Közélet

Szeged, 1848: az eufória napjai

Szeged, 1848: az eufória napjai

2020. március 15., vasárnap
Szeged, 1848: az eufória napjai

Márciusi tizenötödikét idézve agyunk azonnal kivetíti a megkerülhetetlen képet: Múzeumkert, hatalmas tömeg, a lépcsőn Petőfi, alant a „márciusi ifjak”, Vasvári, Jókai meg a többiek. És a tízezernyi fellelkesült ember. Nemzetszimbolikánk egyik fontos eleme ez a toposz: a forradalmi „harangkondulás” pillanatát merevíti ki.

Délután háromkor kezdődött a meghirdetett csődület, egy kicsit sem korábban. Pedig előző este még milyen tűz lobogott az ifjakban! De ki kellett aludniuk magukat – fanyar humorral írja Jókai Mór: „Nem rebellis a magyar korán reggel”. Szóval lassacskán összeverődnek a Pilvax kávéházban. Mit kíván a magyar nemzet? – hangzik el a kérdés, válaszként jön a 12 pontos petíció, majd Petőfi következik a Nemzeti dallal: ott, a Pilvaxban elszavalja, de csak ott, a többi szép legenda. Fölkerekednek, irány a Múzeumkert, zajos ünneplés. Aztán a tömeg élén tovább, Városháza, Buda, a Helytartótanács, Táncsics börtöne, vonulnak, hangosak, jókedvűek, lelkesek – és a fővárost szinte órák alatt hatalmába keríti a forradalom.

Szeged ekkor még csöndes. De a hírhozó már útnak indult. Március 17-e van, délután 5 óra: a Pannónia gőzhajó kiköt a szegedi rakparton. Az érkezők hozzák a nagyon várt jelentéseket, például ezt: „A bécsi abszolutisztikus kormány megbukott, Metternich herceg nincs többé, Istennek hála nem miniszter.” Az egyik hivatalosság a Pozsonyban kelt sürgönyt kézbesíti, abban a városi követek tudatják, miről határozott az országgyűlés a március 14-i és 15-i ülésén: „A közteherviselés elfogadtatott, az úrbériség megszüntetett, választmány küldetett a honvédelmi és népképviseleti rendszer kimunkálására.” A követek jelentését az elöljárók megdöbbenéssel fogadták. Híre futótűzként terjedt el a városban. A fiatal értelmiségiek a karizmatikus szószóló, Osztróvszky József ügyvéd vezetésével gyűltek össze a Palánk Kaszinóban. Másnapra nagygyűlést hirdettek. Aztán az utcára vonultak. Estére már zászlós csoportok járták a várost, ünneplők mindenfelé, a sajtó- és vallásszabadságot éljenezték. A széképület felé tartott a menet, ott épp színielőadás folyt, de félbeszakadt, s az emberek a szabadság, egyenlőség és testvériség győzelmét éltették. Nem gondolták, hogy az még kicsit messzebb van… De a lelkesedés nem lanyhult! A hetipiacos napon, 18-án a városháza előtt négyezer fős népgyűlést zajlott. Közakarattal megfogalmazták: a tanácsi és községi ülések nyilvánosak lesznek, és pesti mintára bizottmányt állítanak fel a közcsend védelmére. Kimondták a nemzetőrség megalakítását, és azt, hogy a népgyűlés határozatait a városi elöljáróság előtt kell szentesíttetni. Döntöttek arról, hogy március 19-én a város teljes kivilágítással ünnepelje meg az ország békés átalakulását.

Hogy messze még a béke is, az átalakulás is, azt legfeljebb csak sejtették. De az eufória mindent elfedett. Szeged is rohant a forradalomba. Hátra volt még az élet-halál harc.

Várkonyi Balázs

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.