Kultúra

Kilencven év hagyománya és hét év munkája hozta meg az elismerést

Kilencven év hagyománya és hét év munkája hozta meg az elismerést

2020. február 13., csütörtök
Kilencven év hagyománya és hét év munkája hozta meg az elismerést

A TOP 50 – A turizmus 50 fontos szereplője című összeállítást jegyző turizmus.com szakportál 2014 óta rangsorolja Magyarország turisztikai szakembereit. Erre a listára először került fel Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri játékok igazgatója.

– Elsősorban a Szegedi Szabadtéri Játékokat illeti a megtiszteltetés. A Szabadtéri nem egy teljesen újragondolt vállalkozás, jövőre lesz 90 éve, hogy megalapították a Klebelsberg Kunó szellemiségében létrejövő szervezetet – mondta a nyári fesztivált hetedik éve irányító Herczeg Tamás, akit néhány nappal ezelőtt a magyar turizmus legfontosabb hazai szereplői közé választottak. Mint mondta, az egykori kultuszminiszter nagyon pontos útmutatást adott arról, hogy a Dóm téri fesztivál hogyan tud Szeged kulturális ékkövévé válni. Kollégáival azon dolgoznak, hogy ebben a szellemiségben töltsék meg szakmai tartalommal a fesztiválévadot. – Már augusztus végén meghirdetjük a következő évi műsorunkat, hogy az idegenforgalom szereplői időben fel tudjanak készülni.

A kommunikációnk nagyon erőteljesen abba az irányba hat, hogy ez a városhatáron kívül is népszerű fesztivál legyen

– hangsúlyozta.

Amikor 2014-ben igazgató lett, akkor egyfajta minőségváltást tűztek ki célul Harangozó Gyula művészeti vezetővel. Ahhoz, hogy minőségi színházzá váljon a Szabadtéri, fejleszteni kellett a külsőségen, például a színpadtechnikán, a látványelemeken, de a műsorterven is változtattak.

– Ha valamit tettünk, akkor ezek az alapító szellemiségén nyugvó, a mai kor kívánságainak megfelelő, nagyon konzekvens és elkötelezett vállalások voltak. Mindezek visszaigazolása ott van ebben a Szabadtérit és engem is érintő megtisztelő elismerésben

– fogalmazott. A Dóm tér néhány évvel ezelőtti átépítésével szerették volna azt elérni, hogy a Szabadtéri „prémium termékké” váljon. Ehhez az elgondoláshoz szorosan kapcsolódott az Újszegedi Szabadtéri Színpad felújítása is. – Az volt a cél, hogy ne csak a korábbi, lokális igényeknek feleljen meg, hanem olyan műsortervünk legyen olyan fellépőkkel, ami méltó testvére a Szabadtérinek. Más árazásban és más szegmensben indítottuk el, éppen annak érdekében, hogy kiegyenlített legyen az ár- és műsorstruktúránk. Ehhez kapcsolódik a Reök-palota programja is, és így, ezzel a három zászlóshajónkkal igyekszünk felejthetetlen élményeket kínálni. Mindebben egész Szeged benne van. Ezt elősegítve

elindítottunk egy olyan turisztikai aloldalt is, ahol Szeged legvonzóbb idegenforgalmi kínálatát próbáljuk eljuttatni az idelátogatókhoz, de ezzel is a Szabadtérit szeretnénk erősíteni. Egy olyan élménycsomagot kínálunk, ami néhány napos kikapcsolódást nyújt a városba látogatóknak.

A Szegedi Szabadtéri Játékok nem „egyműfajú” színház, így a közönség minden rétegének kikapcsolódási lehetőséget szeretnének kínálni. Több olyan magyarországi ősbemutató köthető Szegedhez, amelyek később az egész országot is meghódították. A jogtulajdonosokkal kialakult közel négy évtizedes jó kapcsolat pedig lehetővé teszi, hogy Szeged a Szabadtéri hazai fővárosa legyen. – Harangozó Gyula művészeti igazgató és én mint kulturális menedzser arra törekszünk, hogy a nézők által elvárt és kedvelt műfajok mellett telt házzal játsszunk operát, prózát és táncot is. Ahhoz, hogy például az operát közel vigyük a nem feltétlen operarajongókhoz, élni kell azzal a szabadsággal és lehetőséggel, amit egy fesztiválelőadás jelent. Kevéssé kötött, kevéssé merev elvárásokat teremt a Szabadtéri, mint a kőszínház, és ezzel élünk, amikor műfajidegen sztárokat próbálunk elsősorban a nehezebben értékesíthető, a ma emberéhez nehezebben közelebb vihető előadásokon érvényesíteni, akiknek hatására megtelik a nézőtér hazánk legnagyobb csillagtetős színházában.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.