Közélet

Mi lesz az óvodákkal és bölcsődékkel? Botka László gyorsan reagált.

Mi lesz az óvodákkal és bölcsődékkel? Botka László gyorsan reagált.

2020. március 14., szombat
Mi lesz az óvodákkal és bölcsődékkel? Botka László gyorsan reagált.

A tegnapi miniszterelnöki bejelentés az iskola bezárásokról nem érintette az óvodákat és a bölcsődéket, ezek ugyanis önkormányzati hatáskörben működnek és a polgármesternek kell döntenie. Botka László gyorsan reagált, közösségi oldalán jelentette be, hogy: "A miniszterelnök tegnap esti bejelentése az iskolák bezárásról sok nyitott kérdést hagyott! Mi lesz az óvodákkal, hogyan biztosítsuk a közétkeztetést az arra rászorulóknak, mi legyen az egyetemisták és diákok nélkül működő tömegközlekedés menetrendjével stb.? Holnap délelőttre összehívtam az érintett szegedi cégek és intézmények vezetőit. Ahogy eddig is, ezután is mindent megteszünk a szegediek védelmében!"

Vasárnap tehát kiderül, hogyan dönt a városvezető.

UPDATE: Ki dönthet az óvodák, bölcsődék bezárásáról?

Zavar támadt az önkormányzatoknál, többen ugyanis úgy értelmezik a veszélyhelyzetre vonatkozó új rendeletet, hogy nem helyben kell dönteni az óvodák és bölcsődék bezárásáról, hanem kormányzati szinten. Az Operatív Törzshöz fordultunk válaszokért. A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetről egy kormányrendelet döntött hivatalosan. Ez szabályozza például azt is, hogy kinek mi a feladata. Ebben a rendeletben van egy szakasz, amely a zavart okozza: „az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el.” Köznevelési intézmény ugyanis az óvoda és bölcsőde is. Beszéltünk néhány intézmény vezetőjével, akik szerint éppen ezek a fenti mondatok jelzik azt, hogy CSAK a polgármesternek, mint fenntartónak van joga dönteni, megakadályozva az „egyéni akciókat”. Fővárosi kerületi polgármesterek ugyanakkor

már döntéseket hoztak

, amelyek érinti a kerületükben lévő óvodákat és bölcsődéket, de például Márki-Zay Péter is lépett:

Mások azonban úgy vélik, ez a rendelet megkötötte a polgármesterek kezét.

UPDATE: A polgármestereknek kell dönteniük

Az önkormányzatok helyben dönthetnek azóvodáknyitva tartásáról, működéséről; az erről szóló kormányrendelet még szombaton megjelenik – jelentette be a köznevelési államtitkár az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.