Illegális bevándorlás

Munkába állt a járőrhajó a Tiszán Szegednél - videó!

Munkába állt a járőrhajó a Tiszán Szegednél - videó!

2020. január 14., kedd
Munkába állt a járőrhajó a Tiszán Szegednél - videó!

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred a rendőrséggel együttműködve hétfőtől folyamatos járőrözést hajt végre a Tiszán a vízi forgalom ellenőrzése és az államhatár jogellenes átlépésének megakadályozása érdekében.

Az illegális határátlépők nagy számban a Tisza folyón és a Holt-Tiszán keresztül próbálják meg átlépni Magyarország határát, csónakok és egyéb vízi járművek segítségével. Ezért az Országos Rendőr-főkapitányság – a határ Csongrád megyei szakaszán kialakult helyzetre való tekintettel– a Magyar Honvédség Parancsnokságának segítségét kérte. Ennek eleget téve a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred “Baja” járőrhajója hétfőtől folyamatos járőrözést hajt végre a Tisza kijelölt területén, Szeged térségében.

Gajdos Milán hadnagy, kommunikációs tiszt elmondta, hogy a katonák elsődleges célja a határsértő csónakok megállítása lesz, valamint az illegális határátlépések megakadályozásában is részt vesznek, a rendőrséggel szoros együttműködésben.

A hadnagy hozzátette: alakulatuk a tűzszerész és a hadihajós feladatokat illetően is számtalanszor bizonyította már, hogy valós műveleti képességekkel rendelkezik. A hadihajós katonák kiképzésük és gyakorlataik során is folyamatosan gyakorolják a folyami járőrözési feladatokat. A katonák a déli határszakaszon is minden erejükkel azon lesznek, hogy végrehajtsák a számukra elrendelt feladatot. A Baja tűzszerész járőrhajó nagyon jó manőverezési képességekkel rendelkezik, sekély vízben is képes haladni. Emellett vannak rajta éjjellátó berendezések és reflektorok is, így a katonák éjszaka vagy sötétedést követően is képesek ellátni a számukra meghatározott feladatot. A hajót szombaton közúton szállították a fővárosi hadikikötőből Kiskörére, ahonnan a Tiszán haladt tovább a Kisköre Vízlépcső-Szeged útvonalon. Íme egy videó erről: https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=bAjE2G1I7z8&feature=emb_logo

(honvedelem.hu, kiemelt kép: Czeglédi Zsolt/MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.