1. Egyenkénti megbetegedések

Kezdetben a járványügyi eljárásoknak az volt a célja, hogy az izolált betegeket azonosítsák és környezetüket/kontaktjaikat elkülönítsék, őket teszteljék, és ez által lassítsák a terjedést.

  1. Csoportos megbetegedések

Amikor már csoportosan fordultak elő betegek (nem lehetett tudni, hogy ki kitől kapta el a fertőzést), akkor már a súlyos tünetekkel rendelkező (vagyis kórházi kezelést igénylő) betegek szűrése és elkülönítése szükséges, a kontaktoké nem.

  1. Tömeges megbetegedések

A tömeges megbetegedés fázisában már csak az ellátás a fontos. Ezért nem mindegy, hogy mikor, hány beteget kell egyszerre, egy időben ellátni.

Magyarországon megítélésem szerint mind a járvány lassítása, mind az egészségügyi rendszer felkészítése megfelelően zajlott. Nincs tömeges megbetegedés (még), és kialakult a párhuzamos ellátórendszer (fertőzőkórház), szétvált már háziorvosi szinten a fertőző és nem fertőző ellátás. Az intenzív osztályos kapacitás bővítése, illetve a háttérkapacitás kialakítása is megtörtént. Ezt segítették a korai és határozott kormányzati lépések, illetve az, hogy a legtöbb járványügyi elv azóta létezik és fejlődik amióta, a TBC-járványt felszámolták.

Sok kritika jelent meg azzal összefüggésben, hogy kevés a szűrések száma. Sajnos a gyorstesztek (tehát a nem laboratóriumi körülmények során végzett teszt) csak azt mutatja, hogy az emberi immunrendszer által a koronavírusra adott válasza (ez az ellenanyag) ott van a szervezetben. A probléma az, hogy más típusú koronavírus (ami semmilyen tünetet nem okoz) okozta fertőzés rendszeresen éri a szervezetet, amire az immunrendszer válasza (antitest) ugyanaz, mint a koronavírusra adott válasza így a gyorsteszt nem tud különbséget tenni.

Tehát az, hogy valaki a gyorsteszt alapján pozitív, még nem jelenti azt, hogy koronavírusos (COVID-19). A szűrésre alkalmas gyorstesztekkel továbbá az a baj, hogy kb. 7 nap (újabb teszteknél, amelyek nincsenek még engedélyezve az EU-ban, 2 nap) alatt mutatják ki a fertőzést és nem specifikusak a COVID-19 kórokozóra. Vagyis, ha negatív, attól még lehet valaki fertőzött, és ha pozitív, nem biztos, hogy ettől a kórokozótól. Pontosabb módszer a PCR-alapú vizsgálat, amit minden kijelölt intézményben el is tudnak végezni.

A szájmaszkkal kapcsolatban az a nemzetközi ajánlás, hogy aki nem beteg, annak nem kell hordania, de ha tüneteket mutat, akkor javasolt. A vírusszűrős maszkok pedig az egészségügyi dolgozóknak kell, akik ilyen betegekkel találkoznak.

Jelen helyzetben a legfontosabb, hogy gyakran és alaposan mossunk kezet, maradjunk távol (1-2 méter) más emberektől, kerüljük a tömeget és minél ritkábban lépjünk ki otthonunkból (akár boltba, akár patikába megyünk), ne köhögjünk és tüsszentsünk zsebkendő nélkül! Ha valaki betegnek érzi magát és tünetei (száraz köhögés, láz, rossz közérzet, levertség ) arra utalnak, hogy fertőzött lehet, az telefonon értesítse körzetorvosát, aki majd intézkedik ellátásáról.

A járvány elhúzódása addig tarthat, ameddig a lakosság 60-70%-a át nem esik a fertőzésen vagy egy védőoltást nem sikerül előállítani. Addig, amíg a fentiek egyike be nem következik a súlyos betegek számát az ellátó rendszer teherbírásához kell közelíteni, szükség esetén hatósági intézkedésekkel.

Összefoglalva: a járvány terjedni fog, de rajtunk múlik, hogy milyen ütemben. A szájmaszk a hétköznapi életben nem nélkülözhetetlen. Legfontosabb a kéz- és személyhigiénia! Találkozzunk minél kevesebb emberrel! És végül, de nem utolsósorban, tartsuk be, amit a szakemberek javasolnak és ne kérdőjelezzük meg azok szükségességét!

A fent leírtak alapján úgy gondolom közelebb kerültünk a megértéshez. Az orvostudomány és azon belül a járványügy igen bonyolult dolog. Ahogyan nem kezdünk el otthon atomerőművet építeni, úgy ne kezdjünk el a járványügyben sem „megokosodni”! Tegyük azt, amit mondanak és akkor nem lesz baj. Én nem vagyok orvos, de azt bizton állíthatom, ki fogom egészíteni a javasolt intézkedéseket esti pálinkafogyasztással! Azt nem tudom, hogy a vírust megöli-e de, hogy a kedvem jobb lesz, az biztos!

Tápai Péter
A szegedi Fidesz alelnöke, városi frakcióvezető”
Előző sztori

A brit nagykövet helyettese a koronavírus egyik áldozata Magyarországon

Következő sztori

Megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok

Legutóbbi hasonló cikkek