Írjon nekünk

Közélet

Ezek Botka László ígéretei az idei évre

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Újabb felújítások közelítenek a végükhöz, míg más projektek elkezdődhetnek. Idén el kéne kezdeni a déli Tisza-híd tervezését, hogy a 2021-es uniós fejlesztési ciklusban forrást kapjon a város erre a célra. Polgármesteri ígéretből nem volt hiány, kíváncsian várjuk, hogy mi valósul meg belőle.

Botka László polgármester a 2020-as év egyik legfontosabb feladatának a harmadik Tisza-híd tervezésének elkezdését jelölte meg év végi interjújában, amelyet a szeged.hu-nak adott. A polgármester azzal érvelt, hogy csak így használható fel a 2021-ben kezdődő uniós fejlesztési ciklus forrása erre a célra, ehhez pedig egy kombinált közúti és vasúti hidat kell építeni, mert csak erre nyújt támogatást az EU. „Azaz a terveknek tartalmazniuk kell a Makón át Mezőhegyesig, és onnan tovább Békéscsabáig nyúló vasútvonal fejlesztési terveit, de a Makóig tartó tram-train terveit mindenképpen” – fogalmazott Botka.

Tavaly év végén elkezdődött a kézilabdacsarnok építése. A 8300 férőhelyes létesítmény nemcsak az élsportot, hanem az utánpótlásnevelést is szolgálni fogja. A komplexum a 2022-es férfi kézilabda-Eb helyszínéül is szolgáló kézilabdacsarnokot, valamint egy kétpályás edzőcsarnokot is magában foglal. Mellette zajlik az Etelka sori uszoda építése: a 15,5 milliárd forintból épülő komplexum medencecsarnoka természetes megvilágítású lesz, de tévéközvetítéshez alkalmas világítást is kiépítenek benne. A versenymedence 2,2 méter mély, 50 méter hosszú és 25 méter széles lesz 10 sávval, de egy mozgatható válaszfallal kétszer tíz 25 méteres pálya alakítható ki.

Javában zajlik a Stefánia, és a végéhez közelít a múzeum felújítása. Utóbbit az idei Múzeumok Éjszakájára szeretnék befejezni, már látszik a felújított homlokzat, belül pedig a korábbi állandó természettudományos kiállítás termét egybenyitották a mellette lévő kisebb teremmel. Az Alföld és a Tisza élővilágát mutatja be a megújult, interaktív természettudományos kiállítás a meglévő galéria felhasználásával. Interaktív kiállítást állítanak össze a kultúrpalota névadójáról is: ezt a korábbi irodák és a korábbi Móra Ferenc kiállítás helyén alakítják ki. A felújítás után a múzeum kilátójából lesz megtekinthető a Tisza. Ez a projekt 899 millió forint uniós támogatásból és 500 millió forint önkormányzati önerőből valósul meg.

Kívül-belül megújul a Móra Ferenc Múzeum. Fotó: Kovács Ferenc

Szeptemberben kezdődött el a Stefánia felújítása, várhatóan idén nyáron ér véget. A több mint másfél milliárd forintos projektet 850 millió forinttal támogatja az unió, további 710 millió forint önkormányzati forrás. Megújul a szökőkút is: a korábbit 40 év után bontották le, az új közel kétszer akkora vízfelületű lesz, mint elődje. Maga a szökőkút 250 millió forintot tesz ki a büdzséből. Többfunkciós teret alakítanak ki emellett a múzeum előtti parkban, ahol rendezvény- és játszótér is lesz.

Nyáron felmerült a rakpart fejlesztése is, így került újra a kampányszlogenek sorába a “Legyen a Tisza Szeged főutcája”. Az elképzelésekről a szegediek az egykor Lófarának becézett Magyar Ede téren voksolhattak. Botka László azonban kifejtette, nemcsak a rakpartot, hanem a túlsó parton a Lapost is fejlesztené az önkormányzat. Egyelőre azonban arról nincs konkrét információ, hogy melyik látványterv nyerte el a szegediek tetszését és mikor valósulhatnak meg az elképzelések. A polgármester ugyanis azt mondta, a projektre szánt másfél milliárd forintot a 2020-as költségvetésből biztosítanák.

Megkezdődött a részönkormányzatok jelölési szakasza. A helyi önkormányzatokról szóló törvény értelmében valamely településrész sajátos érdekeinek képviseletére településrészi önkormányzatot hozhat létre települési képviselőkből és más, az adott településrészen élő választópolgárokból. Szegeden négy ilyen városrész van: Tápé, Szőreg, Kiskundorozsma és Gyálarét. Tápén az önkormányzat ügyfélszolgálati irodáján január 6-án és 7-én 15-től 18 óráig lehet leadni az ajánlóíveket, Szőregen a polgármesteri hivatal ottani ügyfélszolgálatán 8-án és 10-én délután 3-tól 6-ig. Gyálaréten a művelődési centrumban január 9-én délután 3 és 6 óra között, valamint 11-én 9 és 12 óra között adhatják le ajánlóíveiket a jelöltek. Kiskundorozsmán az önkormányzat helyi ügyfélszolgálatán 13-án és 15-én 15 és 18 óra között várják az íveket.

Már zajlik a geotermikus rendszer kiépítése. Fotó: Kovács Ferenc

Botka László az önkormányzati választási kampány ideje alatt, majd az alakuló közgyűlésen októberben is hangsúlyozta: az oktatási és egészségügyi ellátó rendszer fejlesztése fontos szerepet kap a 2019 és 2024 közötti önkormányzati ciklusban, Szegedet pedig az ország legzöldebb és legegészségesebb magyar városává tenné. Ennek érdekében hosszú távon a teljes tömegközlekedést elektromosra váltaná, illetve a kerékpárosok számát is megemelné. Mindemellett a szén-dioxid-kibocsátást Szegeden azzal csökkentené az önkormányzat, hogy Európa második legnagyobb geotermikus fűtőrendszerét alakítják ki városszerte, ennek a munkálatai már elkezdődtek.

Botka László a választási kampányban és később is hangoztatta: minden szegedi polgármestere szeretne lenni, politikai oldaltól függetlenül. Az alakuló közgyűlésen a városvezető is azt mondta, mindenkivel együttműködik, aki a város érdekeit szolgálja. Év végi interjújában kifejtette, együttműködő a jelenlegi közgyűlés, azonban a grémium eddigi ülésein amellett, hogy számos dologban egyetértett a bal- és a jobboldali pólus, kevés dologban sikerült megegyezniük.

30 százalékkal növelnék a Pick termelését
Idén elkezdődhet a Pick új üzemének építése is az 5-ös út mellett. Sutka László, a Pick megbízott vezérigazgatója nyáron nyilatkozta az önkormányzati portálnak, hogy zöldmezős beruházásként 2020-ban kezdődhetnek el az új gyártóüzem építési munkálatai. Ez az első lépés ahhoz, hogy néhány éven belül 30 százalékkal emelkedjen a szalámitermelés. Több fázisban épül meg a létesítmény, először a szalámiüzemet telepítenék át a Maros utcai gyárból. Maga a teljes fejlesztés várhatóan 2-3 éves, egymást követő ciklusokból épül fel és mintegy tíz év alatt zajlik le.

Tovább olvasom

Közélet

Teljes kijárási tilalmat vezetnek be Szerbiában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szombat délutántól hétfő reggelig tart majd a tilalom.

Tovább olvasom

Hírzóna

Felfüggeszthetik két országgyűlési képviselő mentelmi jogát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Boldog Istvánét és Kálló Gergelyét.

Tovább olvasom

Közélet

A szegedi LMBT-csoport arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza a transzneműeket ellehetetlenítő törvényjavaslatot

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

A javaslat szerint csak a születési nemet lehetne beírni a személyazonosító okmányokba.

Tovább olvasom

Aktuál