Közélet

"A kommunizmus fő fegyvere a félelem volt"

"A kommunizmus fő fegyvere a félelem volt"

2020. február 25., kedd
"A kommunizmus fő fegyvere a félelem volt"

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek Szegeden, a Glattfelder Gyula téren Kliegl Sándor művész szobránál.

A megemlékezésen beszédet mondott Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke. – A kommunizmus a velünk élő múlt. Ma azért jöttünk össze, hogy fejet hajtsunk a kommunizmus áldozatai előtt. Hosszú évtizedekig feledésre ítélték azon százezrek emlékezetét is, akik eltűntek a gulágon – mondta Bartók. Az emléknapot 2000-ben az első Orbán-kormány tűzte február 25-re, ugyanis 1947-ben ezen a napon fogták el és szállították a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Kovácsot kilenc évig tartották fogva.

– Hogy mennyien voltak, akik a kommunizmus áldozatául estek, azt a mai napig nem tudja pontosan megmondani senki. Még sokan vannak, akik elszenvedői voltak a kommunista önkénynek. Gyermekeink és unokáink már csak a történelemkönyvekből ismerhetik meg a kor történeteit. Felelősségünk tenni azért, hogy megtudják az igazságot, kötelességünk elmondani, hogy milyen áldozatokat kellett meghoznia népünknek – hangsúlyozta Bartók Csaba, aki szerint az emlékezéssel megtanítjuk gyermekeinknek az igazságot arról a korról.

– Harminc év elteltével is emlékszünk, milyen volt a zsarnokság és tudjuk, milyen volt, amikor a szabadságért harcolnunk kellett. Ma Magyarországon szabadságban és biztonságban élhetünk. Mi magyarok akarunk lenni – osztotta meg gondolatait az összegyűltekkel Bartók, ezután arról beszélt, hogy a 2010-ben megalkotott alaptörvény szerint az emberiségellenes bűnök soha nem évülnek el.

– Köszönjük nemzetünk ismert és kevésbé ismert hőseinek, hogy ma szabadságban élhetünk – zárta beszédét az elnök.

Ezután Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) tiszteletbeli elnöke mondott beszédet. – A kommunizmus szerencsére bukott eszme.

A kommunizmus fügefalevelével takarták el szégyenteljes tetteiket a kommunisták. De nem a kommunizmus ölt, hanem a kommunisták, akik előtte lehet, hogy nyilasok voltak – mondta Surján,

aki felidézte Kovács elfogásának előzményeit és körülményeit is. – A kommunizmus fő fegyvere a félelem volt – jelentette ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.