Közélet

A főügyészség törvénysértőnek tartja a Szegedi Törvényszék ítéletét

A főügyészség törvénysértőnek tartja a Szegedi Törvényszék ítéletét

2020. február 14., péntek
A főügyészség törvénysértőnek tartja a Szegedi Törvényszék ítéletét

A Csongrád Megyei Főügyészség a mai napon írásban is benyújtotta a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség útján a Pécsi Ítélőtábla felé a Szegedi Törvényszék felmentő ítéleti rendelkezésével szemben bejelentett fellebbezését - közölte a vádhatóság.

A Szegedi Törvényszék másodfokú eljárásában a Szegedi Járásbíróság első fokon meghozott és valamennyi vádlott vonatkozásában bűnösséget megállapító ítéletét megváltoztatva a vádlottakat az ellenük emelt vád alól felmentette. Az ítélet szóbeli kihirdetésekor a Csongrád Megyei Főügyészség fellebbezést jelentett be, majd az írásba foglalt ítélet kézbesítését követően a főügyészség a fellebbezésében a harmadfokon eljáró bíróság felé azt az indítványt tette, hogy a Szegedi Törvényszék ítéletét eljárási jogszabálysértés és megalapozatlanság miatt helyezze hatályon kívül és utasítsa a másodfokú bíróságot új eljárás lefolytatására.

Fellebbezésében a főügyészség törvénysértőnek tartja a Szegedi Törvényszék ítéletének jogcímét és ezzel összefüggő azon megállapítását, amelyek elsősorban azzal indokolják a felmentő rendelkezést, hogy az ügyészség a szükséges bizonyítás felvétele érdekében nem tett indítványokat, mulasztott. Ezzel összefüggésben a főügyészség a fellebbezésében megállapítja, hogy a Szegedi Járásbíróság a szükséges bizonyítást felvette, megalapozott tényállást hozott, az ügyészség indítványával egyezően állapította meg a vádlottak bűnösségét.

A másodfokon eljáró Csongrád Megyei Főügyészség a Szegedi Törvényszék előtti eljárásban az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt annak megalapozottsága és törvényessége miatt. A megalapozott és törvényes elsőfokú ítélet helybenhagyására irányuló ügyészi indítvány esetén szükségtelen és indokolatlan további bizonyítás felvételének indítványozása.

A Kúria döntése folytán az ügyészi fellebbezésről a Pécsi Ítélőtábla fog harmadfokú eljárásban dönteni, amelyre figyelemmel a hatályos eljárási szabályoknak megfelelően a főügyészség fellebbezését a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség útján terjesztette elő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.