Írjon nekünk

Közélet

Különös időzítéssel számlázott a Szeviép-per bírájának cége

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

2018 októberében Nóvé Ágnes és férje cégének részvételével kezdődött el a zöld város projekt belső-tarjáni beruházása 180 napos határidővel, majd tavaly novemberben módosították a határidőt 2019. szeptemberre – írja a Pesti Srácok. A hírportál birtokába jutott dokumentumok szerint azonban ennél különösebb időzítéssel, a Szeviép-per másodfokú tárgyalásai közötti két napban keletkezett a kivitelező konzorcium számlája, amelyet egy héttel később érkeztetett és ki is fizetett az önkormányzat.

Korábban csak annyit derült ki, hogy Nóvé Ágnesnek, a Szegedi Törvényszék bírájának a férjével közösen van egy Éptárker Kft. nevű építőipari vállalkozása, amely a Szeviép-ügy ítélete előtt három munkát is kapott Szeged városától. Az összértéket maga Botka László hozathatta nyilvánosságra. Nóvé bírónő családi vállalkozása több mint 800 millió forint közpénzzel lett gazdagabb a szegedi városvezetésnek hála, véletlenül éppen a felmentő Szeviép-ítélet előtt.

A dokumentumokból egészen megdöbbentő véletlenek, vagy épp tudatos időzítés rajzolódik ki. Az is egyértelműen kiderül, hogy többször is módosították az eredeti szerződésben lejegyzett határidőket, ahogy a Szeviép-ügy is húzódott és nyúlt, mint a rétes.

A bírói pulpitus jobb szélén Nóvé Ágnes a Szeviép-per másodfokú ítéletének hirdetésekor. Fotó: Kovács Ferenc

A három elnyert vagy inkább megkapott projekt közül a legnagyobb a zöld város projekt, amelyet egy másik céggel konzorciumban nyert el Nóvé bírónő cége. Az összesen 1 milliárdos költségvetésű projektben a szerződés szerint bruttó 950 millió 135 ezer 146 forint jutott az Éptárkernek. Ebből a nettó vállalkozói díj 722 millió 838 ezer 560 forint volt. A szerződést 2018. szeptember 21-én kötötték, eredetileg 180 napos átadási határidővel.

2019. szeptember 16-án született meg az első módosítás, amiből kiderül, hogy a munkaterületet 2018 október elején adták át, tehát a munkának június végére el kellett volna készülnie. Aztán különböző kifogások okán nem csak a határidőt tolták ki két hónappal, hanem a vállalkozó ilyen-olyan többletköltségeit is megállapították, ami a tartalékkeret terhére az eredeti összegen felül további csaknem 10 millió forintot jelentett közpénzből.

2019. november végén, két héttel a Szeviép-ítélet előtt egy második módosítást is aláírtak, méghozzá személyesen Botka László… A határidőt többletmunkákra való hivatkozással 2019. szeptember 20-ra tolták ki, és újabb milliós többletköltségeket is rögzítettek.

Összességében elmondható, hogy eredetileg 180 naposra tervezett kivitelezést még egyszer annyival megtoldották. Ilyenkor az a gyakorlat, hogy a vállalkozó kötbért fizet, nem pedig többletköltségeit számolja el.

Nemcsak a város szegedi adófizetők pénzéből gyakorolt úri gesztusa szúr szemet a dokumentumokon, hanem a dátumok is. Részletes teljesítési igazolás árulja el, hogy az Éptárker a munkát november 5-e előtt befejezte, aznap már a teljesítést igazolta a hivatal. A számlát valamiért mégis csak több mint egy hónappal később, december 11-én állították ki. Két nappal a Szeviép-ügy ítélethirdetése előtt. Botkáék beszállítóinak felmentését ugyanis december 13-án mondták ki Nóvéék a Szegedi Törvényszéken. Pár napra rá, december 17-én érkeztette is a számlát a hivatal, másnap pedig a fizetést is visszaigazolták.

A Pesti Srácok szerint azonban további részletek is kiderülhetnek az Éptárker és Nóvé bírói tevékenységével összefüggésben.

Lejárt a szegedi törvényszék elnökének mandátuma, de újra pályázott

Közben azt is megtudtuk, hogy a Szegedi Törvényszék elnökének, Dr. Tárkány-Szűcs Babettnek az elnöki megbízatása éppen most járt le, de a Pesti Srácok értesülései szerint újból megpályázta a posztot. A portál megkérdezte az OBH-t, hogy a történtek után, amelyekben a törvényszék elnökének felelőssége is felmerül, hiszen több olyan ordító összeférhetetlenség ellenére tárgyalta le ez a bírói tanács, illetve ezek a bírák az ügyet, hogy az az elnöki felelősséget is felveti, várható-e, hogy az elnök asszony továbbra is a posztján marad? Befogadták-e a pályázatát?

Arra is kíváncsiak voltak, hogy az elmúlt hetekben jutott-e valamire az OBH elnökének utasítására lefolytatott belső vizsgálat – hiszen az információk birtokában a hírportál néhány nap alatt rátalált az aggodalomra okot adó adatokra, a belső vizsgálatra ennél jóval több volt már mostanáig is.

Tovább olvasom

Közélet

Lassan egy hete várjuk a hajléktalanellátó válaszait

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Múlt hét csütörtökön küldtünk kérdéseket, de még nem kaptunk válaszokat.

Tovább olvasom

Közélet

Gulyás Gergely: Változatlanok maradnak a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától.

Tovább olvasom

Közélet

Élőben veszett össze Ujhelyi és Deutsch az ATV-ben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Azon vitatkoztak, hogy adott-e Brüsszel pluszforrásokat a járvány elleni védekezésre, vagy sem.

Tovább olvasom

Aktuál