/

Iratkarantént rendeltek el a bíróságokon

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Különleges iratkezelési szabályok betartását ajánlja az Országos Bírósági Hivatalban felállított Veszélyhelyzeti Kabinet a koronavírus által okozott légúti fertőzés megelőzése és a betegség tömeges elterjedésének megakadályozása érdekében a rendkívüli törvénykezési szünet idejére a hazai bíróságokon.

Az iratkaranténra vonatkozó előírások a bírósági szervezeten belüli küldeményekre és az ügyfelektől érkező küldeményekre egyaránt vonatkoznak.

A postán és a kézbesítő útján kézbesített, illetve a bíróság gyűjtőládájában elhelyezett iratok átvétele során maszkot és kesztyűt kell viselnie a bírósági dolgozónak. Valamennyi átvett iratot – az esetleges boríték felbontása nélkül – papírzsákba vagy papírdobozba kell elhelyezni, amely az iratok érkezési dátumának feltüntetése mellett hét napra iratkaranténba kerül. A karantén lezárulta után az iratok haladéktalanul az iratkezelést végző irodához kerülnek.

Az iratkarantén előírásait azonban nem lehet abban az esetben alkalmazni, ha már a boríték felbontása nélkül, vagy az átvétel során megállapítható, hogy olyan ügyre vonatkoznak, amelyek a rendkívüli ítélkezési szünet ideje alatt halaszthatatlan ügyintézés alá esnek. Ezeket az iratokat a legnagyobb körültekintéssel, szájmaszkban, kesztyűben, a higiéniai előírások betartásával kell kezelni.

Az ajánlás tartalmazza azt is, hogy az iratkaranténba nem helyezhető iratokat egy erre kijelölt helyiségben egy kizárólag erre a célra biztosított lapolvasóval, védőeszközök viselése mellett digitalizálják, majd a digitalizált iratra vonatkozóan végzik el az iratkezelés következő fázisait.

Az ügyfeleknek az iratkezelési szabályok miatt érdemes figyelniük arra, hogy már a keresetlevél fejlécéből egyértelműen kiderüljön a beadvány tárgya. A halaszthatatlanul intézendő ügyek papíralapú iratain ezért jól látható kiemeléssel tüntessék fel, milyen ügyben fordulnak a bírósághoz (például távoltartás). A legcélszerűbb azonban az, ha az ügyfelek elektronikus formában nyújtják be kérelmeiket.

Az online bírósági ügyintézés lehetőségeiről ITT található további tájékoztatás.

Előző sztori

Özvegynek hazudták magukat, 145 férfit vert át hét nő Csongrádban

Következő sztori

Hárman megsérültek Csongrád-Bokroson egy balesetben

Legutóbbi hasonló cikkek