Közélet

A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke szerint nem gond, ha egy védőügyvéd felesége a bíró, aki dönt a vitás ügyben

A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke szerint nem gond, ha egy védőügyvéd felesége a bíró, aki dönt a vitás ügyben

2020. február 6., csütörtök
A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke szerint nem gond, ha egy védőügyvéd felesége a bíró, aki dönt a vitás ügyben

Dr. Kertész Józseffel (KJ), a Szegedi Ügyvédi Kamara elnökével készítettünk egy rövid interjút az elmúlt napok sajtóhírei miatt, amelyek szerint szoros, esetenként családi kapcsolatok állnak fenn szegedi ügyvédek, jogászok és egyes bírók között. Ezen ügyvédeket pedig "előszeretettel" alkalmazza az önkormányzat, vagy önkormányzati cégek a sajtóhírek szerint. Az elnök szerint semmi gond nincs azzal, ha családi összefonódások vannak ügyvédek és bírók között. Az interjút a könnyebb olvashatóság miatt rövidítettük és szerkesztettük, de a végén a teljes beszélgetés - vágatlanul - meghallgatható.

SzegedMa: A Kamara kezdeményez-e bármilyen, akár etikai vizsgálatot azért, mert kiderült, hogy számos ügyvéd, jogász (akik az önkormányzatnak vagy cégeinek dolgoznak) szoros, akár családi viszonyt ápolnak bírókkal, akik dönthetnek vitás ügyekben?KJ:

Nem, semmilyen vizsgálatot nem kezdeményeztünk, mert az nem etikai vétség, hogy egy ügyvédet valamilyen családi kötelék (akár házastársi) fűz egy bíróhoz.

Ön szerint nem aggályos, hogy egyértelmű, szoros, személyes, néhol családi kapcsolatok vannak szegedi ügyvédek és bírók között? 

Nem aggályos. Mert egy jogi képviselő nem jár el olyan ügyben, amelyben a bíró felesége, vagy élettársa érintett és fordítva.

(Kiderült, a Szeviép-perben az egyik másodfokon felmentett vádlott, P. László védőügyvédjének a felesége a Szegedi Törvényszék büntető kollégiumának a vezetője - a szerk.)

Honnan lehet biztos abban az átlagember, akinek mondjuk az önkormányzattal (vagy valamely önkormányzati céggel) akad jogi problémája, hogy az ügyében elfogulatlan ítélet születik?

Mi köze az önkormányzatnak a bírósághoz? A bíróság csak a törvényes keretek között hozhatja meg a döntését és ha ezzel a döntéssel valakinek gondja van, akkor van lehetőség az ítélet felülvizsgálatára, fellebbezésre. Borzalmas képeztársítás az, ha valaki szerint azért, mert a szegedi önkormányzatnál egy ügyvéd képviseletet lát el, az már biztos pernyertességet jelent. Semmi köze a bíróságnak az önkormányzathoz.

Helyes döntésnek tartja, hogy a Szegedi Ítélőtáblát most kizárták a Szeviép-ügyből, és harmadfokon Pécsen folytatódik az ügy?

"Szakmai véleményem szerint ez nagyon helyes, már korábban be kellett volna jelenteni az elfogultságot. A magánvéleményem szerint ez azért felháborító, mert országos cikksorozatot indítottak ebből az ügyből, ez már nem is jogi ügy, hanem politikai."

Ezért most így próbálják az érzelmeket csitítani, hogy elviszik az ügyet a megyéből. Nagyon helyes! El kellett volna már korábban vinni, már amikor az egész ügy elindult.

Ön szerint helyesen jártak el a szegedi bírók, hogy nem jelentettek összeférhetetlenséget korábban?

"Szerintem helyesen jártak el, ha ők ezt nem érezték. Ha nem volt olyan érzésük, hogy elfogultak, akkor minden további nélkül letárgyalhatták."

Az ítéleteket pedig olvasva - ügyvédi véleményem szerint - rendkívül korrekt ítélet született. Mert nem azt mondta a Szegedi Törvényszék, hogy ártatlanok a Szeviép-vádlottak. Hanem azt mondja, hogy nem nyert szerintük bizonyítást a bűnösségük. És ez óriási különbség.

(A végeredmény szempontjából ez nem tűnik akkora különbségnek egy laikus számára, ugyanis felmentéssel járt ez a mostani ítélet; ami azonban szöges ellentétben volt az elsőfokú ítélettel, amely sok éves letöltendő börtönbüntetésre ítélte a vádlottakat - a szerk.)

Ha Ön beperelne engem és kiderülne, hogy az én védőügyvédem felesége a bíró, akkor az Ön szerint tisztességes eljárás lenne?

"Minden további nélkül!"

Nekem olyan bizalmam van a bíróság irányába, 43 év ügyvédkedés után, hogy el sem hiszi. Én még soha, egyetlen ügyben sem éreztem elfogultságot itt Csongrád megyében.


A teljes és vágatlan interjút itt tudja meghallgatni: https://szegedma.hu/wp-content/uploads/2020/02/KerteszJozsef_elnok.mp3

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.