Közélet

Készpénzmentesek lehetnek az iskolák

Készpénzmentesek lehetnek az iskolák

2020. január 8., szerda
Készpénzmentesek lehetnek az iskolák

A tanulók pénzügyi tudatosságát erősítheti, hogy az ország összes iskolájára kiterjedhet a készpénzmentesség - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Balogh László a pénzügyi felkészültséget éppoly fontosnak nevezte, mint a digitális készségek fejlesztését, mivel segít elkerülni számos csapdahelyzetet, felismerni az előnyös helyzeteket, megalapozni a felnőtt életet és az egész életen át tartó gyarapodást. A szemléletformáláshoz - tette hozzá - az online fizetési lehetőségek is hozzájárulhatnak, a Készpénzmentes iskola program ezért kilépett a kísérleti szakaszból, és mostanra már csaknem 70 intézményre terjed ki. A tanulók körében a visszajelzések alapján már néhány hónap alatt jelentősen nőtt a készpénzmentesség elfogadottsága azokban az iskolákban, amelyekben megnyílt a lehetőség a bankkártyás fizetésre - közölte a helyettes államtitkár. A 2018 őszén indított program kártyaolvasók telepítésével és online felületek kialakításával biztosítja a készpénzmentes iskolai befizetéseket. Balogh László megjegyezte, hogy az iskolai pénzmozgások készpénzmentesítése az adminisztrációs terheket is csökkenti, ezért abban bízik, hogy nem csak a fenntartókkal és az intézményvezetőkkel, hanem az intézményekben működő vállalkozókkal is mindenütt meg lehet egyezni a POS-terminálok (bankkártyás fizetést biztosító berendezések) telepítéséről.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a pénzügyi ismeretek a szakképzés minden területén beépültek a tananyagba. Pölöskei Gáborné arra is számít, hogy a szeptembertől induló ösztöndíjrendszer is erősíti a tanulókban a felelős gazdálkodói szemléletet.

Utóbbi - mint fogalmazott - az intézményekkel szemben is elvárás, így arra számít, hogy a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum (BGSZC) online terembérlési rendszerét a többi központhoz, sőt más fenntartóhoz tartozó intézmények is átvehetik. A Foglalj.be oldal hozzájárul az iskolai infrastruktúra hatékony működtetéséhez a tantermek és tornatermek tanítási időn kívüli értékesítésével, az alkalmazókat pedig fejlesztésre fordítható többletbevételhez juttatja - tette hozzá. Pölöskei Gáborné a Foglalj.be jelentőségét azzal magyarázta, hogy a képzési intézmények szabad termeit csak online értékesítési rendszer teheti széles körben elérhetővé, biztosítva az egyszerű, gyors és átlátható terembérlést.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.