Politika

Már odaadott pénzt "adott" újra Brüsszel Magyarországnak

Már odaadott pénzt "adott" újra Brüsszel Magyarországnak

2020. március 29., vasárnap
Már odaadott pénzt "adott" újra Brüsszel Magyarországnak

A már korábban megítélt, uniós pályázati pénzt költhette volna el Magyarország védekezésre, de azt már régen lekötötték (vagyis elköltötték) másra.

Az Európai Bizottság 37 milliárdos intézkedéscsomagjánaklényege, hogy a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusból

még fel nem használt 29 milliárd eurónyi kohéziós pénzt a koronavírus elleni küzdelemre lehet költeni az országoknak,

sőt, nem kell visszafizetni a közös kasszába további 8 milliárd eurót a tagállamoknak, ami júniusig lett volna esedékes. A keretből Magyarországra ugyan 5,6 milliárd euró jut papíron, azonban a magyar kormány már korábban lekötötte az összes forrást, vagyis kötelezettséget vállalt, fejlesztésekbe kezdett ebből a pénzből, a fejlesztési projektek elindultak,

így ez a pénz nem jelent plusz összeget igazából az ország számára.

A Kohéziós Alap azokat az országokat támogatja egyébként, amelyekben az egy lakosra jutó bruttó nemzeti jövedelem (GNI) nem éri el az Európai Unió átlagának 90%-át. Célja a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek enyhítése, valamint a fenntartható fejlődés előmozdítása. Gulyás Gergely Miniszeterlnökséget vezető miniszter röviden ki is fejtette a gondolatait erről az uniós "támogatásról". Két nagyon rövid részletben mutatjuk a lényeget:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.