Közélet

Különös időzítéssel számlázott a Szeviép-per bírájának cége

Különös időzítéssel számlázott a Szeviép-per bírájának cége

2020. január 6., hétfő
Különös időzítéssel számlázott a Szeviép-per bírájának cége

2018 októberében Nóvé Ágnes és férje cégének részvételével kezdődött el a zöld város projekt belső-tarjáni beruházása 180 napos határidővel, majd tavaly novemberben módosították a határidőt 2019. szeptemberre – írja a Pesti Srácok. A hírportál birtokába jutott dokumentumok szerint azonban ennél különösebb időzítéssel, a Szeviép-per másodfokú tárgyalásai közötti két napban keletkezett a kivitelező konzorcium számlája, amelyet egy héttel később érkeztetett és ki is fizetett az önkormányzat.

Korábban csak annyit derült ki, hogy Nóvé Ágnesnek, a Szegedi Törvényszék bírájának a férjével közösen van egy Éptárker Kft. nevű építőipari vállalkozása, amely a Szeviép-ügy ítélete előtt három munkát is kapott Szeged városától. Az összértéket maga Botka László hozathatta nyilvánosságra. Nóvé bírónő családi vállalkozása több mint 800 millió forint közpénzzel lett gazdagabb a szegedi városvezetésnek hála, véletlenül éppen a felmentő Szeviép-ítélet előtt. A dokumentumokból egészen megdöbbentő véletlenek, vagy épp tudatos időzítés rajzolódik ki. Az is egyértelműen kiderül, hogy többször is módosították az eredeti szerződésben lejegyzett határidőket, ahogy a Szeviép-ügy is húzódott és nyúlt, mint a rétes.

A bírói pulpitus jobb szélén Nóvé Ágnes a Szeviép-per másodfokú ítéletének hirdetésekor. Fotó: Kovács Ferenc

A három elnyert vagy inkább megkapott projekt közül a legnagyobb a zöld város projekt, amelyet egy másik céggel konzorciumban nyert el Nóvé bírónő cége. Az összesen 1 milliárdos költségvetésű projektben a szerződés szerint bruttó 950 millió 135 ezer 146 forint jutott az Éptárkernek. Ebből a nettó vállalkozói díj 722 millió 838 ezer 560 forint volt. A szerződést 2018. szeptember 21-én kötötték, eredetileg 180 napos átadási határidővel. 2019. szeptember 16-án született meg az első módosítás, amiből kiderül, hogy a munkaterületet 2018 október elején adták át, tehát a munkának június végére el kellett volna készülnie. Aztán különböző kifogások okán nem csak a határidőt tolták ki két hónappal, hanem a vállalkozó ilyen-olyan többletköltségeit is megállapították, ami a tartalékkeret terhére az eredeti összegen felül további csaknem 10 millió forintot jelentett közpénzből.

2019. november végén, két héttel a Szeviép-ítélet előtt egy második módosítást is aláírtak, méghozzá személyesen Botka László… A határidőt többletmunkákra való hivatkozással 2019. szeptember 20-ra tolták ki, és újabb milliós többletköltségeket is rögzítettek. Összességében elmondható, hogy eredetileg 180 naposra tervezett kivitelezést még egyszer annyival megtoldották. Ilyenkor az a gyakorlat, hogy a vállalkozó kötbért fizet, nem pedig többletköltségeit számolja el. Nemcsak a város szegedi adófizetők pénzéből gyakorolt úri gesztusa szúr szemet a dokumentumokon, hanem a dátumok is. Részletes teljesítési igazolás árulja el, hogy az Éptárker a munkát november 5-e előtt befejezte, aznap már a teljesítést igazolta a hivatal. A számlát valamiért mégis csak több mint egy hónappal később, december 11-én állították ki. Két nappal a Szeviép-ügy ítélethirdetése előtt. Botkáék beszállítóinak felmentését ugyanis december 13-án mondták ki Nóvéék a Szegedi Törvényszéken. Pár napra rá, december 17-én érkeztette is a számlát a hivatal, másnap pedig a fizetést is visszaigazolták.

A Pesti Srácok szerint azonban további részletek is kiderülhetnek az Éptárker és Nóvé bírói tevékenységével összefüggésben.

Lejárt a szegedi törvényszék elnökének mandátuma, de újra pályázott

Közben azt is megtudtuk, hogy a Szegedi Törvényszék elnökének, Dr. Tárkány-Szűcs Babettnek az elnöki megbízatása éppen most járt le, de a Pesti Srácok értesülései szerint újból megpályázta a posztot. A portál megkérdezte az OBH-t, hogy a történtek után, amelyekben a törvényszék elnökének felelőssége is felmerül, hiszen több olyan ordító összeférhetetlenség ellenére tárgyalta le ez a bírói tanács, illetve ezek a bírák az ügyet, hogy az az elnöki felelősséget is felveti, várható-e, hogy az elnök asszony továbbra is a posztján marad? Befogadták-e a pályázatát? Arra is kíváncsiak voltak, hogy az elmúlt hetekben jutott-e valamire az OBH elnökének utasítására lefolytatott

belső vizsgálat

– hiszen az információk birtokában a hírportál néhány nap alatt rátalált az

aggodalomra okot adó adatokra

, a belső vizsgálatra ennél jóval több volt már mostanáig is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.