Közélet

Ezek Botka László ígéretei az idei évre

Ezek Botka László ígéretei az idei évre

2020. január 7., kedd
Ezek Botka László ígéretei az idei évre

Újabb felújítások közelítenek a végükhöz, míg más projektek elkezdődhetnek. Idén el kéne kezdeni a déli Tisza-híd tervezését, hogy a 2021-es uniós fejlesztési ciklusban forrást kapjon a város erre a célra. Polgármesteri ígéretből nem volt hiány, kíváncsian várjuk, hogy mi valósul meg belőle.

Botka László polgármester a 2020-as év egyik legfontosabb feladatának a harmadik Tisza-híd tervezésének elkezdését jelölte meg év végi interjújában, amelyet a szeged.hu-nak adott. A polgármester azzal érvelt, hogy csak így használható fel a 2021-ben kezdődő uniós fejlesztési ciklus forrása erre a célra, ehhez pedig egy kombinált közúti és vasúti hidat kell építeni, mert csak erre nyújt támogatást az EU. „Azaz a terveknek tartalmazniuk kell a Makón át Mezőhegyesig, és onnan tovább Békéscsabáig nyúló vasútvonal fejlesztési terveit, de a Makóig tartó tram-train terveit mindenképpen” – fogalmazott Botka. Tavaly év végén elkezdődött a kézilabdacsarnok építése. A 8300 férőhelyes létesítménynemcsak az élsportot, hanem az utánpótlásnevelést is szolgálni fogja.A komplexum a 2022-es férfi kézilabda-Eb helyszínéül is szolgáló kézilabdacsarnokot, valamint egy kétpályás edzőcsarnokot is magában foglal. Mellette zajlik az Etelka sori uszoda építése: a 15,5 milliárd forintból épülő komplexum medencecsarnoka természetes megvilágítású lesz, de tévéközvetítéshez alkalmas világítást is kiépítenek benne. A versenymedence 2,2 méter mély, 50 méter hosszú és 25 méter széles lesz 10 sávval, de egy mozgatható válaszfallal kétszer tíz 25 méteres pálya alakítható ki. Javában zajlik a Stefánia, és a végéhez közelít a múzeum felújítása. Utóbbit az idei Múzeumok Éjszakájára szeretnék befejezni, már látszik a felújított homlokzat, belül pedig a korábbi állandó természettudományos kiállítás termét egybenyitották a mellette lévő kisebb teremmel. Az Alföld és a Tisza élővilágát mutatja be a megújult, interaktív természettudományos kiállítás a meglévő galéria felhasználásával. Interaktív kiállítást állítanak össze a kultúrpalota névadójáról is: ezt a korábbi irodák és a korábbi Móra Ferenc kiállítás helyén alakítják ki. A felújítás után a múzeum kilátójából lesz megtekinthető a Tisza. Ez a projekt 899 millió forint uniós támogatásból és 500 millió forint önkormányzati önerőből valósul meg.

Kívül-belül megújul a Móra Ferenc Múzeum. Fotó: Kovács Ferenc

Szeptemberben kezdődött el a Stefánia felújítása, várhatóan idén nyáron ér véget. A több mint másfél milliárd forintos projektet 850 millió forinttal támogatja az unió, további 710 millió forint önkormányzati forrás. Megújul a szökőkút is: a korábbit 40 év után bontották le, az új közel kétszer akkora vízfelületű lesz, mint elődje. Maga a szökőkút 250 millió forintot tesz ki a büdzséből. Többfunkciós teret alakítanak ki emellett a múzeum előtti parkban, ahol rendezvény- és játszótér is lesz. Nyáron felmerült a rakpart fejlesztése is, így került újra a kampányszlogenek sorába a "Legyen a Tisza Szeged főutcája". Az elképzelésekről a szegediek az egykor Lófarának becézett Magyar Ede téren voksolhattak. Botka László azonban kifejtette, nemcsak a rakpartot, hanem a túlsó parton a Lapost is fejlesztené az önkormányzat. Egyelőre azonban arról nincs konkrét információ, hogy melyik látványterv nyerte el a szegediek tetszését és mikor valósulhatnak meg az elképzelések. A polgármester ugyanis azt mondta, a projektre szánt másfél milliárd forintot a 2020-as költségvetésből biztosítanák. Megkezdődött a részönkormányzatok jelölési szakasza. A helyi önkormányzatokról szóló törvény értelmében valamely településrész sajátos érdekeinek képviseletére településrészi önkormányzatot hozhat létre települési képviselőkből és más, az adott településrészen élő választópolgárokból. Szegeden négy ilyen városrész van: Tápé, Szőreg, Kiskundorozsma és Gyálarét. Tápén az önkormányzat ügyfélszolgálati irodáján január 6-án és 7-én 15-től 18 óráig lehet leadni az ajánlóíveket, Szőregen a polgármesteri hivatal ottani ügyfélszolgálatán 8-án és 10-én délután 3-tól 6-ig. Gyálaréten a művelődési centrumban január 9-én délután 3 és 6 óra között, valamint 11-én 9 és 12 óra között adhatják le ajánlóíveiket a jelöltek. Kiskundorozsmán az önkormányzat helyi ügyfélszolgálatán 13-án és 15-én 15 és 18 óra között várják az íveket.

Már zajlik a geotermikus rendszer kiépítése. Fotó: Kovács Ferenc

Botka László az önkormányzati választási kampány ideje alatt, majd az alakuló közgyűlésen októberben is hangsúlyozta: az oktatási és egészségügyi ellátó rendszer fejlesztése fontos szerepet kap a 2019 és 2024 közötti önkormányzati ciklusban, Szegedet pedig az ország legzöldebb és legegészségesebb magyar városává tenné. Ennek érdekében hosszú távon a teljes tömegközlekedést elektromosra váltaná, illetve a kerékpárosok számát is megemelné. Mindemellett a szén-dioxid-kibocsátást Szegeden azzal csökkentené az önkormányzat, hogy Európa második legnagyobb geotermikus fűtőrendszerét alakítják ki városszerte, ennek a munkálatai már elkezdődtek. Botka László a választási kampányban és később is hangoztatta: minden szegedi polgármestere szeretne lenni, politikai oldaltól függetlenül. Az alakuló közgyűlésen a városvezető is azt mondta, mindenkivel együttműködik, aki a város érdekeit szolgálja. Év végi interjújában kifejtette, együttműködő a jelenlegi közgyűlés, azonban a grémium eddigi ülésein amellett, hogy számos dologban egyetértett a bal- és a jobboldali pólus, kevés dologban sikerült megegyezniük.

Idén elkezdődhet a Pick új üzemének építése is az 5-ös út mellett. Sutka László, a Pick megbízott vezérigazgatója nyáron nyilatkozta az önkormányzati portálnak, hogy zöldmezős beruházásként 2020-ban kezdődhetnek el az új gyártóüzem építési munkálatai. Ez az első lépés ahhoz, hogy néhány éven belül 30 százalékkal emelkedjen a szalámitermelés. Több fázisban épül meg a létesítmény, először a szalámiüzemet telepítenék át a Maros utcai gyárból. Maga a teljes fejlesztés várhatóan 2-3 éves, egymást követő ciklusokból épül fel és mintegy tíz év alatt zajlik le.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.