Amit tegnap nem engedtek a kormánynak, azt megengedték Karácsony Gergelynek

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bizonytalan ideig nem ülésezik a Fővárosi Közgyűlés, a járványügyi vészhelyzetre tekintettel elmarad a Fővárosi Közgyűlés jövő hétre tervezett ülése, egyelőre esőnapot sem tűztek ki. Az előterjesztések ennek ellenére már péntektől olvashatóak az önkormányzat honlapján – írja a Népszava.

A lap cikke szerint Karácsony Gergely főpolgármester folyamatosan figyeli a járvánnyal kapcsolatos híreket és ennek megfelelően dönt majd a közgyűlés új időpontjának kihirdetéséről. Bár korábban felmerült, hogy zárt ajtók mögött, de megtartják a közgyűlés ülését, de aztán mégis inkább úgy döntöttek, hogy a soron következő közgyűlésen megvitatni kívánt kérdésekhez tartozó előterjesztéseket inkább elküldik a frakcióknak, akiknek véleményezni kell az előre jelzett határidőig. A főpolgármester a frakciók álláspontjának ismeretében dönt az előterjesztésekről a veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályok értelmében.

A lap szerint a fővárosi önkormányzat döntéshozó testülete tehát akár hónapokig sem tanácskozik. A város, a Főpolgármesteri Hivatal működése, illetve a közszolgáltató cégek természetesen ennek ellenére sem állnak le, rendeleti kormányzás lép most életbe a fővárosi önkormányzatnál is. A Főpolgármesteri Hivatal ennek ellenére hangsúlyozza: a fővárosi önkormányzat számos más településsel ellentétben mindaddig, amíg nem tud közgyűlést tartani, folyamatosan véleményeztetni fogja az előterjesztéseket minden frakcióval és Karácsony Gergely főpolgármester ezek ismeretében hozza meg döntéseit.

Mindez azt jelenti, hogy Karácsony gyakorlatilag rendeleti úton kormányozhatja Budapestet. Milyen érdekes, a parlamentben tegnap éppen erre hivatkozva nem támogatta az ellenzék a kormány azon tervét, hogy a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot a házszabálytól eltérően tárgyalják.

További részletek ITT olvashatók.

Előző sztori

Kerítésnek csapódott egy autó Csanyteleken

Következő sztori

Koronavírus: meghosszabbították a családtámogatásokat

Legutóbbi hasonló cikkek