Egyetem

Karbonlábnyomot számítanak az SZTE-n

Karbonlábnyomot számítanak az SZTE-n

2020. február 25., kedd
Karbonlábnyomot számítanak az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetemen és a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért ez évben a TIK épületére teljes körű karbonlábnyom-számítást végez. A projekt meghatározó része az SZTE TIK épületében dolgozók, valamint az oda látogatók karbonlábnyomának kalkulációja, amelyhez a látogatók közreműködését kérik.

Az „egyetem szíveként” is emlegetett József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) mindig is fontos szerepet játszott a környezettudatosság és a fenntarthatóság. A környezetvédelem fontossága nem csupán a Központ rendezvényeinek témájaként jelenik meg (Csomagolásmentes nap, Föld Órája, Föld Napja) hanem a mindennapokban is kitüntettet szerepet kap (pl. szelektív hulladékgyűjtők). Ugyancsak nagy hangsúlyt fektetve a környezetvédelemre Magyarország legzöldebb egyeteme, a Szegedi Tudományegyetem idén együttműködik a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szakértőivel és teljes körű karbonlábnyom-számítást végez a TIK épületére vonatkozóan. A projekt része a központba érkező hallgatók, dolgozók és látogatok karbonlábnyomának kalkulációja.

A szükséges adatok megismeréséhez készült egy kérdőív, amelynek kitöltési ideje nagyjából 15 perc. A kérdőív kitöltésén keresztül Ön is hozzájárulhat a projekt sikeréhez, hiszen minden kitöltött kérdőív az abban szereplő válaszok révén nagy segítséget jelent a karbonlábnyom-számítás elvégzésében, és a rá épülő programok kialakításában. Emellett a kitöltőknek lehetőségük nyílik arra is, hogy végig gondoljak, mennyire élik környezettudatosan mindennapjaikat.

A teljes körű karbonlábnyom-számításon felül a projekt célja az SZTE TIK épületébe látogatók, oktatók, hallgatók szemléletformálása, érzékenyítése a környezettudatos, fenntartható életmódra. A felmérés eredményeit a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szakértői külön fogják összefoglalni, illetve ősszel egy workshopon teljeskörűen bemutatják majd az érdeklődőknek.

A kérdőív itt érhető el.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.