Tragédia nem történt, de több ilyen meccs már nem fér bele

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem jött össze az újabb bravúr, így a MOL-Pick Szeged – ha igazolódik a papírforma – nem végezhet a Bajnokok Ligája csoportjában a harmadik helynél előrébb.

Flensburgban az első 10 perc után teljesen eltűnt a MOL-Pick Szeged játéka. Akkor 5-2-re vezetett a Szeged és úgy tűnt, hogy minden rendben, a védekezés és a kapusteljesítmény mellett a támadás is jól működött. A gondok ezután kezdődtek. A német csapat pillanatok alatt felzárkózott, a 17. percben a vezetést is átvették, amire nem tudtak már reagálni. A 20. perc után teljesen szétesett a szegediek játéka, 9-9 után a félidő végéig a németek egy 8-2-es rohammal gyakorlatilag eldöntötték a meccset-kihasználva az ellenfél 5 perces góltalanságát. A 17-11-es félidő után, a második játékrész első 5 perce után egyértelművé vált, hogy a Szeged ezen a meccsen esélytelen a fordításra. Mivel nem sikerült nyernie a Szegednek, elúszott az esélye a csoport első helyére- a döntetlen esetén számításba vehető második hely is oda lett.

Fejben volt kevesebb a Szeged

– Mentálisan nem voltunk meccsben, ez az elsődleges oka, hogy a Flensburg a maga javára tudta fordítani a meccset –értékelt Bánhidi Bence. A beálló már a meccs előtt is azt nyilatkozta, hogy csak akkor van esélyük az újabb győzelemre, ha a hibák számát minimálisra csökkentik. –Megbosszulta magát a sok hiba, amit akár támadásban, akár védekezésben elkövettünk. Koncentrációs problémáink voltak, ami a Bajnokok Ligájában egyetlen csapattal szemben sem fér bele, nemhogy egy Bundesliga élcsapat ellen. –jelentette ki kritikusan.

– Rengeteget hibát vétettünk támadásban és védekezésben sem tudtuk azt a szintet hozni, amit a PSG ellen –értékelt csapattársához hasonlóan Mario Sosotaric. A szlovén légiós is úgy látja, hogy elsősorban fejben voltak kevesebbek ellenfelüknél. –A mentalitásunk nem volt megfelelő, egyértelműen ez a vereségünk oka. Sokat keseregni azonban nincs időnk. Elemeznünk kell a szerdán történteket, alaposan megnézni, hogy hol a hiba és mennünk tovább, harcolnunk kell már a következő meccsen a céljainkért.

Beszédes statisztika

Az egyéni- és csapatstatisztika is a két játékos értékelését támasztja alá. Ameddig a felnsburgi játékosok közül többen is 70 százalék fölötti lövésmutatóval zárták a meccset, addig a szegedi oldalon Stanislav Kasparek és Jonas Kallman hozott efölött, a kulcsjátékosok közül Joan Canellas 67, Bánhidi Bence 43, Jorge Maqueda 17 (!) százalékon fejezte be a meccset. Ennél szembetűnőbb a csapatok százalékos mutatója. Amíg a németek 49 lövésből szereztek 34 gólt, addig a szegediek 59 próbálkozásból 26-szor találtak a kapuba. Ehhez elengedhetetlen volt Benjamin Buric teljesítménye a kapuban, aki a 10. perc után szinte megbabonázta szegedi lövőket.

Íme a részletes statisztika:

Az adatokat böngészve jogosan nyilatkozott elkeseredetten a mérkőzés után Juan Carlos Pastor. – Az első és legfontosabb, hogy 25 rossz lövéssel és nyolc labdaveszítéssel nagyon nehéz kézilabdázni. Még kimondani is sok: 33 hibát vétettünk, ami rengeteg. Szerdán sokkal nehezebb volt játszanunk, mint a Párizs ellen. Ott nem volt akkora nyomás rajtunk, mint most, hiszen azért küzdöttünk, hogy Barcelonában a csoportelsőségért harcoljunk. Ez nagy dolog lett volna. A PSG legyőzésével a csapat megteremtette magának az esélyt. Nagyon fáj ez a vereség, mert igazán már nincs opciónk odakerülni, ahová nagyon szerettünk volna. –értékelt a csapat hivatalos oldalán.

Kár lenne temetni a Szegedet

Flensburgban kikapni nem szégyen és nem is rendkívüli. Ráadásul egy Bundesliga élcsapat játékosai sokkal jobban tudnak igazodni az erőltetett menethez, mivel ott hétről-hétre két meccsen, tehát 72-96 óránként kell maximumot hozni, a BL-ben és a bajnokságban. A MOL-Pick Szegednek a teljes évét nézve ez talán ha három négy alkalommal fordul elő az egész szezonban. Ha csak a BL időszakot nézzük, a rendes menetrend szerint a PSG meccs után egy könnyebb, jobbára a kevesebbet játszóknak lehetőséget adó magyar bajnokinak kellett volna következnie a sorban. Ehelyett a vasárnapi PSG elleni klasszisteljesítmény után 72 órába kellett besűríteni a regenerációt, pihenést, a közvetlen taktikai felkészülést és az utazást. Bármennyire profin készült erre a szakmai stáb és a játékosok is, van olyan határ amit így sem lehet átlépni. Ezt láthattuk tegnap.

Legyinteni és vészharangot kongatni kár lenne azonban. Mivel a csoport hátralévő mérkőzése a Barcelona ellen a helyezés szempontjából, a papírforma szerint várhatóan tét nélküli lesz, és sorozatban játsszák a bajnoki meccseket is, el lehet kezdeni összerakni a szezon hajráját fizikálisan és mentálisan is. Első komolyabb feladat a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe vár a szegediekre. Ha a papírforma igazolódik, akkor a Vardar Szkopje ellen jöhet a tavalyi, emlékezetes negyeddöntő visszavágója. Ha borulnának az előzetes számítások akkor jöhet a kiszámíthatatlan FC Porto a nyolc közé jutásért. Ha csak a két csapat játékosállományát, eredményeit hasonlítjuk össze, akkor egy jól felkészült MOL-Pick Szegednek nem lehet akadály a továbbjutás.

Tavasszal hatszor a Veszprém ellen?

Továbbjutás és a papírforma érvényesülése esetén a Telekom Veszprém lehet a következő ellenfél a BL-ben, a Final4-ba jutásért. Meg a magyar bajnokság alapszakaszában és a döntőjében. És várhatóan a Magyar Kupában is. Összesen hat alkalommal találkozhat a két csapat szűk két hónap alatt. Hogy ez kinek előny, kinek hátrány, az kérdés. A két csapat apró részletekig ismeri a másikat. Pikáns lesz a jövőre Szegedről Veszprémbe igazoló Jorge Maqueda és a fordított utat bejáró Borut Mackovsek miatt is, de a két spanyol tréner, Juan Carlos Pastor, David Davis “összecsapása” sem mindennapi színt vihet a meccsekbe. Valószínűleg egyetlen kérdés nem merül majd fel reálisan: hogyan rangsorolják a három sorozat a csapatoknál, azaz a BL-bajnokság-kupa hármasból melyik kap komolyabb figyelmet. Garantáltan vérre menő lesz minden meccs.

–  Csakis azt tanulhatjuk meg a meccsből, hogy ha a jövőben egy tétmeccsen is így játszunk, akkor nem valósulhatnak meg a céljaink. Úgy gondolom, hogy időben kaptunk egy figyelmeztetést.– mondta a Felnsburg elleni vereség után Juan Carlos Pastor. Kár lenne egy mondatával is vitatkozni, mert bármennyire is fájó a tegnapi súlyos vereség, ebben a bajnoki szezonban ez utoljára fért bele a MOL-Pick Szegednek.

 

Előző sztori

Új légióst igazolt a Szedeák

Következő sztori

Iparművészeti kiállítás és vásár nyílik a Nemzeti Színházban