Közélet

Gyökeresen megváltoztak a farsangi hagyományok

Gyökeresen megváltoztak a farsangi hagyományok

2020. február 9., vasárnap
Gyökeresen megváltoztak a farsangi hagyományok

A vízkereszttel megkezdődött a farsangi időszak, mely a hagyományok szerint a mulatságok, a pártalálás és a lakodalmak ideje. A jelmezbálok és a nagy evések manapság is bevett szokásnak számítanak, a házasságkötések azonban már korántsem az első negyedévben a leggyakoribbak - olvasható a hirado.hu összeállításában.

A farsangi időszak január 6-án a vízkereszttel kezdődik, a vége pedig mindig húsvét időpontjának függvényében alakul, mely március 22. és április 25. között váltakozik. Húsvétvasárnaptól kell visszaszámolni negyven napot, de úgy, hogy a vasárnapokat kihagyjuk. Idén a farsang vége február 25-re esik, így az időszak igencsak hosszúnak mondható, de még mindig elmarad az előző évitől, amikor március 5-én zárult. Hihetetlen hosszú farsang volt, mert késői napra esett a húsvét.

– A farsang egy pogány ünnep, tulajdonképpen semmi köze az egyházhoz, sőt, nagyon sokáig tiltották is – különösen a protestáns egyház –, mert az ördög ünnepének tartották. Teleki Miklós 16. századi prédikátor azt mondta: Pogányoktól reánk szálló lélekölő, testhizlaló farsang. Ennek ellenére, ha ma megnézzük, nincs olyan egyház vagy gyülekezet, amelyik ne rendezne farsangi összejövetelt

– mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató. Hozzátette a farsangi szokások a magyar hagyományban a nemesség körében olasz – a királyi udvarba Itáliából hoztak álarcokat, jelmezeket –, a polgárok körében német eredetűek voltak.

A pártalálás, a lakodalmak ideje

– A mindenkori fiatalok számára jelentette a legtöbbet a farsang, mert ilyenkor volt lehetőségük az ismerkedésre

– emelte ki Tátrai Zsuzsanna. A házasságkötések ideje is ekkor jött el. A magyar néphagyományban – a keresztény egyházhoz viszonyítva – tilos volt lakodalmat tartani a nagyböjt és az adventi időszak alatt, míg nyáron egyszerűen azért nem esküdtek az emberek, mert dolgoztak, és ezért nem volt rá módjuk.

– A lakodalmak ideje volt az úgynevezett nagy farsang – az az időszak, amiben most is vagyunk – a húsvét, pünkösd utáni "zöld farsang", valamint ősszel az úgynevezett kis farsang, amely Szent Mihály napjától (szeptember 23.) Katalin napig (november 25.) tart

– mondta a néprajzkutató. További részletek

ITT

olvashatók.      

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.