Közélet

A Nemzetiségek Házában kiderül, hogy mi a martenica

A Nemzetiségek Házában kiderül, hogy mi a martenica

2020. február 27., csütörtök
A Nemzetiségek Házában kiderül, hogy mi a martenica

A bolgár közösség szervezésében martenica-készítő foglalkozást tartanak a Nemzetiségek Házában február 29-én, szombaton 10 órától.

A martenica egy fehér és vörös fonalból készített díszítés, amit a bolgárok március 1-éjétőlhordanak. A hagyomány szerint a martenicát addig kell viselni, amíg az ember egyköltöző madarat (gólyát, fecskét) nem lát, ekkor a martenicát le kell venni és egy virágzófára kell kötni, hogy egész évben egészségesek, boldogok és szerencsések legyünk. A martenicát mindig ajándékként adják a bolgárok a családtagoknak, barátoknak, kedvesismerősöknek. Az emberek soha nem vesznek martenicát saját maguknak. Ruhára tűzve,vagy a csukló köré tekerve szokás hordani.A martenica lehet karkötő, piros és fehér bojtból, vagy piros és fehér apró bábuból állódíszítés, utóbbiak neve Pizso és Penda. A martenicában a fehér szín a tisztaság és aboldogság jelképe, míg a vörös szín az életet, az életerőt jeleníti meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.