Meteor

Meteorológus: Európában feje tetejére állt az időjárás

Meteorológus: Európában feje tetejére állt az időjárás

2020. február 11., kedd
Meteorológus: Európában feje tetejére állt az időjárás

Heves atlanti ciklontevékenység okozza az enyhe telet, de az elmúlt napok szélsőséges időjárását is – magyarázta el portálunknak Tóth Tamás meteorológus.

„Az idei évben nem csak nálunk, hanem egész Európában picit feje tetejére állt az időjárás. Azt tapasztaljuk, hogy rendkívül enyhe a kontinensen a tél, annak ellenére, hogy hazánkban a köd konzerválta a hideget januárban, de a tőlünk északra fekvő államokban, nagy területeken rekordot döntögető volt a január.

Moszkvában majdnem 1 fokkal, Stockholmban majdnem 4 fokkal volt magasabb a havi középhőmérséklet, mint Budapesten” – fejtette ki Tóth.

A szakember szerint klímatörténeti eseményről lehet beszélni. "Ha nagyon enyhe a tél, az azt jelenti, hogy az Atlanti-óceán hatása európai szinten szokatlanul erős, ez nem minden évben alakul így” – mondta, majd hozzátette: ha minden évben hasonlóan erős lenne az óceán hatása, akkor az elmúlt napok időjárása nem lenne rendkívüli. Az Atlanti-óceán partján élők minden évben tapasztalhatnak ilyen viharokat, amilyenek nálunk kialakulnak mostanában.

„A Földközi-tenger melléki területeket kivéve Európa-szerte komoly szélvihar volt. Ez a Ciara ciklon egy alacsony légnyomású képződmény, ami abban nyilvánul meg, hogy a középpontjában most is rendkívül alacsony a légnyomás, 940 hektopaszkál körüli, attól távolodva kis távon nagy ütemben emelkedik a légnyomás” – ismertette a meteorológus.

A ciklon akkora kiterjedésű, hogy a középpontja Skandináviában van, a vége pedig egészen Magyarországig nyúl le, ennek egy hullámát kaptuk meg hétfőn, illetve kedd délelőtt. „Ez Európa-szerte heves időjárási eseményeket okoz – a mi fogalommagyarázatunk szerint nagyon szokatlan eseményeket” – fogalmazott.

Egy hét alatt a második komoly szélvihar alakult ki, a szakember szerint igen szokatlan, hogy télen dörög-villámlik, ám nem számít példátlannak, időről időre előfordul az ország egy-egy adott pontján intenzív zápor hózápor kíséretében. „Ez a zivatarvonal még inkább a szélsőséges, Európában télen nem szokott rendszeres lenni. Debrecen és Pécs között Budapesttől mindenhol tapasztalhattak mennydörgést, intenzív záporokat, jégesőt, jégdarát” – számolt be Tóth.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.