Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Így érinti Szegedet a koronavírus miatti veszélyhelyzet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Bezárnak az egyetemi kollégiumok, elmaradnak az önkormányzati rendezvények, zárt kapuk mögött rendezik a sporteseményeket és ezeken kívül még számtalan hatása lesz a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetnek Szegeden.

Bezárnak az egyetemi kollégiumok

Az SZTE az új koronavírus okozta fertőzés terjedésének megelőzése érdekében elrendelte, hogy minden magyar állampolgár hallgatónak március 13-ig ki kell költöznie a kollégiumokból és haza kell utaznia.

A külföldi diákok részére a kollégiumi lakhatást az egyetem továbbra is biztosítja.

Az egyetem mindezek mellett arra kéri a hallgatókat, hogy lehetőség szerint ne utazzanak külföldre. Az SZTE nem tudja garantálni a Magyarországra való visszautazás feltételeit, így külföldön maradásuk a tanulmányi kötelezettségeik teljesítésére is kihathat. Azok, akik nem tudják megoldani a kollégiumból való kiköltözést, a rektorhoz fordulhatnak kérelmük egyedi elbírálása céljából.

Elmaradnak az önkormányzati rendezvények

A szegedi önkormányzat tájékoztatása szerint lemondják
– minden, 100 fő feletti beltéri és 500 fő feletti kültéri rendezvényt,
– a Szegedi Nemzeti Színház és az IH Rendezvényközpont beltéri programjait,
– a Belvárosi Mozi előadásait,
– a Szent-Györgyi Albert Agóra, a Sportcsarnok és a művelődési házak rendezvényeit.

A Toros és Pálinkafesztivál fabódéjait már el is bontották a Széchenyi téren (Fotó: Önkormányzati újság)

SZKT: nem lehet a sofőröknél jegyet venni

Az utasok és járművezetők egészségének megőrzéséért – összhangban a koronavírus-fertőzés miatt országosan kihirdetett vészhelyzeti intézkedésekkel – a Szegedi Közlekedési Társaság járművein csütörtöktől visszavonásig felfüggesztik a kötelező első ajtós felszállást.

A cég közleménye szerint visszavonásig szintén felfüggesztik a járművezetői jegyértékesítést is. A fedélzeti jegykiadó automatákból bankkártyával azonban továbbra is vásárolható menetjegy, 24 és 72 órás jegy.

A közösségi közlekedés biztonságos fenntartásáért a közlekedési társaság fokozottan figyel a járművek tisztaságára, azok napi rendszeres fertőtlenítésére – áll a közleményben.

A veszélyhelyzet ideje alatt nem csak az első ajtót használhatjuk a felszállásra (Fotó: Archív)

Fokozottan figyelnek a vendéglátásban is

Az éttermek is új biztonsági intézkedéseket foganatosítottak. A Pizza Monkey a közösségi oldalán jelentette be, hogy folyamatosan felügyelik az ételkészítés fázisait a beszállítóktól egészen a futárokig. – Az ételt készítő kollégáink minden higiénés előírást szigorúan betartanak. A futárainkat külön kézfertőtlenítővel szereltük fel, amit minden kiszállítás előtt használniuk kell így minimalizálva a csomagolás szennyeződését – olvasható a bejegyzésben.

Zárt kapus meccsek

A Magyar Labdarúgó-szövetség a hivatalos honlapján jelentette be, hogy a kormány rendkívüli döntését követően csütörtöktől visszavonásig az összes magyarországi labdarúgó-mérkőzés zárt kapus lesz. Így a Szeged-Csanád Grosics Akadémia is bizonytalan ideig nézők nélküli meccseket vív majd. A kormány döntése szintén érinti a MOL-Pick Szeged, valamint a Naturtex-SZTE-Szedeák csapatait is, ugyanis a beltéri mérkőzések is csak zárt kapuk mögött rendezhetők meg. Ráadásul a Nemzetközi Kézilabda-szövetség legfrissebb közleménye szerint a koronavírus-járvány miatt elhalaszthatják a BL- és EHF Kupa-meccsek négyes döntőit.

A szerdai MOL-Pick Szeged – Ferencvárosi TC kézilabda Magyar kupa negyeddöntőt már zárt kapuk mögött rendezték (Fotó: Sándor Judit)

Konditermekben is fertőtlenítenek

A konditermek világát is jelentősen érinti a koronavírus-járvány miatti intézkedés. A szegedi FitWorld Fitnesz a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a továbbiakban rendszeresen fertőtlenítik majd a fitneszgépeket. Továbbá felhívták a konditermet használók figyelmét arra, hogy amennyiben betegnek érzik magukat, maradjanak inkább otthon.

Az uszoda biztonságos

Lakó Gábor, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. uszodavezetője lapunk megkeresésére elmondta, folyamatosan figyelemmel kísérik az országos eseményeket és mindent az előírt protokoll szerint végeznek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Sportuszoda sátra alatt minden sportrendezvényt zárt kapuk mögött rendeznek.

Az uszodavezető hangsúlyozta, hogy a Sportuszodában és az Anna fürdőben mindenki számára elérhető alkoholos kézfertőtlenítőt helyeztek el tájékoztató feliratokkal.

Kiemelte, az uszoda az egyik legjobb hely, mert a vízben található klór hatékonyan fertőtleníti a testet. Megemlítette, hogy az üzemeltető partnercége fokozott figyelemmel tisztítja a korlátokat, kilincseket és a mellékhelyiségeket.

 

Tovább olvasom

Egészség

Zöld helyett sárga besorolású lett Spanyolország

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Szerző:

A határozat péntektől hatályos.

Tovább olvasom

Egyetem

Elmarad a gólyatábor az SZTE mezőgazdasági karán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ellenben különböző fejlesztések zajlanak.

Tovább olvasom

Hírzóna

100 milliós egyházi fejlesztések kezdődhetnek Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Magyar falu program keretében.

Tovább olvasom

Aktuál