Egyetem

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen

2020. január 23., csütörtök
Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), szombaton a résztvevők betekinthetnek a laboratóriumokba, maguk is végezhetnek kísérleteket, amelyek jó része az idén hatvanéves lézerrel kapcsolatos - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az SZTE Fizikai Intézetének Dóm téri épületében két helyszínen mutatnak be látványos és többségében kipróbálható kísérleteket, szimulációkat. A látogatók - akik közt a korábbi esztendőkben a diákok mellett szép számmal voltak szülők s más idősebb érdeklődők - számára sok érdekességre fény derül, amit a lézerről tudni érdemes. Szabó Gábor akadémikus, a szegedi lézeres kutatóintézet vezetője bemutatja azt a hat évtizedes tudományos folyamatot, amely Theodore H. Maiman 1960. május 16-i, első lézeres kísérletétől elvezetett a szegedi ELI-ALPS megnyitásáig. Szó esik a 3D-nyomtatáshoz és a szkenneléshez használt lézerekről, a nagy felbontású optikai mikroszkópokról, és kiderül, miként használható a lézertechnológia a gravitációs hullámok méréséhez.

A résztvevők kísérletezhetnek a színes lézerrel, megtudhatják, hogyan dolgoznak a szegedi csillagászok, mire használható a fénycsipesz, mit jelent a Moire-fényképezés, de mobil autóemissziós mérőállomás is működik majd az udvaron.

Ezen a napon az egyetem fizikai laborjai közül is néhányba bepillanthatnak a vendégek, így például a nagyintenzitású lézerlaboratórium kisebb csoportokban fogadja majd a látogatókat. A Fizika Napján részt vesznek korábbi hallgatók, akik beszámolnak arról, milyen széles körben hasznosítható az egyetemen szerzett tudás.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.