“Még nem lőttem, de már nagyon várom!” – Birkás Balázs egy napja a katonaságnál

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A SzegedMA elsőként számolt be arról, hogy Birkás Balázs, az NKM Szeged VE világ- és Európa-bajnok kajakosa katonai kiképzéssel színesíti az olimpiára való felkészülését. Megnéztük, hogy miből áll a 23 éves sportoló egy napja a katonaságnál.

“Még nem lőttem, de már nagyon várom!” – mondta mosolyogva Birkás Balázs a soron következő kiképzés előtt, gépfegyverrel a kezében.

A kiképzés sajtónyilvános része közös bemelegítéssel kezdődött, majd közelharccal folytatódott. A bemelegítést követően a 23 éves sportoló elmondta, a testmozgás és a katonai alapkiképzés hasznossága mellett azért is jó ez a program, mert új embereket ismerhet meg, ráadásul kellően színessé teszi számára az olimpiára való felkészülést, emellett pedig eleget tehet hazafias kötelességeinek is.

Az NKM Szeged VE kiválósága az önkéntes területvédelmi tartalékos képzésben vesz részt.

“Ez a képzés tíz modulból áll, amelyek elvégzése után fakultatív jelleggel részt vehet különböző tanfolyamokon. Természeti katasztrófa esetén berendelhető, erre és az oktató modulokra is anyagi juttatás jár.” tudtuk meg Patonai Gergely zászlóstól.

“A tíz modul az alapképzés anyagát bontja szét tízszer két napra. Ezeket péntekenként a délutáni órákban, illetve szombatonként a nappali órákban tartjuk. Az önkéntesek ezzel gyakorlatilag ugyanazt a tudásanyagot kapják meg, mint korábban a sorállomány, illetve a jelenleg is szolgálatot teljesítő aktív, hivatásos szolgálatot teljesítő állomány.” – fogalmazott. Hozzátette, az igényektől függően egy évben két-három ilyen kiképzést hajtanak végre.

Előző sztori

Oda Hosszú Katinka 6 és féléves veretlensége

Következő sztori

Egyre többen veszik igénybe a személyi kedvezményt