Közélet

Összefonódások: újabb szegedi bírókról és jogászokról ír a Pesti Srácok

Összefonódások: újabb szegedi bírókról és jogászokról ír a Pesti Srácok

2020. február 4., kedd
Összefonódások: újabb szegedi bírókról és jogászokról ír a Pesti Srácok

Nemcsak a Szeviép-ügyben, hanem az elüldözött Mars téri kofák ügyében is úgy járhattak el szegedi bírók, hogy mind a járásbíróságnak, mind a törvényszéknek a vezetése, vezető bírói több szállal kötődnek a kereskedőkkel perben álló önkormányzathoz. A Mars téri új piac ügye ugyanis jóval több mint károsult kereskedők igazságkeresése - írja a Pesti Srácok a szegedi bírákról szóló cikksorozatának második részében.

A lap szerint a Botkáék Kúria által is kimondott, jogtalan dózerolása ugyan több bűncselekmény megvalósulását is felveti, a hivatali visszaéléstől az okirat-hamisításig, mégis "csak" pótmagánvádas eljárások zajlanak. Az egyikben már konkrétan Botka László az egyik vádlott, olyan bűncselekménnyel vádolva, amely 2-től 8 évig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.

A portál a tegnapi cikkében

a Szegedi Járásbíróság és a Szegedi Törvényszék vonatkozásában mutatta be azokat az összefüggéseket, amelyek összeférhetetlenséget vetnek fel. Ezt lapunk

ebben a cikkben szemlézte

. Most arról írnak, hogy a büntetőeljárást húzva, a pótmagánvádlók mozgásterét a minimálisra szűkítve, hogyan utasíthattak el panaszokat, kifogásokat, indítványokat az összeférhetetlenség gyanújába került bírók. Néhány példa a cikk alapján: Az önkormányzati tulajdonú Szegedi Vásár és Piac Kft.-tifjabb Szilágyi Jánosképviselte a kofákkal szemben. Az ő élettársa, gyermekeinek anyja azonban nem más a PS szerint, mint a Szegedi Törvényszék vezető bírója, a büntető kollégium vezető-helyettese. A cikkben írnak dr. Joó Attila bíróról is, akinekpárja/felesége Szilágyi János ügyvéd irodájának munkatársa. A PS cikkében azt állítja, hogy a Mars téri piac károsultjainak ügyében vélelmezett összeférhetetlenségek miatti felelősségen túl szerintük aszemélyes felelőssége, konkrétan beavatkozása is felmerült a Szegedi Törvényszék elnökének. Az egyik ilyen eset az lehetett, amikor az elnökasszony az egyik tárgyalás kellős közepén egyszerűen kihívta a tárgyaló bírót a teremből, és négyszemközt beszélgetett vele. Ezután a terembe visszaérkező bíró minden előzmény nélkül véget vetett az éppen folyó tanúkihallgatásnak. A PS cikk arra a megállapításra jut, hogy szerintük "a 2012-től máig tartó bírósági eljárásokban a személyes és családi összefonódások ellenére egyik érintett bíró sem jelentett elfogultságot és egyik bíróság sem kérte összeférhetetlenség miatti kizárását. Úgy vélik, hogy afentiek megkérdőjelezik a már lefolytatott eljárások törvényességét. Kérdéses az is - írják, hogy az OBH vizsgálattal terhelt Szegedi Törvényszék az eredeti tervek szerint márciusban másodfokon megkezdi-e tárgyalni a Mars téri károsult kereskedők pótmagánvádas ügyét? Köztük Botka Lászlóét is, akikülönösen jelentős értékre elkövetett rongálás miatt áll majd a bíróság előtt, amelyért akár 8 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhető lenne. Lapunk kérdéseket küld a cikkben jelzett szereplőknek, mert kíváncsiak vagyunk az ő véleményükre is. Amint érdemi válaszokhoz jutunk, beszámolunk róluk. További részletek

ITT

olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.