Lefújták fekete festékkel a Marx-domborművet

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Valaki megpróbálta végképp eltörölni a múltat.

A Mars tér a rendszerváltás előtt Karl Marx német filozófus nevét viselte. A Kommunista kiáltvány szerzőjének emlékét egy dombormű is őrzi a tér egyik házának oldalában. Pár évvel ezelőtt valaki vastag betűkkel felírta az alkotás alá, hogy „Elég volt!!”, úgy tűnik azonban, hogy mégsem volt elég – már ami a rongálást illeti –, ugyanis a napokban valaki fekete festékkel is lefújta a marxizmus atyjának fejét.

Sarló és kalapács Szegeden

Szegeden egyébként több helyen is találkozhatunk a kommunizmus hagyatékával: az egyik Rókusi körúti tízemeletes panelház oldalában például évtizedek óta ott figyel egy sarló és kalapács. Emellett pedig több olyan utcanévtábla is van a mai napig, amely egykor a kommunista diktatúrához szorosan fűződő személyek nevét viselték, majd aztán a városvezetés minimális változtatást – olykor egy-egy betűt, vagy éppen semmit – eszközölt rajta. Így találkozhatunk Tápén Dobi Istvánról Dobó Istvánra keresztelt utcával, vagy éppen Zsukovról Zsukovra átnevezett térrel.

(Fotó: Kovács Ferenc)

Ez a Zsukov, nem az a Zsukov

Ez utóbbi esete igazán érdekes, hiszen a tér eredetileg Zsukov marsallról kapta a nevét. De mivel a 2013 januárjában életbe lépett helyi önkormányzatokról szóló törvény szó szerint tartalmazza, hogy közterület vagy közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, továbbá olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal, kénytelenek voltak azt megváltoztatni. Így ma már a tér Gennagyij Zsukov professzor nevét viseli.

Előző sztori

Pénzt kér az önkormányzat a parkolásért az új klinikánál is

Következő sztori

Mégis eljárás indult Donáth László ellen szeméremsértés miatt