Közélet

Nagyon cuki az év első szülöttje a Vadasparkban

Nagyon cuki az év első szülöttje a Vadasparkban

2020. január 8., szerda
Nagyon cuki az év első szülöttje a Vadasparkban

Újév napján született meg az új év első szülöttje a Vadasparkban, amely nem más, mint egy fehérfejű selyemmajom.

Az európai fajmentő tenyészprogram keretében (EEP) tavaly állt össze a németországi Rostockból származó anya és a lengyelországi Krakkóból érkezett apa, így első szülöttüknek örvendhetünk mi is, nemcsak a szülei. Láthatóan nagy gonddal óvják, nevelik a csemetéjüket az állatkert trópusi házában, amelynek a látogatók is tanúi lehetnek, ha csendben közelítik meg a tartóhelyüket. A kölyköt az anyja elsősorban szoptatni veszi át, az utódot többnyire az apa hurcolja magán – ahogy ez a karmosmajmok tradícióinak legjobban megfelel.

A fehérfejű selyemmajmok nem Amazóniában, hanem az Atlanti-óceán partvidékének esőerdeiben élnek, Brazília délkeleti részén. Bár kevésbé aggasztó a helyzetük a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listája szerint, a természetes populációik létszáma csökken. Ennek fő oka az Atlanti-partvidék esőerdeinek gyors ütemű fogyatkozása, egyes régiókban az eredeti erdőterületnek mindössze 6,8%-a maradt meg. A házi kedvencként való befogásuk szintén veszélyezteti őket. Az állatkertekben a fajmegmentési programnak köszönhetően stabil a létszáma, Európában mintegy 250 egyede él 53 állatkertben. A sikerhez nagymértékben hozzájárult Dr. Gősi Gábor, akik hajdan a Vadaspark igazgatójaként és egyben nemzetközileg is elismert szakemberként hosszú évig vezette a faj tenyészprogramját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.