Közélet

Hetvenszeres ólomtartalmat mértek az IKV-s lakás vízében

Hetvenszeres ólomtartalmat mértek az IKV-s lakás vízében

2020. január 31., péntek
Hetvenszeres ólomtartalmat mértek az IKV-s lakás vízében
Nem érkezett válasz sem az IKV-től, sem a Szegedi Vízműtől, ennek ellenére kiderítettük: literenként 700 mikrogramm ólmot mértek az egyik Kolozsvári tér 8. szám alatti önkormányzati lakás vízében.

Múlt héten

cikkeztünk

arról, hogy embertelen körülmények között kénytelenek élni szegediek a Kolozsvári tér 8. szám alatti IKV-s lakóházban. E-mailben megkerestük az IKV-t és a Szegedi Vízművet is, többek között arra voltunk kíváncsiak, mennyi lakbért fizetnek az ott lakók bérleti díjként, valamint mekkora a víz ólomtartalma. Másfél hét alatt sem érkezett válasz, azonban megtudtuk: az egyik lakó egy uniós programon belül bemérette a csapvizét.

Kétféle mintát vettek az ott folyó vízből, az elsőt akkor, amikor a csapot megnyitották. Ebben egészen döbbenetes számot mértek, ugyanis literenként 700 mikrogramm a víz ólomkoncentrációja. Ez azt jelenti, hogy a házon belüli vezetékeken átfolyó víz értéke ennyi. A következő mintát 3-4 perc vízfolyatás után vették, hogy kimutassák, mekkora a bevezető érték, vagyis a házon kívüli vezetékből bejutó víz ólomtartalma. Ennek a mérésnek a literenkénti eredménye 260 mikrogramm.

Az ivóvíz ólomtartalmának egészségügyi határértéke 10 mikrogramm, efölött emberi fogyasztásra és főzésre is alkalmatlan a víz. Az ólom az emberi szervezetbe jutva létfontosságú fémeket, például vasat szorít ki, sejtméregként viselkedik.Az ókortól a késő középkorig az ólom-acetátot édesítőszerként és kozmetikumok alkotórészeként használták, ezzel súlyos köszvényt és egyéb megbetegedéseket okozva. Az ólom idegrendszeri károsodást és agyi elváltozást okoz. A mérgezést fokozza, hogy nem ürül ki a szervezetből. Cikkünk írása közben újra elküldtük kérdéseinket mind az IKV-nak, mind a Szegedi Vízműnek. Amennyiben válaszukat elküldik, azokat közöljük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.