Közélet

Lépett az OBH a Szeviép-vezéreket felmentő, Botkáékkal pacsizó bírók ügyében

Lépett az OBH a Szeviép-vezéreket felmentő, Botkáékkal pacsizó bírók ügyében

2020. január 6., hétfő
Lépett az OBH a Szeviép-vezéreket felmentő, Botkáékkal pacsizó bírók ügyében

Komoly következményei lettek a PestiSrácok.hu oknyomozásának és cikksorozatának, amelyben bemutatták, Botkáék által pénzelt bíró és egy szegedi, önkormányzati polgári lakást potom pénzért megszerző tanácsvezető mentette fel tavaly év végén a Szeviép-vezéreket, akiket így futni hagyott az a testület, amely érintettség okán nem is tárgyalhatta volna az ügyet.

A

PestiSrácok mai cikkében

azt is bemutatták, hogy Nóvé Ágnes bírónő családi cége két nappal a felmentő ítélet előtt adott le számlát Botka Lászlóéknak, akik az ítélet után fizettek is. Az Országos Bírósági Hivatal a lap megkeresésére azt válaszolta, hogy decemberi cikkeik után fegyelmi eljárás indult abüntető ügyeket kiszignáló büntető kollégium vezető-helyettes ellen, akit azügykiosztási jogkörétől is megfosztottak. A lapnak a Szeviép-ügyben ma megjelent írásával kapcsolatban az OBH elnöke újabb vizsgálatot kezdeményezett. Dr. Senyei György arról is biztosított, hogy a Szegedi Törvényszéken a kinevezési jogkörébe tartozó bírósági vezetők esetleges felelősségét személyesen vizsgálja ki. Kiderült az is, a portál tényfeltárásának hatására az OBH elnöke érvénytelenítette a Szegedi Törvényszék elnökének újrázó pályázatát. A lapnak küldöttindoklásban azt írják, hogy mivel éppen a pályáztatás és a pályázat elbírálása időszakában vált szükségessé vizsgálatok lefolytatása törvényesség és személyes felelősségek kérdésében, így amíg a vizsgálatok nem zárultak le, addig az elnök nincs abban a helyzetben, hogy a vezetői állás betöltéséről döntsön.

A következőkben a PestiSrácok írása olvasható:

Korábbi cikkeinkben

bemutattuk, hogy két olyan bíró is tagja volt a Botka beszállítóinak számító Szeviép-vezéreket felmentő bírói tanácsnak, akik lekötelezettjei a szegedi szocialista városvezetésnek. Az egyik bírónő,

Nóvé Ágnes és férje építőipari cége 800 milliós megrendelést kapott

a várostól a Szeviép-ügy másodfokú tárgyalása előtt. A tanácsvezető bíró,

Kovalcsik Éva 12,4 millió forintért vásárolhatott meg egy 100 négyzetméteres polgári lakást Szeged korzóján,

amit már akkor 21 millióra értékeltek, de ma legalább 50 milliót ér, ráadásul a bírónő nyolc napig volt tulajdonosa a lakásnak, utána eladta, hogy mennyiért, az rejtély. Azt is bemutattuk, hogy a büntetőügyeket, így

a Szeviép ügyet is az egyik vádlott védőjének felesége szignálta ki, aki ráadásul az önkormányzati cégek jogásza

.

Mindezek kapcsán azt is felvetettük, hogy olyan, a törvényszéken belül ordító összeférhetetlenségeket tussoltak el és ezek ellenére folytattak le büntetőeljárásokat, hogy mindenképpen felmerül a Szegedi Törvényszék elnökének személyes felelőssége is.

Megkérdeztük az OBH-t, hogy a történtek után a posztján maradhat-e a szegedi elnök, miután a törvényszék elnökének felelőssége is felmerül, hiszen több olyan ordító összeférhetetlenség ellenére tárgyalta le ez a bírói tanács, illetve ezek a bírák az ügyet, hogy az az elnöki felelősséget is felveti.Befogadták-e a pályázatát? – kérdeztük. Arra is kíváncsiak voltunk, hogyaz elmúlt hetekben jutott-e valamire az OBH elnökének utasítására lefolytatott belső vizsgálat, hiszen az információk birtokában mi néhány nap alatt találtunk rá az aggodalomra okot adó adatokra. Válaszában az OBH elnöke azt írja, hogy a Szegedi Törvényszék elnöke a kinevezési jogkörébe tartozó büntető-kollégium vezető-helyettessel szemben fegyelmi eljárást indított.Az ügyek kiosztásában a büntető kollégium vezető-helyettes az a dr. Nagy Andrea, akinek férje a Szeviép-ügy egyik vádlottjának a védője, egyben a szegedi önkormányzati cégek jogásza. A mai cikkünkben feltárt, szegedi önkormányzat és Nóvé Ágnes bírónő családi cége közötti ügyletek, dátumok, kifizetések kapcsán újabb vizsgálat indult.
A Szegedi Törvényszék elnöki álláshelyére kiírt pályázatot eredménytelenné nyilvánítottam és hat hónapi időtartamra a pályázó korábbi elnököt bíztam meg az elnöki feladatok ellátásával. A Szegedi Törvényszéken a kinevezési jogkörömbe tartozó bírósági vezetők esetleges felelősségét kivizsgálom – írja dr. Senyei György.
Az OBH elnöke azt is megjegyzi, hogy a Szeviép-ügyben harmadfokon teljes felülvizsgálatra van lehetőség, a fellebbviteli érvelésbe pedig a sajtóban megjelent tényállásokat is be tudják vonni. Mutatjuk az elnöki pályázat érvénytelenítésének OBH elnöki indoklását :

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.